Половината пенсионери в Гърция с доходи под прага на бедността

13,7% живеят в условия на материални лишения
29 сеп 2016 11:55, Елка Василева
27
Половината пенсионери в Гърция с доходи под прага на бедността
Снимка: архив, Reuters

Половината от пенсионерите в Гърция живеят под прага на относителната бедност, сочат данни, изнесени от електронното издание на в. "Катимерини".

Данните са събрани от социалната мрежа на пенсионерите и показват, че милион и двеста хиляди пенсионери се намират в драматично положение, тъй като получавали под 700 евро, а 44,8 на сто даже под 665 евро, тоест под прага на относителна бедност, заради стари и нови съкращения на техните доходи, направени по линия на ангажиментите, поемани от властимащите към външните кредитори на страната.

От изследването става ясно, че такава пенсия под 700 евро на месец получават 60 на сто от пенсионерите в Гърция, а 13,7 на сто от тях живеят в условия на материални лишения.

Като крайно тревожен се посочва фактът, че 52 на сто от домакинствата в Гърция заради високата безработица и бедност живеят от пенсиите на възрастните членове на семействата.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: Гърцияпенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Маруся преди 7 години
Драги господа...не са малки пенсиите на гърците,но се жалват и оплакват тъй като са свикнали на МНОГО охолен живот...а когато имаш много,и след това те отрежат много боли..те и сега са си много добре..не им вярвам изобщо
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не им съчуствам. Гъркинята никога не е ходила на работа. От къде да взема пенсия? Освен това след като Германия има пари да им дава, туй си е тяхна работа. Нас никой не ни е дал. Нещо повече и сега им дават. Само че по-малко.
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
О я стига, направо ще се разплача! Нашите тук никой не ги брои за хора, само ги чакат за умрат от студ и глад, а вие пишете за комшийте! Малко се осъзнайте!!
19
0
 
3
 
! Отговори
ivanov преди 7 години
NA GRACKITE IZMAMNICI PAK I SE ISKA 200 MILIQRDA , AMA MAI NQMA . GARCIQ E DARZAVATA NA IZMAMNICITE !
18
0
 
10
 
! Отговори
Гого преди 7 години
Да ги заменим с българските пенсии от лошото има по лошо
17
1
 
3
 
! Отговори
пак половинчати преди 7 години
До На какво основание?сметки правиш, сметни и преди 30г. когато са вдигнали пенсийте заедно с заплатите по 3. Дали тогавашните пенсиоери са си направили тройни вноски за мин. год.? Не, не са. Та от там фонда е на минус от 30г. като цяла Гр., без ЕС и централната банка, да са фалирали отдавна.
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Гърция прагът на бедността е под 700евро пенсия а у нас под 55евро пенсия може би .Дето се вика е гати бедността
15
0
 
10
 
! Отговори
На какво основание? преди 7 години
Сега да започнат да ги утешават, че в бъдеще имигрантите ще им изкарват пенсиите. Мизерабли!
14
1
 
6
 
! Отговори
На какво основание? преди 7 години
До повечето гърциНяма някой, който да не разбира, че в Гърция немъчени пари бяха наливани немъчени пари. Но е естествено да намаляват пенсиите оттук нататък поради по-малки вноски от по-малки заплати. А веднъж вече внесени пари, откъдето и да са дошли, при стабилна валута няма къде да се изпарят. Това е заварено положение. Би следвало пенсионният фонд да е защитен от посегателства, да не може кредиторите да бъркат там. На нас не са давали даром, но ограбиха пенсионния фонд. Същата кражба.
13
0
 
9
 
! Отговори
Толкоз преди 7 години
Драги гърци, замениха ви с "бежанци". Сега тях ще хранят и обичат, а вас ще зарежат. Разлюбиха ви заради нова любов. Това е положението..
12
2
 
5
 
! Отговори
Dir преди 7 години
Какво като си бил в Гърция..на някои курорт...то и тук ако отидеш лятото на Златните всеки щи каже, че има работа и падат пари. Гърция очевидно е на колене и ще става още по зле, защото сега трябва и да поддържат всичко това дето са направили скрадени пари
11
0
 
13
 
! Отговори
Xp преди 7 години
Цял живот ни се подиграваха какви сме Бедни и заспали.. То колелото се върти... Когато си силен никога, не трябва да се подиграваш на тези под теб това показва само, колко си недорасъл за това което имаш
10
3
 
7
 
! Отговори
повечето гърци преди 7 години
До И на кво основание?а и доста българи/явно/ не разбират, че гръцката държава приложи БГ. филма "господин за един ден" за цялата държава и за период от 25-30г. Разваваха си тройни заплати без покритие, на същата база си раздаваха и тройни пенсии. Всичко това с парите на немските инвеститори, понастоящем пари на ЕС. Накрая гръцките пурковци казват "ама ние нищо не сме видели от тези пари"-дам истината боли понякога. Та това е основанието за намаляване на гр. пенсии. Паре нема и нема да има вече
9
0
 
5
 
! Отговори
пенсионер преди 7 години
До кукатапри нас има таван на пенсията от около 1000 лв
8
0
 
20
 
! Отговори
еваларка преди 7 години
1390 лева за гръцките пенсионери означавало крайна бедност. А за българските 1/3 от тази сума означава, че са "богати". Цените същите. "Да не станем като Гърция", "Остров на стабилността сме" и прочее...Благодарим ви мутри, крадци и бандити, които сте яхнали горката България. Виждаме стараете се на макс.
7
5
 
11
 
! Отговори
И на кво основание? преди 7 години
Колкото и преувеличени да са били доходите в Гърция, не би следвало да пипат пенсиите. Кредити, кредити, ама пенсиите би трябвало да са в отделен фонд с индивидуални партиди, който да няма как да се пипа за изплащане на национални кредити. Грабят ги и тях, но засега имат и хартисва.
6
6
 
10
 
! Отговори
Зависи преди 7 години
До айде стигаНали знаеш? Кой както е научен. За тях месечен доход от 700 евро може да изглежда като тотална мизерия. Не че не разбират какво могат да си осигурят с тези пари, но като са свикнали на повече, защо да се примиряват?Примирение има там, където е имало период на ранен /дивашки/ социализъм - ограбване на собствеността, масови убийства, изселвания, лишаване от права и невъзможност да намериш подкрепа, колкото и да се съпротивяваш. Преживели са го бабите ни, родителите ни го помнят.
5
0
 
14
 
! Отговори
Хм, преди 7 години
мизерната пенсия от 665 евро,ако сметнем цени на храни,ток,горива и най-вече лекарства се равнява,все едно наш пенсионер да получава около 705лв-приблизително!Хайде сега да видим колко българи получават такава пенсия,а някъде и заплати...
4
0
 
18
 
! Отговори
Работещите клошари преди 7 години
Ха че то 90 % от бг е на под 700 лв. тея тръгнали да реват - т.е. на половината от техните пенсии
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
...52 на сто от домакинствата в Гърция заради високата безработица и бедност живеят от пенсиите на възрастните членове на семействата... За това реват гърците, когато трябва да им се намаляват пенсиите! Да реват! Нали не искаха български заплати и брюкселски цени- е сега ще имат гръцки пенсии и бюркселски цени! Няма безплатен обяд!