В мечтите на Тито: България – част от Велика Югославия

Сръбско издание за малко известен план на югославския лидер
30 ное 2016 14:52, Елка Василева
203

Снимка: DeviantArt.com

Ако Югославия беше продължила да съществува, вчера щеше да празнува 73-ия Ден на републиката. По този повод сръбският вестник "Блиц" пише, че съдбата на Югославия е можело да бъде съвсем различна, ако е бил осъществен малко известен план на Йосип Броз Тито.

Според някои историци Тито е желаел още по-голяма, по-могъща Югославия, която е нямало да бъде само регионална, а и световна сила.

Историчката Сабрина Рамет казва, че СФРЮ начело с Тито е искала да създаде интегрална Югославия, включваща "пограничните райони" около Югославия: Гръцка Македония, Тракия, Албания, България, поне една част от австрийската Каринтия, както и цялата италианска провинция Фриули.

Рамет се позовава на думите на политика Светозар Прибичевич, че Югославия трябва да се простира от "Соча (река в Словения и Италия - бел.ред.) до Солун".

Сръбското издание пише по повод включената територия на България в картата на Велика Югославия, че Кръгът "Звено" е подкрепял идеята за включване на България и Албания в обща държава на южните славяни.

Съществува и интересна карта как би изглеждала Югославия, ако плановете на Тито се бяха реализирали, и то в два случая: ако визията на Тито за Югославия включва Албания и части от Румъния и Гърция, включително Солун, и
ако Бледската спогодба между Тито и Георги Димитров включваше интегриране на България в общността на югославските страни.

В подобен случай Югославия щеше да се простира от Словения до Цариград.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
23
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
Тито разбра, че руския социализъм ще се провали(без реформи) и си направи негов модел соц. Така и китайците разбраха същото и те си направиха техен строй.
31
23
 
6
 
! Отговори
Степан преди 7 години
Пасий е писал история СЛАВЯНОбългарска. Българите са славяни-малоруси.
30
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Христо ТамаринСамо че Югославия просъществува, докато хамериканците не я демократизираха на съвсем мънички парченца.Щото освен източно православна, славянска, Югославия беше и русофилска, и независима нация, която не се продаде на ФАЩ.
29
3
 
17
 
! Отговори
до 24 преди 7 години
защо пропусна мераците на гърция за цяла българия, македония и албания и за половин анадол? ами румънските аспирации за войводина и южна добруджа? а турция направо ако има едно лесно, и индия ще си поиска, щом взеха да бълнуват за либия и оман. ами хърватите? а малките държавички като босна, косово и черна гора? Балканите са баси цирка...
28
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименс международното право. държава Югославия вече не съществува.
27
5
 
28
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 7 години
Планът на Тито за Велика Югославия се е провалил, понеже Сталин разлюбил Тито и даже през 1948 го анатемосал. САЩ нямат нищо общо с това.
26
24
 
4
 
! Отговори
Степан преди 7 години
23, да, точно така! Всички славяни са руснаци! Неслучайно Руската Империя е искала да включи всички славяни в своята сфера на влияние чрез панславизмът! Няма сърби и българи, това са титовски и кобургски глупости. Има малоруси и великоруси!
25
17
 
8
 
! Отговори
Oooп... преди 7 години
До Discovery Не бъркай "сладкото и соленото"! Разбира се че Русия има интерес от силна и самостоятелна православна държава на Балканите, НООО не и западните велики сили! А уруспии като теб да им се кланят до земи винаги е имало! п.п Не вярвам коментара да остане, защото от истината на соросутките им се стяга лай***о!
24
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
как точно нашата 'държава' ще 'поиска' западните покрайнини? с коя армия? с кои дипломати? бареков и надежда михайлова? с кои политици? карадайъ, местан, доган? пеевски? станишев, дето майка му писа трудове за македонския език? бате боко, дето му звъни телефона с лепа брена? кристалинка? някой ***, хелзинкски комитет? тъмно *** ни съграждани и бат сали? КОЙ?????
23
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В ютуб има документален филм за Тито- всички, живели по негово време- сърби, хървати, словенци, черногорци, бошняци казват, че тогава се е живяло тай сигурно, спокойно, богато и свободно.Бивша Югославия съчетаваше социалните придобивки на социализма и свободата и демокрацията на западна Европа.Сърбите пътуваха свободно и работеха на Запад, селското им стопанство не беше изцяло национализирано като тук. Тогава всяка нация на ротативен принцип е получавала правото да управлява съюза.
22
8
 
13
 
! Отговори
PD преди 7 години
А идеята не на Тито. Още с зараждането на панславизма, се появява. И яко Югославия е южни славяни, то означава, че е имало и северни, в онези периоди когато тази политическа концепсия е набирала скорост. Днес заблудени и недочели, си мислят, че в началото на 19в. някой е отдавал значение на българския елемент в границите на оттоманската империя,при вземане на геополитически решения. Особенно западни пътеписци, често не правят разлика между грци и българи. Та къде е днес Северославия ?
21
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Бял Данъкоплатецединственото което стряска "великите" хазари за Балканите е България в целите и граници
20
5
 
2
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
до Gи сега кое е това велико световно изследване, кой го е поръчал и що требе да му се верва, щото някой казал че било световно. Който плаща той пиръчва музиката ;)
19
6
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Това си е проблем на целия цвят, но тук на балканите е страшно. Към България имат претенции: Турция, Гърция, Македония, Сърбия и Румъния. Албанците имат претенции към Македония и Сърбия, Сърбите към Албания, България, Македония, Косово, Черна Гора и т.н.Но не знам сърбите какви претенции са имали за териториите източно от Пирот, па да не говорим за тракия, инстанбул и южна Румъния.
18
8
 
25
 
! Отговори
G преди 7 години
До 14И всички славяни са етнически руснаци, така ли??? Само дето последното световно ДНК изследване на нациите показа, че руснаците изобщо нямат славянски произход или поне в изключително малка част от тях има наличие на такъв...
17
9
 
18
 
! Отговори
Бял Данъкоплатец преди 7 години
Всъщност идеята за един мини икономически съюз на тези толкова важни транзитни и гранични за Европа държави е една идея винаги стряскала ''великите'' западни нации.дали щяха тогава умишлено да ни държат бедни и съответно много евтино управляеми от кой ли не от изток на запад надлъж и нашир???Дали една офшорна зона ,безмитна търговия и уникална туристическа дестинация на 3 морета нямаше да им бърка в .... ректумната област,а?
16
11
 
19
 
! Отговори
слава богу преди 7 години
че нямаме нико общо с ***. Първобитни, първосигнални същества!
15
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ДСкорена ми е от западните покрайнини, имаме земи там, така че не се обаждай - предпочитам да са си в Сърбия.
14
7
 
20
 
! Отговори
СталинТитоДимитров преди 7 години
мечтата на Коминтерна - Балканска федерация от разпокъсана България, добре че румънците им се услади Северна Добруджа, иначе сега щяхме да четем и антички добружански хроники как добруджанци не са българи, ами бог Добържан създал трите раси добружидната, желтакавата и меланжовата.
13
10
 
13
 
! Отговори
мин. съвет преди 7 години
Представям си ББ, колко щеше да се дуе, премиер на толкова голяма държава.