В Атина се очертават промени в кабинета и избори

"Вима": Вотът в парламента - разрив между Ципрас и Лявата платформа
Обновена: 16 юли 2015 12:00 | 16 юли 2015 11:56, Елка Василева
17
В Атина се очертават промени в кабинета и избори
Алексис Ципрас. Снимка: Reuters

Правителствени промени и избори се очертават като приоритети на кабинета в Атина след гласуваните снощи от парламента нови мерки за икономии, вотът показа дълбокия разрив между Алексис Ципрас и Лявата платформа в партията СИРИЗА, пише в. "Вима".

Още по темата

Източници, цитирани от вестника, очакват при предстоящия ремонт на правителството да бъдат отстранени най-малко петима министри, гласували против споразумението с кредиторите, след като оставки вече подадоха петима от тях - министърът на енергетиката Панайотис Лафазанис, вторият министър на труда Димитрис Стратулис, вторият министър на националната отбрана Костас Исихос, вторият министър по европейските въпроси Никос Хундис, вторият министър на финансите Надя Валавани.

Всичко показва, че на някакъв втори етап Ципрас ще се ориентира към стартирането на процедури за прибягване към изборните урни и че това ще стане, след като приключи първата фаза от трудното споразумение с кредиторите, което така или иначе ще изисква и други гласувания в парламента, където резултатите ще са подобни.

След гласуването правителственият говорител Гавриил Сакеларидис заяви, че парламентът е направил първата значима стъпка във връзка със споразумението, като е гласувал тежките мерки.

Резултатът от това гласуване обаче донесе сериозно разединение в редиците на парламентарната група на СИРИЗА. 32 депутати решиха да не подкрепят правителството на левицата, като гласуваха против нейния избор да предотврати опасността от фалит на страната, успешното финализиране на споразумението е основен приоритет на премиера и правителството, каза още говорителят.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
2
 
! Отговори
Божо преди 8 години
До Стар комунистТи си луд и ти е простено, обаче ако си *** , си отвратителен !!!
10
1
 
8
 
! Отговори
атанас преди 8 години
Сега ако Ципрас беше в опозиция щеше пръв да оглави протестите срещу това решение. Обаче отстрани е много лесно да се говори. След това влизаш в голямата игра и разбираш, че нещата не са съвсем както си ги представяш. Поне този се оказа, че има малко мозък, ако беше някой краен комунист вече държавата щеше да е само в отломки.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До meЧрез тези 'реформи' в пенсиите Гърция ще харчи по-малко пари за пенсии , а икономиите ще отиват за вноски. А за пенсионерите с орязаните пенсии ще е виновен не Ципрас, а Меркел. Ликвидност на банките означава и възможност за теглене на пари в брой. Така че евра ще има и за онези гърци, които не се усетиха да си изтеглят парите. Очевидно Шойбле е направил сметка ,че освен поисканите от Ципрас 35 млрд, гърците имат в банките още 50 млрд.За изчезването на държавата си прав.
8
1
 
9
 
! Отговори
me преди 8 години
Вземете прочетете малко за какво точно се ползват тия пари дето им ги дават. Не за пенсии и семки и бомбонки, а за да осигурят ликвидност на банките и за да се покрият вноските към МВФ. Гърците нищо няма да си харчат от тия пари, както и от следващите, както и от предишните. Така че гърците засега нищо не печелят, освен пълно заробване. И ако бяхте прочели малко, щяхте да знаете, че идеята на Шойбле е да се премине към съюз, в който ЕС може да наложи вето върху нац. бюджети, които не одобрява.
7
3
 
10
 
! Отговори
Стар комунист преди 8 години
Гръцките другари са много наивни, в теорията ясно си пише че не става с избори, буржоазията винаги ще намери начин да подмени вота, видяхме го наживо как става- изборите ги спечелиха нашите, референдума го спечелиха, е, какво стана? Без кръвчица не става другари, не става. Народните врагове няма просто да кажат "ами добре, щом народа така иска така ще е". Те затова са народни врагове и затова ги трепехме като кучета, защото не им пука за народа.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега пък ще протакват с нови избори! Тия целият парламент играят в един отбор, който цели как да излъжат цяла Европа! Евала.
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас наистина се оказа добър играч. На всички беше ясно, че пенсиите, особено тези за вдовици, моми , болни от дюстабан, лоши условия на труд на фризьорките , ранни и т.н. са абсолютно неприемливи и са в тежест и на държавата. Но сега Ципрас не е виновен за намаляване на раздутите пенсии, а Меркел. На всичкото отгоре им дават и пари , които те дори и не са си мислили - 85 млрд...Какво "самоубийстви' ви тресе , бе хора? :)
4
2
 
2
 
! Отговори
rave преди 8 години
|Nai skupiq cirk e Bulgariq!!!
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наръчник: "Как да се самоубием с референдум" от А. ЦипрасТърсете в книжарниците :)
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БъндиНе се знае точно какво ще донесе близкото бъдеще. Както чуваш, Шоибле продължава да говориза Grexit. A колкото до Ципрас, ако той действително проведе реформите и Гърция може сама да се финансира на пазара, тогава вероятно ще му опростят една част от дълговете. Но без никакво реформиране, пътят води автоматически до драхмата. В Германия сега, най малко 50 депутатище гласуват против споразумението.
1
3
 
20
 
! Отговори
Бънди преди 8 години
Ципрас постигна максимума, не виждам какво искат гърците. Ципрас или кой да е няма да им докара оо добри условия. А и тия 80 милиарда за нищо ги нямат. До две години ще ги изпият и изядат. И пак ще реват за пари и пак ще им дадат.