Лъжата за гръцкия дълг – фактите

Поне 50% от вече дадените пари на Гърция са изгубени
Обновена: 15 юли 2015 14:13 | 15 юли 2015 11:20, Виктория Тошкова
68
Лъжата за гръцкия дълг – фактите
Снимка: Ройтерс

Вече имаме всички детайли от гръцката сделка с тройката – Европейския съюз, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ). Най-интересната част от нея е настояването, че не може да има облекчаване на номиналния размер на дълга, коментира британският икономист Тим Уорстол за Forbes.

Тези 320 млрд. евро, заедно с новите 80 млрд. евро обсъждани в момента, трябва да бъдат запазени под формата на огромна и напълно неплатима сума. В действителност увеличаваме гръцкия дълг до над 200% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, конкурирайки се по този начин единствено с Япония. Японският дълг обаче е в местната си валута и до голяма степен се държи от населението, което прави нещата доста различни.

Причината, която стои зад тази настойчивост, е много проста. По този начин политиците на еврозоната могат да се обърнат към собствените си избиратели и да се закълнат, че не са изгубили парите на данъкоплатците за Гърция. Те могат да кажат – ето, заехме им 400 млрд. евро, че и отгоре, те все още ни дължат 400 млрд. евро, че и отгоре, и нито цент от тази сума не е загубен!

Това, разбира се, са политически лъжи от най-висока класа. Всъщност това е твърде меко казано: това си е чиста проба лъжа. Поне 50% от вече дадените пари на Гърция са изгубени и можем да приемем, че още толкова, ако не и повече, ще бъдат пропиляни. Но не казвайте пред данъкоплатците в еврозоната или те ще се ядосат на политиците си за това, че са изхарчили толкова много пари по подобен начин.

Детайлите от споразумението гласят следното:

"На фона на това, в контекста на възможна бъдеща програма на ЕСМ (Европейския механизъм за стабилност) и в съответствие с духа на изявлението на Еврогрупата от ноември 2012 г., Еврогрупата е готова да разгледа, ако е нужно, възможни допълнителни мерки (възможен по-дълъг гратисен период и срокове за плащане) с цел да се гарантира, че брутните финансови нужди ще останат на устойчиво ниво. Тези мерки ще зависят от пълното прилагане на мерките, договорени за евентуална нова програма и ще бъдат разгледани след наличието на първи положителен доклад. Еврогрупата подчертава, че номинални облекчения на дълга не могат да бъдат предприети."

Номерът се състои в израза „по-дълъг гратисен период и срокове за плащане“. Както всички знаем един долар, евро или лев днес струва много повече от един долар, евро или лев след година. Разликата между двете стойности е лихвеният процент: парите наистина имат времева стойност. Така че, ако заемем пари на някого и му заявим, че няма нужда да ги връща през следващите 50 години (нещо, което е вярно за част от дълговете на Гърция в момента), тогава ще налагаме лихва спрямо този времеви период и спрямо риска на заема.

Но това не е така. В момента лихвата за Гърция е няколко базисни пункта от Euribor – лихвения процент, на който останалите страни от еврозоната могат да заемат пари, плюс още малко отгоре, за да изглежда добре. Това не е правилният икономически лихвен процент, който трябва да бъде приложен. Освен това има и платежни ваканции: Гърция не трябва да плаща лихва за значителна сума от този дълг за още няколко години напред.

Цялостният ефект от всичко това е, че настоящата нетна стойност от 320 млрд. долара е намаляла приблизително наполовина. Тази сума не се е изпарила във въздуха. Счетоводството не работи по този начин. Ако икономическата тежест на гръцкия дълг бъде намалена с около 100 млрд. евро (не точна цифра, но все пак приблизителна), тогава по правило хората, които са предоставили дълга на първо място също са изгубили 100 млрд. евро.

Причината е, че парите наистина имат стойност във времето, а икономистите са прави за алтернативните разходи. Можем да направим много други неща с тези 320 млрд. евро вместо да ги даваме на Гърция на безумно ниски лихви за срок от 50 години и загубата се крие именно във всички тези малки неща, които няма как да осъществим заради този заем.

На въпроса защо тогава нещата се правят по този начин, отговорът е, че това е вътрешната политика на останалите страни от еврозоната. Защото ако избирателите осъзнаят, че политиците им просто са изхарчили 100 млрд. евро от техните пари, може да решат да се насочат към офисите на лидерите със запалени факли и вили в ръка. Или, това, което е дори по-лошо за един политик, да решат да гласуват за някой друг, който не е пропилял парите на данъкоплатците по някоя нелепа политическа химера като „Европейски съюз“.

В крайна сметка излиза, че можем да имаме всичките реални "подстригвания" на дълга чрез инфлация, времева стойност на парите, платежни ваканции и всичко останало. Но не можем и не трябва да налагаме номинални съкращения на дълга, защото собствените ни граждани може да осъзнаят колко разточителни сме били с парите им.

А това е един страхотен начин да управляваш цял континент, не мислите ли?

Всичко по темата за Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
2
 
! Отговори
Те това е преди 8 години
Грозната истина е че Гърците изкупиха активи в источна европа и сега отказват да ги върнат. Активите стоят, а гърците не връщат дълга. И баба Меркел им дава още за да не признае фалита. Че иска и още за да останат гърците владетели на активите и да връщат като кредитни милионери девалвирано евро.
52
0
 
6
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Най-накрая една разумна и обоснована статия по повод на гръцкия дълг посочваща очевадната истина дори за неспециалисти, че тези над 400 милиарда евро никога няма да бъдат върнати и че всички тези пари са прахосани от алчни политици в безмерния им патологичен глад за власт и пари ... естествена за сметка на обикновения данъкоплатец и без неговото съгласие. Един ден този данъкоплатец ще се осъзнае и тогава ще стане страшно.
51
9
 
11
 
! Отговори
Do 54 преди 8 години
До Анонимен: Прави впечатление, че що е гербаджия все плюе по гърците, щото шефът им ББго е шубе, да не би и българинът да се осъзнае и да го свали от власт. И най-вече да спре краденето на 16 млрд заем чрез обръчите от фирми. Благнаха ли ви париците соросчета?
50
7
 
6
 
! Отговори
Ма Би преди 8 години
Целият цирк е в това , че ЕС искат работната ръка от Гърция и повече печалби на територията и! Тоест- приватизаций , новооткрити западни фирмички предлагащи единствено нископлатен труд. Това се случи с България а Гърция сякаш вече е доста слаба за да е някакъв фактор , чудесно време да се превърне в заден двор като нас.
49
0
 
6
 
! Отговори
Атанас преди 8 години
Истината за световната финан. система -За 1-2год. ЕС може да се оправи ако се вземат правилните мерки които са прости - 0% бюдж.дефицит в Конституциите за тези които минават 60% дълг ,прогресивно облагане на лихвите по държ.дълг така ,че да са до 0,1% и забрана на офшорките ,и ''данък Тобин''
48
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А Хамериканците имат19трл долара дълг?!Е,и!!!Някой да е пропищял от това?А някой да смята че САЩще ги изплати някога?!Смяяяяях!
47
2
 
7
 
! Отговори
Garibaldi преди 8 години
Като не искате комунизъм,където парите не съществуват като икономическа категория,яжте дедовия на Ципрастакис!!!
46
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чета, чета и не мога да разбера едно нещо.Кой върти тези огромни милиарди и къде потъват.Стандарта да се е вдигнал чак толкова невиждам.По скоро парите се въртят и връщат в индустриалните производители и хай тех технологиите.Да населението на Гърция живее добре, но по лошо от населението в други държави,включително Америка. Дали е много разточително или разкош, нека кажат тези дето са го видели.
45
1
 
19
 
! Отговори
tedd преди 8 години
За размера на дълга - как, защо и откъде се появи - не е ясно. Споразумението беше подготвено не от българи. Затова пък беше цитирана България - "Вървим към Българизация на гръцкото общество", според Алексис Митропулос, а от друга страна положението на българите беше издигано като плашило в ЕС срещу Ципрас. Накрая всички източно европейски страни се "уредихме" да гарантираме с националните си бюджети новия заем към Гърция. ЕЙ ТОВА Е ЕВРОПЕЙСКА СОЛИДАРНОСТ! ГОРД СЪМ!..
44
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега европейския данъкоплатец ще се пенсионира няколко години по късно за да не разваляме на гърците рахатлъка.
43
2
 
17
 
! Отговори
PD преди 8 години
Ако европейския данъкоплатец знаеше, че парите които се отпускат на Гърция, в по голямата си част отиват директно за лихви по заеми, и съответни финансисти получават шест цифрени бонуси за добре свършена работа (при все, че основната теза е, че гърците са ги лъгали в финансовите си отчети, пък те им вярвали !?!), щеше, много по сериозна да осъществява натиск, не да дисциплинира гърците, а да дисциплинира финансовата прослойка в желанието си за нереално високи бонуси в времена на криза.
42
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой политик не го интересува колко пари ще дадат на Гърция, парите не са техни те са обществени. По стар обичай парите се връщат там от където са дошли. Голямата далавера е да приватизират държавните предприятия на безценица. Те ще станат собственост на определени богоизбрани кукловоди. Намаляването на заплатите и пенсиите също е в тяхна полза. В новопридобитите предприятия ще трябва да работи някой , ако е възможно без пари .Всичко останало е заблуда.
41
1
 
4
 
! Отговори
българин преди 8 години
До Я 46:Кое не му е обективно, на британския спец?
40
2
 
17
 
! Отговори
българин преди 8 години
Една от редките смислени статии. Нещо подобно казва в станалия вече прочут свой меморандум-анализ и МВФ (в случая - САЩ). Там се предлага 50 г. гратисен период за голяма част от гръцкия дълг или ежегодни помощи за бюджета на Гърция от европейските страни, за да може Гърция да плаща по дълга си, или пък - номинално съкращение на дълга, което ЕС анатемоса онзи ден. Целта е, Гърция да може да си плаща по дълга и той да не расте лавинообразно.За жалост,за сметка на данъкоплатците и кредиторите в ЕС.
39
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тоя британски спец, да вземе да провери как е дълга на уса и гб че там нещата май са извън контрол
38
3
 
31
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Единственото което ме озадачава е търпениета на ЕС - данъкоплатеца. Очаква се да е добре информиран и да не е българска офца.
37
5
 
9
 
! Отговори
Я преди 8 години
До Браво Днес Не е писано от Днес, а от британски икономист, който също както вие ходите за плащане на Позитано, и той ходи до американското посолство ... Не че по принцип не е прав, но не е обективен !
36
8
 
17
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 8 години
До 43 Смях.Не бе , пич. Директно от Банкя.Вчера откриха нов милиционерски център за умствено изостанали гербери.Няма да ти кажа кой резна лентата.Ако не познаеш , направо отивай в центъра...
35
2
 
4
 
! Отговори
do 36 преди 8 години
За повече инфо може да напишеш в гугъл brics-new-development-bank-threatens-hegemony-of-u-s-dollar и да прочетеш анализ, не къде да е, а във Forbes.
34
3
 
11
 
! Отговори
До 36 преди 8 години
До РАД: Предстои да видим. Аз просто чета анализи тук-там. Да не мислиш, че съм си го изсмукал от пръстите. Китайците много добре знаят, че САЩ никога няма да си върнат дълга и няма да ги хрантутят вечно. Те затова и търсят нови сътрудничества. Повярвай ми времената, когато Китай са били напълно зависими от пазара на САЩ е история и то отпреди 5-10 години.