Без помощ отвън Гърция ще има пари най-много до края на март

За януари приходите от данъци са по-ниски от заложеното с ?1 млрд.
Обновена: 19 фев 2015 11:26 | 19 фев 2015 11:10, Елка Василева
49
Без помощ отвън Гърция ще има пари най-много до края на март
Снимка: архив, Reuters

Гърция ще може да плаща задълженията си без помощ от официалните си кредитори най-много до края на март, пише гръцкият в. "Вима", като се позовава на източник на агенция Ройтерс.

Без изплащането на транша от 7,2 млрд. евро за четвъртото тримесечие на 2014 г., ако не приключи последната проверка и оценка на тройката кредитори, запасите на държавата намаляват.

Още по темата

Конфронтацията на Атина с официалните й партньори за продължаване на нейното кредитиране или премахване на меморандума не позволява досега да се извършва нормално финансиране на страната.

Гърция може да покрива нуждите си до средата, най-много до края на март без финансиране от официалните й кредитори, е казал същият източник.

Той добавил, че страната е в състояние да погаси заем в размер на 1,5 млрд. евро към МВФ в средата на март.

Чувствителното намаляване на бюджетните приходи в началото на годината увеличава натиска. Според изпълнението на бюджета, публикуван от гръцкото финансово министерство, за януари приходите от данъци са били по-ниски от заложената цел с 1 млрд. евро.

Гръцкото правителство поиска от партньорите си в еврозоната да му бъде разрешено да издаде допълнителни лихвени държавни ценни книжа над тавана от 15 млрд. евро, които вече са на пазара, но това не бе одобрено.

Гръцката държава трябва да погаси също 0,8 млрд. евро по плащания на лихви през април. Следващите големи плащания са през юли и август, когато тя ще трябва да погаси около 8 млрд. евро задължения, от които 6,5 млрд. евро на Европейската централна банка.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: Гърцияпари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЪРЦИЯ ЩЕ СИ ВЪРНЕ ДРАХМАТА ЩЕ ВЛЕЗНЕ В ЕВРАЗИИСКИЯТ СЪЮЗ И ЕВРОГЕЙЦИТЕ ЩЕ ГИ ЦУНАТ ПО ЕДНООКИЯТ ПАЛАМУД.