Бях робиня на Аркан, изнасилва ме, измъчва ме месеци наред!

Ужасяващият разказ на жена, побеляла на 21 г. по време на войната в Босна
Обновена: 19 ное 2014 16:09 | 19 ное 2014 12:48, Елка Василева
240
Бях робиня на Аркан, изнасилва ме, измъчва ме месеци наред!
Цеца Величкович и Желко Ражнатович Аркан на сватбата си. М.М. казва, че той непрекъснато й говорел, че е същата като Цеца Величкович. Снимка: архив, Reuters

"Няма такива думи, с които може да се опишат цялата болка, цялото унижение и страхът, който чувстваш от тези хора“. Жена, посочена само с инициали М.М., от босненския град Биелина, прави своята страшна изповед за преживяното от нея по време на войната в Босна през 90-те години на 20 век. Нейният разказ е един от най-ужасяващите и ще бъде представен на международна конференция днес в Сараево, пише „Дневни аваз“.

По думите й най-големите зверства са вършели резервистите, които дошли от Сърбия и които били командвани от престъпника Желко Ражнатович-Аркан.

„Няма такива думи, с които може да се опишат цялата болка, цялото унижение и страхът, който чувстваш от тези хора. Ако това изобщо са хора. Един, втори, трети... Изреждаха се, задоволявайки езическо-дивашката си похот, макар че току-що бях родила. Изнасилиха ме за първи път в моята къща, бях в безсъзнание, направиха това пред децата. Бяха само на 20 години, когато започна моят ад“, разказва жената.

„Живеех със свекърва си, мъжа си и двете ни деца. В началото на април 1992 г. в къщата нахлуха няколко аркановци, брадати, с калпаци на главите. Удариха мъжа ми, той изгуби съзнание, а след това и мен. Събудих се напълно гола и облята в кръв. Лежах безпомощна, пребита, изнасилена, измъчена, унижена и обезчестена“, припомня си жената.

В този момент тя си мислела, че това е най-лошото, което може да й се случи и не си е и представяла, че нейният ад тепърва предстои.

„Изреждаха се дни наред върху мен, докато не изпадах в безсъзнание. Повече не видях мъжа си. Шест месеца ме водеха при Аркан, бях негова робиня. Искаше мен да водят и постоянно ми говореше: „Същата си като нея“ /имайки предвид Светлана Ражнатович - Цеца/. Издевателстваше над мен, докато не изпадах в безпомощно състояние и след това ме предаваше на другите. Един ден ми оскуба цялата коса. Нави косата ми около ръката си, скуба, докато не останах без коса. Разсече ми и гърдата с щик“, разказва М. М. пред босненското издание.

Водили са я и при войници и са я давали да я изнасилват.

„Не само ме изнасилваха. Биеха ме и ме рязаха по тялото. Навсякъде имам белези, гасяха цигари в мене, по гениталиите... Искам да забравя това, но не мога. Белезите по врата, ръцете, по цялото тяло ми припомнят всеки ден за това“, спомня си жената.

Голготата й продължава до 18 април 1993 г. , когато била спасена от свой съсед сърбин – приятел на нейните родители, който я откупил за тогавашните 5 600 германски марки.

„Отидох в Тузла, където ни настаниха в бежански лагер. На 21 години бях напълно побеляла, напълно опустошена, унищожена, особено когато лекарят ми каза, че съм бременна. Не исках да родя това дете, не можех“, през сълзи обяснява жената.

Днес тя е безработна, без средства за съществуване. „Не ми е лесно да говоря. Днес съм 100-процентов инвалид. Не мога да си намеря работа. Живея в Сараево с мъжа си, който не работи. Храним се в социална кухня. Редовно ходя на психотерапевт. Във войната изгубих 39 души от семейството си. Три пъти исках да се самоубия. Щастлива съм сега, че децата ми пораснаха, добри ученици са, макар че живеем в полуразрушен апартамент, те са благодарни на Бога, че ме имат“, казва жената.

За преживения от нея ужас ще се говори на конференция на Международния протокол за документиране и разследване на случаи на сексуално насилие по време на войната в Босна. Участниците в него ще са над 300. Проявата е част от инициатива на бившия британски външен министър Уилям Хейг и Анжелина Джоли.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
3
 
3
 
! Отговори
Тихомир преди 6 години
До lewskarТИ СИ ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ТОВА,ЧЕ САМО МОЗЪК НЕ ПОМАГА,НО ТРЯБВА И РАЗУМ!ЗАПАМЕТИЛ СИ МНОГО ВЕРНА И НЕВЕРНА ИНФОРМАЦИЯ И НЕ МОЖЕЙКИ,НЕ ВКЛЮЧВАЙКИ РАЗУМА ДА ОТСЕЕШ ИСТИНАТА ОТ ЯВНАТА ИЗМАМА,ПРАВИШ МИКС ОТ ВСИЧКО.СЪС СЪРБИТЕ СМЕ ИМАЛИ ПРОБЛЕМИ И ТО ОТ СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО!НО ТЕЗИ ВРЕМЕНА МИНАХА-СЕГА Е ДРУГО ВРЕМЕ С ДРУГИ ЗАПЛАХИ И ЗА ДВАТА НАРОДА НЕ,А ЗА ВСИЧКИ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ И НАРОДИ!НЕ ЗАГЪРБИМ ЛИ МИНАЛОТО И НЕ ПОСЛУШАМЕ ЛИ ПОВЕЛИТЕ НА НАШИЯТ БОГ ЩЕ СТАНЕ ПО-СТРАШНО ОТ ТУРСКО!!
163
3
 
7
 
! Отговори
Тихомир преди 6 години
НАШИТЕ МЮСЮЛМАНИ ИМАХА ЩАСТИЕТО ДА БЪДАТ ЗАПАЗЕНИ ОТ ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА ТЕЗИ БОЛНИ АРАБСКИ МОЗЪЦИ ОТ ИЗТОК,НО СЕГА ВЕЧЕ ОСТАВЕНИ САМИ НА СЕБЕ СИ - НИКОЙ НЕ ПАЗИ ДЪРЖАВАТА ОТ ВЪЗДЕЙСТВИЯ НА ВСЯКАКВИ ЗЛОДЕИ - МОЖЕМ САМО ДА СЕ НАДЯВАМЕ НА ЗДРАВИЯТ ИМ РАЗУМ!!!РАЗУМ,КОЙТО КАЗВА ,ЧЕ МИРА ВИНАГИ Е ПО-ДОБЪР ОТ ВОЙНАТА И ВСЕКИ ПРОБЛЕМ МОЖЕ ДА БЪДЕ РАЗРЕШЕН СЪС ДОБРО ЖЕЛАНИЕ И МАЛКО ЗДРАВ РАЗУМ!ТЪЙ ЧЕ НЕ СЪДЕТЕ СЪРБИТЕ,ТА И АРКАН,КОЙТО ВЕЧЕ УБИТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЗАЩИТИ ОТ ИЗНИКНАЛИ МОХАМЕДАНСКИ ПРЕТЕНЦИИ!!!
162
1
 
1
 
! Отговори
Тихомир преди 6 години
ИЛИ ЩЕ ИЗБИЕТЕ САДИСТИТЕ ДО КРАК?!НИМА НЕ РАЗУМЯВАТЕ , ЧЕ ТЕЗИ ИЗВЕРГИ НАЛАГАТ ПРАВИЛАТА ЗАПОЧВАЙКИ ИЗВЪРШВАЙКИ ПЪРВОТО ЗЛОДЕЯНИЕ , С КОЕТО ВЕЧЕ ЗАДАВАТ ПРАВИЛАТА,ПО КОИТО ЩЕ СЕ ВОДИ ВОЙНАТА?!ТОЛКОВА МНОГО РАЗУМ ЛИ СЕ ИСКА ЗА ДА ГО РАЗБЕРЕТЕ - НЕ!!!НЕ! НО ТРЯБВА САМО ДА СЕ ВЪРНЕТЕ В ИСТОРИЯТА И ДА ВИДИТЕ , КОЙ КАКВО И КАК Е ВЪРШИЛ В МИНАЛОТО И ДО СЕГА И ДА РАЗБЕРЕТЕ , ЧЕ НЕ ОТ ХРИСТИЯНИТЕ ТРЪГВАТ КЛАНЕТАТА , А ОТ НАТРАПНИЦИТЕ,КОИТО И ДНЕС ЖАЛНО ИДВАТ И НАГЛО ЗАПОЧВАТ С ПРЕТЕНЦИИТЕ ЩОМ СА ТУК!
161
3
 
0
 
! Отговори
Тихомир преди 6 години
АЗ ДА ВИ ПОПИТАМ - АКО ВИДИТЕ ИЗКЛАНИТЕ СИ СЪНАРОДНИЦИ,ИЗКЛАНИТЕ СИ БРАТЯ И СЕСТРИ (ЗА ИЗГУБИЛИТЕ НАЦИОНАЛНИТЕ СИ ЧУВСТВА УТОЧНЯВАМ,ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ БРАТЯ И СЕСТРИ , А СЪС СЪРБИТЕ,РУСИТЕ,МОЛДОВЦИ И ВСИЧКИ "СЛАВЯНИСКИ" НАРОДИ СМЕ НАЙ-БЛИЗКИ-НИЙ СМЕ БРАТЯ И СЕСТРИ И НЕ САМО В РОДА СИ , КАТО БЪЛГАРСКИ ПЛЕМЕНА РАЗКЪСАНИ ОТ ЕГОИСТИЧНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА ШЕПА АЛЧНИ ***,НО СМЕ И БРАТЯ И СЕСТРИ ВО ХРИСТА - В ПРАВОСЛАВИЕТО!!!) КАКВО ЩЕ НАПРАВИТЕ? ЩЕ МИЛВАТЕ И ПРЕГРЪЩАТЕ САДИСТИТЕ? ИЛИ ЩЕ ГИ ИЗБИЕТЕ....
160
1
 
2
 
! Отговори
Тихомир преди 6 години
МИНАХА 16 ГОДИНИ , МИНАЛОТО СЕ ПОЗАБРАВИ , НЯКОИ ВАЖНИ ДОКУМЕНТИ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ИЗЧЕЗНАХА , МНОГО ОТ СВИДЕТЕЛИТЕ ИЗМРЯХА ИЛИ БИДОХА ИЗБИТИ И ДОЙДЕ БЛАГОПРИЯТНОТО ВРЕМЕ ЗА ОЩЕ ЕДНА ЖАЛНА ИСЛЯМСКА ИСТОРИЙКА , ОЩЕ НЯКОЙ АТЕНТАТ , ОЩЕ НЯКОЕ КЛАНЕ , ОЩЕ НЯКАКВИ ПРЕТЕНЦИИ КЪМ ХРИСТИЯНИТЕ И ТЕХНИТЕ ЗЕМИ!... НО ИМА ХОРА ЗНАЕЩИ ИСТИНАТА-ПОМНЯТ КОЙ ПРЪВ ИЗКЛА ХОРАТА ОТ ХРИСТИЯНСКИТЕ СЕЛЦА В БОСНА И НЕ САМО!ПОМНИМ!А БНА ВАС ЗАБЛУДЕНИТЕ ПРЕПОРЪЧВАМ ДА РАЗМЪРДАТЕ МОЗЪЦИТЕ СИ И ДА СИ ПРИПОМНИТЕ ИСТОРИЯТА!
159
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сръбските четници нямат нищо общо с представата на българите за това какво е четник,а чета и четник си е турска дума и буквално означава бандит-убиец,крадец и главорез а точно такива са сръбските четници беснеели по цяла кралска Сърбославия,удавили в кръв и хървати,и босненци,и албанци,и унгарци затова Унгария,Хърватска и България признаха Косово в един ден,нищо не е случайно,затова албанците е..ха майката на сръбския шовинизъм,сега правят така и с античните *** наследници на сръбски джандари
158
2
 
4
 
! Отговори
ЖЕЛИО преди 9 години
Донасям Ви г-н генерал, че преди един месец тукашни граждани мисъобщиха, какво сръбският престолонаследник ударил две плесници на 10годишния Страхил Д. Спиров, защото на запитването му "Шта си ти?" дететоотговорило: "Българин съм". Първо не повярвах. Допуснах, чепрестолонаследникът е погалил детето. Възрази ми се, че от галене детене плаче, а то с плач си е отишло дома. Не бих споменувал горнятаслучка, не защото не съм толкова сигурен в истинността й, но защотоочаквах някаква подобна, с която би могло да се охарактеризира напълносръбският престолонаследник като личност, наследн
157
1
 
5
 
! Отговори
ЖЕЛИО преди 9 години
Малко за сръбската тирания над Македонските бъгари - реалната история+ стихотворението на Вазов.Из поверителния рапорт, за противобългарските прояви на сръбскияпрестолонаследник княз Александър, Скопие, 31 март.1913 г., ЦДИАл.153-156.След пладне на 11.03.1913г придружен от щаба си, престолонаследникъткняз Александър стига в с.Бразда Скопско. Всички слизат от конете си наплощада до чешмата, където няколко селянки перат. Престолонаследникътзавързва разговор с жените,от които само Гайта Павлова, 45-50 годишна муотговаряла:- Какво перете, откъде сте, как Ви казват?- Не види
156
1
 
4
 
! Отговори
ЖЕЛИО преди 9 години
Противобългарски прояви на сръбския княз Александър,Скопие,31.03.1913г.Княз Александър повикал бившия учител Петко Марков от с. Бразда и гопитал:- Как ти е името, откъде си, що работиш?- Оттук, женен с 4 деца, земеделец.- Нали си учител, защо работиш земеделие?- Сега училищата са затворени.- Где си свършил и какво си учил?- В скопското българско педагогическо училище.- Защо не си се учил в сръбско училище?- В Скопие няма сръбско училище. Такова имаше само в Призрен.- А защо там не си се учил?- Моите родители като българи изпратили са ме в българско училище.- Р
155
1
 
0
 
! Отговори
Жена преди 9 години
До АнонименКучета ли са те гледали?
154
6
 
2
 
! Отговори
Асен преди 9 години
Колко важна статия?Цяла седмца стоя на първа страница на сайта. Това ли са нещата с който искате да ангажирате съзнанието на хората се пита до редакцията? Те хората с мобилните си телефони правят по-големи новини и разкрития, допринасяйки повече за това да сме правова държава, отколко вие.
153
2
 
8
 
! Отговори
ххх преди 9 години
До Възродителен ПроцесПо страшен? Ти не си добре, мен. Колко хора са страдали тука така както тази клета жена?
152
51
 
9
 
! Отговори
Възродителен Процес преди 9 години
Възродителен Процес на Тодор Живков е по страшно от войната в Сърбия , тука сменят имента тоест вярата не случайно Папката с Делата не стигна в Хага
151
33
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нищо и няма всички на тази закачулената всички като нея заслужават това
150
17
 
51
 
! Отговори
Спас преди 9 години
ТОВА Е ОТВРАТИТЕЛНО!!! Тази жена трябва да съди САЩ!!!! Те причиниха това на народите на Югославия!!!!!! Те и в момента причиняват същото, НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА!!!!!!
149
26
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хе хе информационна атака срещу Сърбия , аре бегайте пиндос *** !
148
14
 
7
 
! Отговори
DURSUN преди 9 години
hristiyanite
147
10
 
2
 
! Отговори
DURSUN преди 9 години
Eto tova sa HRİSTİYANİTE!
146
28
 
14
 
! Отговори
ццц преди 9 години
Не работела, нямала пари, не можела да започне работа :)
145
6
 
51
 
! Отговори
Пропаганда преди 9 години
Пропаганда на ръба на нещастието на една жена, жертва на геполитичеките игри на Европа и САЩ. Защо не напишете че японците искат да изхврлят 47 000 американски войници от един южен остров, защото редовно изнасилвали японските жени там. Вчера го прочетох във германски вестник. Само че не могат. Силата е на страната на по-силния - САЩ