Атина е погасила транша към МВФ с пари на фонда

Спешните нужди на гръцката държава се изчисляват на 3 млрд. евро
12 май 2015 13:52, Елка Василева
5
Атина е погасила транша към МВФ с пари на фонда
Снимка: архив, Reuters

Гръцкото правителство е погасило транша по кредитното си задължение от 750 млн. евро към Международния валутен фонд МВФ с пари на фонда, пише в. "Катимерини".

Страните членки на МВФ имат две сметки във фонда – една, в която се внасят годишните квоти и депозитарна сметка, която може да бъде използвана при спешни ситуации, пояснява Ройтерс.

Правителствен източник е заявил пред Ройтерс, че Атина е използвала около 650 милиона евро от депозитарната сметка, за да направи плащането. По думите му правителството е използвало още около 100 милиона от негов паричен резерв. Втори правителствен представител е казал пред Ройтерс, че резервите, които е изтеглило правителството, за да направи плащането към МВФ, трябва да бъдат попълнени до "няколко седмици".

Смята се, че това издължаване към фонда ще улесни правителството при плащанията на заплати и пенсии в края на този месец.

Спешните нужди на гръцката държава се изчисляват на 3 милиарда евро.

В. "Етнос" цитира източник от финансовото министерство, който казва, че плащането на транша към МВФ е станало, след като правителството се е договорило с фонда, а пред европейските партньори е поело ангажимент, че ще осигури за този месец необходимите средства за заплати и пенсии по линия на ЕЦБ, която ще заседава днес.

До края на седмицата правителството в Атина трябва да осигури около 600 млн. евро за плащане на заплати и 130 млн. евро за социални помощи. В края на май то трябва да плати общо 1,9 млрд. евро за заплати и пенсии.

Финансовата тежест за кабинета става още по-голяма през юни. Тя обаче може да бъде покрита само ако правителството постигне окончателно споразумение с кредиторите в следващите дни.

През юни Гърция има да погасява още четири вноски към МВФ на обща стойност 1,5 млрд. евро.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: мвфГърцияплащане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека ги купи Турция
3
1
 
1
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 8 години
До :),,Абе да вземат да им намалят заплатите и пенсите.... Като в България и готово...''ТОВА просто е НЕИЗБЕЖНО и щат не щат ще трябва да го направят!
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе закривай и това е!
1
3
 
10
 
! Отговори
:) преди 8 години
Абе да вземат да им намалят заплатите и пенсите.... Като в България и готово...