Вучич обяви плановете си: Правим СФРЮ + Албания!

Аз съм горд сърбин, а Тито беше умен човек!
6 апр 2017 17:30, Елка Василева
59
Вучич обяви плановете си: Правим СФРЮ + Албания!
Александър Вучич. Снимка: БТА

Премиерът на Сърбия Александър Вучич, който в неделя беше избран за президент на страната, се обяви за икономическо и пазарно свързване на страните от бивша Югославия и Албания, защото това би дало тласък на икономиката на тези страни и би засилило регионалното сътрудничество.

В интервю за американското издание "Политико" Вучич изтъкна, че ако и останалите се съгласят с неговия план, ще бъде създаден пазар от 20 милиона души, което е много важно, тъй като биха могли да бъдат привлечени много повече инвеститори.

"Мисля, че и останалите разбират това", добави Вучич.

Още по темата

На въпрос дали иска пресъздаване на Югославия, Вучич каза, че става дума за "старата Югославия плюс Албания".

"Това е политическа идея без застрашаване на суверенитета на тези държави. Това ще даде тласък на нашите икономики. На нас ни е необходим ръст от 4-5 процента годишно, а не 3%. Това не е достатъчно", каза Вучич.

Запитан как мисли да постигне такова сътрудничество предвид напрежението в съседните страни, Вучич каза, че Тито е успял да направи това. "Той беше комунистически диктатор, но много умен човек. Шлосер, представяте ли си? Знаел е как да свърже хората... Това е, което ни е нужно. Да свържем хората", изтъкна Вучич.

"Ние трябва да живеем, преди да влезем в ЕС. Ние трябва да вървим твърдо по пътя към ЕС, но в същото време трябва да направим нещо, за да засилим регионалното сътрудничество", каза Вучич.

Той обясни идеята си с пример от практиката: "Имаме млекопреработвателен завод, който изнася кисело мляко, прясно мляко и сирена за Босна. Техните камиони трябва да чакат най-малко 36 часа на границата между Босна и Сърбия, за да бъдат извършени всички проверки и не знаем защо това е така. Всички наши компании, но и останалите, биха спестявали поне 7% от разходите си, ако това не беше така".

Говорейки за рисковете от конфликт на Балканите, Вучич каза, че "каквото и да се случи в Косово, то винаги ще бъде между сърбите и албанците".

"Ако поне едната страна е разумна, проблемите ще бъдат избегнати. Но в Босна имаме три страни и там нещата не са лесни. Босна е истинско буре с барут", каза Вучич и добави, че в Босна и Херцеговина няма да има никакви референдуми за отцепване.

Той обясни, че това му е било заявено преди два дни от Милорад Додик /президент на Република Сръбска в Босна и Херцеговина/ и каза още, че отношенията между Босна и Хърватия биха могли да бъдат проблемни.

По повод 25-ата годишнина от войната в Босна и Херцеговина Вучич каза, че оттогава си е научил урока. "Аз съм сърбин, аз съм горд сърбин и винаги ще стоя до своя народ, но се научих да влизам в обувките на другите и да виждам какво виждат и чувстват те. Трябва да уважаваме и техните възгледи, а не да гледаме само себе си", заключи Вучич.


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
3
 
! Отговори
опетков преди 1 година
Кога точно Западът унищожи Югославия, Незнайко? Аман от недоучили алитерати. Напротив Европа и САЩ не искаха да се умножават държавите на Балканите и бяха против разпада на Югославия. Поради тази причина Милошевич разчете погрешно сигналите от Запада и започна войните за да запази целостта на Югото. Западът осъзна грешката си и призна новосъздадените, но вече беше късно и бурето беше запалено. Всичко това омешано с "гордостта" на сърбите, вродената им глупост и ги доведе до сегашното им дередже.
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбите винаги с абили васали в цялата си история.Където стъпят всичко се руши-полубългаринът Стефан Душан,въздигнат на престола с помощта на гърци /14 век/и българи,така отслаби царството си,просъществували 20-ина години,че то падна в ръцете на османците.Югославия,която им бе подарена от великите сили,се разпадна,поради алчността на сърбите,да държат главната дума в нея.
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбите са националшовинисти,които все още сънуват Велика Сърбия,маскирана като Югославия.На тях им дай само някакъв съюз,в който Белград да играе главната роля,до следващата братоубийствена война.
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
#33:Точно това е заложено в "протоколи на ционските мъдреци",разработени от 80-те години на 19 век и прилагани с методична настойчивост до наши дни!

Там е писано,че "те"(евреите) ще нагнетят нещата в световен мащаб до такава степен,ЧЕ ГОИТЕ САМИ ДА ПОИСКАТ ТВЪРДАТА РЪКА - И ТЕ ЩЕ ИМ Я ДАДАТ!

А КОГАТО СТАНЕ ТОВА,ЩЕ БЪДЕ НАЛОЖЕН ТАКЪВ НЕЧУВАН ТЕРОР,ЧЕ ЖИВИТЕ ЩЕ ЗАВИЖДАТ НА УМРЕЛИТЕ!

Потърси тези протоколи.Поне до скоро все още можеха да се намерят в Интернет,чрез Гугъл!

Косите ти ще настръхнат
49
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбите са пълни некадърници!Не си научиха урока от преди само 20-тина години!На всичко отгоре са и нагли!В момента Сърбия е по малка и по територия и по население от България,А ТОВА Я ПЛАШИ!Представете си само ако и Македония която рано или късно ще се "кооперира' с България какво става с шовинизма им!?!?!?А що се касае за Албания вероятността да се събере с България е по голяма от тази със Сърбия!И това го знаят и сърбите,затова още повече ги страшее!
48
2
 
3
 
! Отговори
42 преди 1 година
В клуба на можещите и знаещите чакат висшисти от изтока, палячо, ние сме им резервоар на способни по-евтини кадри.
47
6
 
1
 
! Отговори
обама преди 1 година
Слушайте ме мен. Аз ще ви оправя Балканите
46
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво значи да се е продала България бе пенсия? Това че сме в съюза на богатите и можещите лошо ли е? Какво по-добро си измислил ти? От теб ли ще чакаме инвестиции или от Сърбия, Албания, Черна гора ?
Те ли ще развиват България? Палячо глуповат.
45
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сърбите са нормални хора и не се поддават на западните лъж и,българийката строи комунизъм за натовците.позор
44
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СФРЮ плюс Албания е малко. Трябва да се включат още България, Гърция, Турция, Сирия и Ирак. Столицата, естествено, ще е Истанбул.
43
12
 
11
 
! Отговори
slovenia преди 1 година
А ние психодесните еврогейчета какво да правим,катоРусия не ни обича,народа ни също а и Тръмп и Сорос ни спряха парите.От тая русофобия станахме женомразци и полово негодни.
42
8
 
12
 
! Отговори
ким сун преди 1 година
А защо не връща крадеца Василев който ограби българския народ?Къде са ни парите?Същите крадци и мафиоти като Руснаците?Повече войски на НАТО в България веднага.
41
5
 
24
 
! Отговори
бдинец преди 1 година
Обаче Вучич не е визирал и България,явно знае ,че няма да се хванем на лъжите на сърбите.
Зад всяко уж добро намерение ,изотзад наднича ВеликоСръбския нагъл национализъм.
Всъщност преди разпада на Югославия ,нещо подобно беше предложено от Словения, с голяма самостоятелност на републиките в икономическо и политическо ниво ,а СФРЮ да бъде митнически и военен съюз.Тогава Сърбия беше твърдо против ,това трябва да се помни ,защото главния виновник за разпада на СФРЮ е точно Сърбия.
40
9
 
37
 
! Отговори
борис преди 1 година
Словенците и хърватите си направиха чудесни държави, въпреки войните които Сърбия води с тях.А ги направиха защото могат и за какъв *** им са шатнтавите сърби,само да объркват нещата с наглия си шовинизъм и проруска ориентировка.
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вучич ,па това е най-прекия път за обединение на всички албанци в една държава .6млн.албанци с прираст годишно 70-80хил. след10-15г.експанзия по заселване в обезлюдявщи села в Южна Сърбия ,ще стигнат до Ниш.
Доказателство:Албанците останали извън Косово в Пчински окръг/Вранско/
38
7
 
8
 
! Отговори
ивчо преди 1 година
абе що се занимаватв с този сърбин, я да чуем прятелите на Вова рускии в кавички какво ще кажст ,къде требв да се оплюе... гледам пробват почвата с курса на рублата.....
37
3
 
13
 
! Отговори
как преди 1 година
Настинал е, какъв съюз ще правят албанците с него?
36
6
 
21
 
! Отговори
да преди 1 година
то Западът едно време за това унищожи Югославия - за да позволи създаването й пак от сърбите:)))))
това сърбите наистина...колкото са горди, толкова са и тъпи:))))
50/50:)))))
но..нищо не може да ме учуди..единственото нещо,което при сърбите е по - голямо от гордостта и глупостта им е ...алчността
35
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаш право, 16. Рублата е много зле. За 24 часа се срина от 3.27 на 3.25669
34
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе в тоя съюз - хвани единия, та удари другия!
Не ги виждам хървати, словенци и черногорци да са се залетяли към "нова СФБЮ" .
Нито албанци, и косовари ...
То и нашият льотчик не е стока, али Вучич е као jебан у главу.