Атина даде "зелена светлина" за сделката с кредиторите

Дебатите продължиха 12 часа. Ще има извънредна среща на Еврогрупата
Обновена: 14 авг 2015 10:49 | 14 авг 2015 10:36,
10
Атина даде "зелена светлина" за сделката с кредиторите
Снимка: Ройтерс

След 12-часови дебати гръцкият парламент даде очаквана „зелена светлина” за споразумението на страната с европейските кредитори. Срещу обещания за строги реформи Гърция ще получи 86 млрд. евро през следващите три години.

За споразумението гласуваха 220 депутати, 64 бяха против, имаше и 11 въздържали се.

Споразумението получи остри критики както от страна на опозицията, така и от депутати от управляващата коалиция. Опозиционните партии обаче дадоха своя глас „за”, коментирайки че то ще запази европейското бъдеще на Гърция.

Трудно постигнатата победа обаче поставя премиера Алексис Ципрас в изключително трудно положение след като депутати от Сириза не подкрепиха постигнатите договорки. Коалицията е пред разцепление – вчера Панайотис Лафазанис – лидер на лявото крило в управляващата партия, анонсира създаването на ново движение и призова всички, които са против меморандума да се присъедини към нея.

Правителството за първи път отговори явно на тази атака и коментира късно снощи, че Лафазанис е избрал пътя на разделението от Сириза, пише гръцкото издание „Катимерини”. В местните медии се появиха и слухове, че Ципрас ще поиска вот на недоверие срещу председателя на парламента Зои Константинопулу след като мине гласуването на споразумението.

По-рано, в началото на извънредното заседание на парламента, започнало в 2 часа тази нощ, Констнатопулу обяви споразумението като противоконституционно и се опита всячески да забави гласуването в пленарната зала.

"Не съжалявам, че избрах компромиса", коментира пред депутатите в своята реч премиерът на страната. Той посочи, че изборът му е бил дали Гърция да остане в еврозоната, или да подпише споразумението с тежки условия.

„Днес приключва първият цикъл на тежкия, болезнен процес, започнал още на 25 януари със съставянето на това правителство”, коментира Ципрас и допълни, че политическата и икономическата обстановка е съвсем различна днес.

След неговото изказване думата взе бившият финансов министър Янис Варуфакис, който коментира, че би напуснал поста си на депутат в парламента, ако това бъде поискано от Ципрас. Варуфакис гласува против споразумението с кредиторите.

По-късно днес ще има още едно извънредно заседание – този път на финансовите министри от еврозоната. На него ще бъдат обсъдени постигнатите технически детайли по споразумението на Гърция с кредиторите. Заседанието е насрочено за 15 часа (16 часа българско време). Коментарите в ЕК вчера бяха, че Еврогрупата ще анализира и план за втори мостови заем за Атина, срещу който обаче гръцките власти се противопоставят яростно.

Развитието на кризата в Гърция можете да следите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: дълговете на Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Що? преди 8 години
Да ви го набия(ножът разбира се, не цинизми разни) у светлините. От 6 години само си святкате, като магистралки и нищо не вършите. За трети път едни и същи неща ги карат да правят. Мързеливия яде баницата, тъпия му я дава.
8
1
 
3
 
! Отговори
Сакис преди 8 години
А пък в България дават книжки на неграмотни роми срещу подкуп. После те си правят незаконни състезания и убиват хора, а властта казва "АМА НИЕ НИЩО НЕ ЗНЕМ ЗА ТАКОВА НЕЩО!!!" Народа пък се скатава и казва "НИЕ НЕ СМЕЕМ ДА СЕ ОПЛАЧЕМ ЗАЩОТО НИ Е СТРАХ ОТ ВЕНДЕТА!" Иначе, казват, България била сред отличниците на ЕВропа.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В гръцкия парламент Констатопулу доказа, че цени панталоните, които носи, нищо че е жена. "и се опита всячески да забави гласуването в пленарната зала." Не, тя не се опита, тя се мъчи да спазва законите и гръцката конституция, потъпкани за жалост от меморандумите.Системата използва едни и същи оръжия навсякъде, който не удобен, започват да го унижават, дори да го обявяват за психопат...
6
3
 
4
 
! Отговори
скъпа ето кафето преди 8 години
На гърците са им давали , и пак ще им дадат, опростявали са им и пак ще го сторят.А празноглавите "демократични" *** да итиват на работа, че ЕС иска и от Боко пари.....!!!!
5
1
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Ех, а Волгин и Симов щеха да се на-ерат от кеф кога Сириза спечели изборите и се коалира с местната атака. Волгин вече нарече Ципрас предател, скоро коминтерна официално ще го заклейми като ренегат
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТАЗИ НА ВТОРИЯ РЕД ДА НЕ Е СЕСТРА НА МАЯ ОБЩАТА
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде са червените *** за да ръкопляскат пак на Насериза? Безграничния популизъм води до това-да правиш всичко обратно на обещаното. Малоумието и липсата на професионализъм винаги завършва с целуването на нечий ***.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
гръцкия светофар има само 3 цвята. Зелен още по зелен и АКАНА ЗЕЛЕН
1
0
 
4
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
ГРЪЦКИ ТЕАТЪР