Автомобили на старо: Кои са най-търсени в България?

Модните тенденции от Западна Европа стигат и до нас, но със закъсненине
1 май 2024 21:17, Нели Христова
17
Автомобили на старо: Кои са най-търсени в България?
Снимка: Pixabay/Neva79

През 2024 българският автомобилен пазар се радва на най-доброто съотношение между нови и стари коли в съвременната си история. Но това далеч не означава, че пазарът втора ръка е замрял - напротив, ако се съди по традиционната справка на Automedia.bg за регистрациите в МВР, той е съвсем близо до рекорда от 2018 година.

За първите три месеца у нас са регистрирани 57 511 автомобила на възраст повече от 6 месеца. Това е само със 159 бройки под постижението от 2018, но е с над 9000 автомобила повече от миналогодишния резултат, и с над 11,000 автомобила над този от първата четвърт на 2022 година.

С обичайното закъснение, модните тенденции от Западна Европа стигат и до България: осезаемо расте интересът към кросоувъри и SUV модели. Всъщност от значимите играчи на пазара, шестте с най-голям ръст спрямо миналата година са именно такива: Dacia Duster (116%), Jeep Grand Cherokee (68%), Hyundai Tucson (65%), VW Tiguan (62%), Audi Q5 (58%) и Peugeot 3008 (55%).

И обратно - с най-големи спадове са традиционни хечбек или седан модели, като Renault Megane (-41%), Citroen C4 (-39%), Toyota Corolla (-26%), Fiat Punto (-18%), Citroen C3 и Nissan Micra (по -15%). Изключението от тенденцията е само Mercedes ML/GLE, с рекорден спад от 33 на сто, но и на базата на рекорден ръст през миналата година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от Коли
Как приближените на Путин олигарси се сдобиват с луксозни крадени коли от Великобритания?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А уж има безпрецедентна финансова криза заради политиката на ПП-ДБ. Кризата е толкова тежка че хората купуват вече по големи и мощни коли вместо нисан микра..
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 10 Пък ти каква кола караш и в какво се прибираш вечер?
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Джиповете не са мода, а удобство и необходимост. Ти сигурно си някой запъртък висок 155см. Ама я се огледай по улицата. Как ще вкараш висок човек в някоя сапунера.
13
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 1 Не знам какво ти пречат електричките и що се напъваш така. Тенденцията е ясна. Преди 5 години регистрираните електрички бяха 250. Вече са 15х. След 5г ще са 80х.
12
6
 
1
 
! Отговори
w преди 1 седмица
Само не разбирам тая мода с джиповете защо продължава като е сто пъти по добре
11
0
 
8
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 седмица
Много коплексарчета тук пишат за собственият си живот какво правили.
10
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Българина е мазохистт. Кара кола за 80000 и вечер се прибира в панелка за толкова в която никога не е правено ремонт и мухала е избил под 30г тапети. Трагедия.
9
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Маслво се вкарват катастрофирали от Европа и Фащ. Отделно по салоните е пълно с коли на по 15-20г които едва се държат след 50 ремонта и 10 бои. Напълни се и със стари БМВта с които 20г пикльовции се мислят за състезатели. Трагедия.
8
4
 
20
 
! Отговори
Грую преди 1 седмица
До #3 Да!Имат избор...вместо да купят жиБ за 20к, да вземат малка колица за 15к, но в нормално състояние.Ама не може да гъзарее пред съселяните си.
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Точно така, да. *** е *** и бедняк, факт. Следователно кара разбичкан трошляк. Ама то това е, защото не е умен. Най-неумният в цяла Европа. Вероятно и на планетата. Може би и в мултивселената. Нищо случайно няма на този свят и тази мултивселена.
6
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
беенве, ауди, мерцедес. Иначе няма да си играч като си идеш на село!
5
11
 
31
 
! Отговори
до 1 преди 2 седмици
На бензин не е по-скъпо от дизел, а разхода ти зависи от номера на обувката и чипа. Ама нашенския селянин знае само дизел.
4
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Модните тенденции от Западна Европа стигат и до нас, но със закъсненине -> Oтпaдъците на Европа стигат до нас, със закъснение. Като европееца кара масово марката Х, и после изхвърли марката Х, а ние няма какво друго да купим... това не е, че модата идвала със закъснение. Това е ми-зе-ри-я-та на българина.
3
0
 
24
 
! Отговори
Да! преди 2 седмици
До В България - Да, прав си и все пак да не пропускаме факта, че не всички могат да си позволят нещо по-различно. Голяма част от хората са на ясно с този факт но просто нямат избор. Едва ли някой умишлено би избрал това пред нов, здрав автомобил и ако го направи проблема е по-сериозен от превозното средство.
2
8
 
36
 
! Отговори
В България преди 2 седмици
Не са на старо, а за скрап! 99 % от автомобилите по автокъщи са с превъртени километри в стотици хиляди и с безброй дефекти оригинални автомобили на истински километри в здраво състояние оригинално състояние в чужбина са по-скъпи отколкото в България само тъпия ганьовец това не може да го установи и да разбере къде им излиза сметката да вкарват скъпи автомобили, а пък да ти ги продават евтина в България няма обява на която да ни пише перфектно състояние
1
10
 
36
 
! Отговори
Така е .. преди 2 седмици
Дизела е..ва мамата на електричките. Или истинска кола или нищо.От тази туфа заек няма да излезе. Който се е пре е..бал , да му мисли.