Варуфакис: Ако Гърция не се реформира, потъва

До края на лятото няма да има промяна на ДДС в Гърция
Обновена: 14 май 2015 14:13 | 14 май 2015 13:12, Елка Василева
38
Варуфакис: Ако Гърция не се реформира, потъва
Янис Варуфакис. Снимка: Reuters

"Ако Гърция не се реформира, ще потъне". Това заяви финансовият министър на страната Янис Варуфакис на кръгла маса, организирана от сп. "Икономист", съобщава местният сайт нюз.ин.

На срещата, на която основната тема са стоте първи дни от управлението на новото гръцко правителство и преговорите му с ЕК, ЕЦБ и МВФ, Варуфакис изрази мнение, че не смята, че следващият транш е самоцел на страната, и даде да се разбере, че той няма да подпише споразумение, което не е жизнеспособно в макроикономически план.

Още по темата

Спирайки се на другите теми от форума на "Икономист", свързани с финансовите нужди на гръцката икономика, реализацията на реформаторската програма на правителството, състоянието на държавния дълг и функционирането на банковата система, финансовият министър обясни, че дори и гръцкият дълг да изчезне, въпросът за развитието на Гърция ще остане висящ.

Впечатление предизвика изказването на Варуфакис, че плащанията на Гърция към ЕЦБ през юли трябва да закъснеят. През юли изтича падежът на облигации, придобити от ЕЦБ на стойност три милиарда евро.

Янис Варуфакис акцентира и върху ролята, която могат и трябва да изиграят банките за развитие на икономиката, но поясни, че за да може това да стане, те трябва да решат проблема с лошите кредити.

Финансовият министър отправи и послание към пазара, като каза, че до края на лятото няма да има промяна на ДДС в Гърция, като по този начин той успокои компаниите в туризма.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: ГърцияЯнис Варуфакис
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
До Аксел , но не заденАха разбрах какво казваш. Въпреки това не си прав че капитализма предизвиква войни. Войни предизвикват всички лобита когато имат нужда от тях независимо от икономическия модел. Всъщност току що ми хрумна че твойто е опит за отиване в посока за-против Русия-САЩ та ако е така все едно нищо не съм казал и темата преключва за мен.
31
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ех люди български , защо се притеснявате за гръцко ,а несе притеснявате за заемите който ви товари боко за *** които неслед дълго ще са повече от българина , защо несе притеснявате за нелегалните мусли , защо несе притеснявате ,че се строят повече джамй отколкото църкви ,защо несе притеснявате за образуванието на българчето ,защо сте със наведена глава , защо сте съгласни да живеете в клетка която друг ви изкова , а вие малчите ,пиете ракия и псувате -ЗАЩО
30
8
 
8
 
! Отговори
STOP на BULLYING-а!! преди 9 години
Спрете този булинг срещу гърците!!!!!!!!!!!!!!!!! На всички е ясно, че Гърция беше пожертвана, за да се спасят френските и германските банки. На всички е ясно,че германска държавна!? фирма иска да приватизира гръцки регионални летища..Защо този постоянен и непрекъснат тормоз срещу гърците!? Дългът на еврозоната е много трилиони долари, дългът на Франция, на Италия.Защо гласуваха реформите във Франция да се отложат с 2 години!? Защо след като си плащал застраховки за 13пенсия да не я вземаш
29
7
 
12
 
! Отговори
синева преди 9 години
Гърция няма да потъне, защото ще се реформира. Всъщност реформите започнаха - има ново правителство. Важното е да се започне. Гърците са задружни, и ще успеят лека- полека. Вижте ги само как правят протести и стачки. Вдигне ли се един - вдига се цялата нация. Т А К А стават нещата. При нас ако някой случайно реши да се вдигне, ще го последват 20 души, а 100 ще ги оплюват по медиите.......... ?!?!?!
28
1
 
0
 
! Отговори
Аксел , но не заден преди 9 години
До АлексНе говоря за война в самата държава , а че предизвиква войни .
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 27Турция, Русия, Швейцария и Норвегия са извън ЕС, а Англия се кани да излезе от ЕС.
26
12
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
До Анонимен Господинчо аз съм на държавна работа и заплатата ми е 500 лв. В Гърция за моята длъжност взимат по 2500 евро заплата. А в Германия няма да говоря. Това не е ли двоен стандарт? ЕС е най-голяма измама на света. *** умничай и се прави на работен някъде другаде!
25
2
 
11
 
! Отговори
до 27 преди 9 години
сега можеше да има много по-силна икономика и армия и независимост и за 26 години да е първа сила на Балканите.- Ти добре ли си? По-силни от Турция със 77 млн. население и от Румъния с 22 млн.? Нещо пак си прекалил с парцутата!
24
1
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
edin vapros za6to sled kato pove4eto razviti darjavi imat v pati po golqm dalg ot Garcia ne falirat,dori nqkoi imat ne v milioni a v trilioni dalgove
23
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наj-добре за Гърция беше да фалират през 2009 г. и да почнат на чисто без ДДС, ЕС и МВФ. Досега САЩ и ЕС им даваха помощ но искаха много повече да върнат обратно включително и колонизиране на острови. България също сбърка много защото след 1994 г. слушкаше ЕС, МВФ, Световна банка и САЩ а сега можеше да има много по-силна икономика и армия и независимост и за 26 години да е първа сила на Балканите.
22
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Алооууу,управляващите! В Гърция ДДС върху хранителните продукти е 13%, докато в страната ни с най-ниската минимална работна заплата в Ес е 20%...В Испания-10%, в Италия-10%,в Люксембург-3%,в Холандия-6% и т.н.
21
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредният гръцки мошеник! Гърция е пълна с глупави хора и също толкова глупави мошеници!
20
4
 
14
 
! Отговори
до 18 преди 9 години
това го слушаме всеки ден, гърция затъва, до една седмица до един месец днеска утре .. времето си минава и нищо подобно не се случва :)))-Случва се - доходите нямаляха двойно за няколко години! Това нищо ли е? Безработицата е огромна и всеки трети грък е без работа- това нищо ли е? Гърците изхарчиха спестените пари, банките останаха без пари - това нищо ли е? Айде, стига сте писали глупости!
19
3
 
23
 
! Отговори
фалит на Гърция преди 9 години
Какво става бе, Факис - нали обеща да не се реформирате, да не вземате нови заеми, да не намалявате заплатите и пенсиите, да прогоните Тройката, да оставите 13 и 14 заплата, да има безплатно оборазование, да не уволнявате хора, да увеличите заплатите и пенсиите, и други народолюбиви лъжи! Вие надминахме дори Волен Сидеров в лъжите! Явно гърците са по-големи наивници и от българите! Всичко завърши в един красив гръцки фалит!
18
1
 
14
 
! Отговори
оооооо преди 9 години
ето един достоен болшевик
17
1
 
21
 
! Отговори
159 преди 9 години
не е виновен той, хората дето вярват че с магическа пръчка и без бачкане ги чака светло бъдеще си ги избраха да им се радват
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 18иди до Гърция да видиш дали нищо не се случва.
15
5
 
3
 
! Отговори
циника преди 9 години
"Бизнеса обича стабилност и предвидимост - горе долу обратното на войната"Важи за бай Пенчо, бакалина от квартала. Едрият бизнес има нужди от пазари - пазари не се печелят или защитават със "стабилност и предвидимост". "*** политици" няма как да действат самостоятелно без одобрението на едрия бизнес - кое точно Хитлер е направил без разрешението на ИГ "Фарбен"?
14
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това го слушаме всеки ден, гърция затъва, до една седмица до един месец днеска утре .. времето си минава и нищо подобно не се случва :)))
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Пешоние сме най-добре от всички, с половина гладуващо население...ми хвани се да работиш вместо да драскаш глупости тук и ще има какво да ядеш.