В мечтите на Тито: България – част от Велика Югославия

Сръбско издание за малко известен план на югославския лидер
30 ное 2016 14:52, Елка Василева
203

Снимка: DeviantArt.com

Ако Югославия беше продължила да съществува, вчера щеше да празнува 73-ия Ден на републиката. По този повод сръбският вестник "Блиц" пише, че съдбата на Югославия е можело да бъде съвсем различна, ако е бил осъществен малко известен план на Йосип Броз Тито.

Според някои историци Тито е желаел още по-голяма, по-могъща Югославия, която е нямало да бъде само регионална, а и световна сила.

Историчката Сабрина Рамет казва, че СФРЮ начело с Тито е искала да създаде интегрална Югославия, включваща "пограничните райони" около Югославия: Гръцка Македония, Тракия, Албания, България, поне една част от австрийската Каринтия, както и цялата италианска провинция Фриули.

Рамет се позовава на думите на политика Светозар Прибичевич, че Югославия трябва да се простира от "Соча (река в Словения и Италия - бел.ред.) до Солун".

Сръбското издание пише по повод включената територия на България в картата на Велика Югославия, че Кръгът "Звено" е подкрепял идеята за включване на България и Албания в обща държава на южните славяни.

Съществува и интересна карта как би изглеждала Югославия, ако плановете на Тито се бяха реализирали, и то в два случая: ако визията на Тито за Югославия включва Албания и части от Румъния и Гърция, включително Солун, и
ако Бледската спогодба между Тито и Георги Димитров включваше интегриране на България в общността на югославските страни.

В подобен случай Югославия щеше да се простира от Словения до Цариград.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква Югославия , САЩ направи война там,като навсякъде по света където има умерени терористи.Сега няма Югославия, терористите почват Македония.
11
56
 
7
 
! Отговори
Степан преди 7 години
Няма българска нация има югославяни! Всички славяни са етнически руснаци-малоруси, разселили се през следновековието. Няма по-голяма чест от това да бъдеш великорус!
10
6
 
28
 
! Отговори
Икната преди 7 години
Изперкал нацяло побъркан комунистически диктатор, точно като марионетката на Кремъл Живков,който бяха сложили половин век на власт комунистическите извеги от Москва
9
7
 
37
 
! Отговори
ДС преди 7 години
Представяте ли си както си стоите и да ви кажат вашия град попада в новите граници на Сърбия, вие вече сте сърби. Ей това се случи със западните покрайнини. УЖАС. Нашата държава да не стои мирно и кротоко ами да си поиска това, което и се полага.
8
32
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че нищо лошо не виждам в тая идея щяхме да сме голяма и силна държава, на три морета.Само че хамериканците не позволяват такива работи, да има силна държава от предимно православни, за това и изсипаха тонове радиоактивни бомби на Балканите.Между другото, по времето на Тито сърбите живееха най-добре от целия източен блок хем западен стандарт, хем свобода и демокрация, хем социални придобивки. Имам роднини там и искрено им завиждах,че могат да пътуват по целия свят.
7
6
 
13
 
! Отговори
ДС преди 7 години
И един МАРМОД РАЗВИВА шоколада.
6
5
 
24
 
! Отговори
ЮДА ИСКАРИОТСКИ преди 7 години
Това е нещо като Балканската федерация !!!! За това Г.Димитров даде фира ......
5
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На теория - едно обединение на Балканските държави би било добре дошло. На практика обаче, не би могло да просъществува дълго, поради метода на "югославизирането", наложен от сърбите. Не е невъзможно да се направи един Балкански съюз, защитаващ интересите на страните в него, но не и по начина, по който обикновено се правят нещата в "Барутния погреб" на Европа.
4
9
 
63
 
! Отговори
Смех преди 7 години
Кое му е МАЛКО известното, нали именно мършата Тито заедно със Сталин наредиха на червените *** в България ДА СЪЗДАДАТ И ИЗМИСЛЯТ МАКЕДОНСКАТА НАЦИЯ. Кога БСП като наследници на БКП ЩЕ СЕ ИЗВИНЯТ ? КОГА .Хиляди българи бяха пратени по лагерите защото отказваха да се пишат македонци, а десетки хиляди наши сънародници бяха бити, мачкани и малтретирани от сръбско-македонското ДС защото се наричаха българи.
3
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БОЖЕ, БОЖЕ, КАКВИ ПЛАНОВЕ. А СЕГА "ВЕЛИКА СЪРБИЯ" е колкото белградския пашалък.
2
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Югославия винаги е била федерация, съмнявам се че *** знае какво е това.
1
4
 
42
 
! Отговори
Агджата преди 7 години
Още малко и швепс на клечка :)