Вучич обяви плановете си: Правим СФРЮ + Албания!

Аз съм горд сърбин, а Тито беше умен човек!
6 апр 2017 17:30, Елка Василева
59
Вучич обяви плановете си: Правим СФРЮ + Албания!
Александър Вучич. Снимка: БТА

Премиерът на Сърбия Александър Вучич, който в неделя беше избран за президент на страната, се обяви за икономическо и пазарно свързване на страните от бивша Югославия и Албания, защото това би дало тласък на икономиката на тези страни и би засилило регионалното сътрудничество.

В интервю за американското издание "Политико" Вучич изтъкна, че ако и останалите се съгласят с неговия план, ще бъде създаден пазар от 20 милиона души, което е много важно, тъй като биха могли да бъдат привлечени много повече инвеститори.

"Мисля, че и останалите разбират това", добави Вучич.

Още по темата

На въпрос дали иска пресъздаване на Югославия, Вучич каза, че става дума за "старата Югославия плюс Албания".

"Това е политическа идея без застрашаване на суверенитета на тези държави. Това ще даде тласък на нашите икономики. На нас ни е необходим ръст от 4-5 процента годишно, а не 3%. Това не е достатъчно", каза Вучич.

Запитан как мисли да постигне такова сътрудничество предвид напрежението в съседните страни, Вучич каза, че Тито е успял да направи това. "Той беше комунистически диктатор, но много умен човек. Шлосер, представяте ли си? Знаел е как да свърже хората... Това е, което ни е нужно. Да свържем хората", изтъкна Вучич.

"Ние трябва да живеем, преди да влезем в ЕС. Ние трябва да вървим твърдо по пътя към ЕС, но в същото време трябва да направим нещо, за да засилим регионалното сътрудничество", каза Вучич.

Той обясни идеята си с пример от практиката: "Имаме млекопреработвателен завод, който изнася кисело мляко, прясно мляко и сирена за Босна. Техните камиони трябва да чакат най-малко 36 часа на границата между Босна и Сърбия, за да бъдат извършени всички проверки и не знаем защо това е така. Всички наши компании, но и останалите, биха спестявали поне 7% от разходите си, ако това не беше така".

Говорейки за рисковете от конфликт на Балканите, Вучич каза, че "каквото и да се случи в Косово, то винаги ще бъде между сърбите и албанците".

"Ако поне едната страна е разумна, проблемите ще бъдат избегнати. Но в Босна имаме три страни и там нещата не са лесни. Босна е истинско буре с барут", каза Вучич и добави, че в Босна и Херцеговина няма да има никакви референдуми за отцепване.

Той обясни, че това му е било заявено преди два дни от Милорад Додик /президент на Република Сръбска в Босна и Херцеговина/ и каза още, че отношенията между Босна и Хърватия биха могли да бъдат проблемни.

По повод 25-ата годишнина от войната в Босна и Херцеговина Вучич каза, че оттогава си е научил урока. "Аз съм сърбин, аз съм горд сърбин и винаги ще стоя до своя народ, но се научих да влизам в обувките на другите и да виждам какво виждат и чувстват те. Трябва да уважаваме и техните възгледи, а не да гледаме само себе си", заключи Вучич.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
31
 
! Отговори
до 27 смелост преди 7 години
Вучич да не е давал интервюто пиян, или само си мечтае?Това май ,е само за вътрешна пропаганда,защото в Словения и Хърватска ще паднат от смях от такива намерения.Явно югоносталгията трудно се лекува в Сърбия.Този план е имал бъдеще ,само ,ако се бяха разделили цивилизовано и го нямаше сръбския шовинизъм.
32
5
 
23
 
! Отговори
acca преди 7 години
то се видя 90-те години колко са били свързани хората в бивша югославия :D
31
15
 
22
 
! Отговори
Икономически съюз преди 7 години
Общо балкански икономически, митнически и валутен съюз! Свободно движение на хора, ресурси, капитали и информация! Само така Балканите ще останат мирни, и няма да са зависими от чужди сили, били те Русия, САЩ, ЕС, Турция. В този съюз трябва да влизат България,Румъния,Гърция, Сърбиия, Босна, Хърватия, Македония, Албания, Черна Гора, Молдова и Словения. Без Турция и Косово!
30
2
 
11
 
! Отговори
упс... преди 7 години
Мдааа..... "Пътят към Ада е постлан с добри "намерения"!Съюзите напоследък се поизчерпиха... то не беше СССР, СИВ, ОДКБ(куца яко), Брикс(куца), АСЕАН, ЕС(силно куца), че дори НАТО(и там нещата куцат).За бившата ЮСФР да не говорим!Раните от войната там са още пресни и кървят, а национализма ври и кипи...Рано е, може би след половин век..., ако не се сомоунищожим дотогава!ПСЗа доббро или зло, но май бъдещето е на Диктатурата, при това, не е изключено глобална!!!!!
29
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сърбите скоро ще го обесят тоя шерошоид на някоя върба, едно е да лъжеш за да те изберат ама друго е да си покажеш рогата след изборите.
28
2
 
2
 
! Отговори
Охранителят-София преди 7 години
22-ри Абсолютна подкрепа от мен! :)
27
6
 
12
 
! Отговори
Великобритания напус преди 7 години
Великобритания напусна ЕС, идат избори във Франция и Германия. САЩ са разединени и несигурни, Тръмп няма подкрепа даже и да иска да се изпикай. Я не се изказвайте тлкоз самоуверено а вземете се поснишете. Империите рано или късно се разпадат, защото колкото по големи стават толкова по силни за центробежните сили. Ако няма силен център става страшно. В момента в САЩ няма център.
26
14
 
25
 
! Отговори
Смелост преди 7 години
Поне има смелост за собствени идеи, а не е васал на Вашингтон, както всички български мижетурки до последния политик в момента. На българина му дай да слугува на силния на деня. Преди беше слуга на СССР сега е слуга на САЩ. Дали някога ще се случи български политик да не е слуга, а да представлява собствените интереси?
25
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прекрасна новина! А и Путин ще е наблизо с войските си.
24
11
 
16
 
! Отговори
Do 22 преди 7 години
Поредния слабоумен русофил. Чакаме само нареждане от Москва!
23
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя напълно е изкукал. Хървати и словенци не искат даже на карта да виждат Сърбия. Черна Гора влиза в НАТО. Албанците са егати търговските приятели. Остават му само македонците с тяхната велика икономика.Смешмик !!!
22
4
 
7
 
! Отговори
до 22 преди 7 години
Всяка жаба да си знае гьола, а ти като искаш заминавай да ринеш фъшкиите на албанците отивай вземай виза и напред някой да те спира.
21
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За балканските страни най добрее балкански съюз! А не ЕС! Собствен военен блок а не НАТО! Балканите са ратегическо място връзка между Изтока и Запада и може да се печели много от това! Вучич го е прозрял!
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е прекрасно предложение, защото когато дойде време бившите СФРЮ да си плащат титовия борч, направо ще има нова юговойна. Те още не са се споразумявали как ще си го делкат. Ако се съберат отново, по-лесно ще стане. Албанците, обаче нямат такъв дълг и няма да искат да плащат бадява.
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви инестиции има при един пазар аха още 20 млн човека ще купуват *** на ЕС, айде още един *** скоро Хърватия и Черна гора ще се хванат за гушите, а тоя ще се съюзявал с албанците аман от глобалисти ве.
18
14
 
16
 
! Отговори
Недоразумение преди 7 години
ЕС е недоразумение, в което силните икономики ликвират слабите
17
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЕСЕдинственото което се разпада е руската ти федерацийка
16
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Става ясно, защо руснаците си избират Путин - обещава да им завладее целия свят. Само дето не може да го направи и фалира рублата.
15
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЖИВОТА В ИЗОЛИРАНА И БЕДНА ДЪРЖАВА ПОРАЗЯВА УМА. СПРАВКА ВУЧИЧ.
14
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЕСПри положение че русия се управлява от непредсказуем самохвалко и фалира, логично е факта Украйна да иска в ЕС.