Протестиращи нахлуха в парламента в Скопие

Причината: Етнически албанец бе избран за парламентарен председател
Обновена: 27 апр 2017 21:57 | 27 апр 2017 21:44,
106

Снимка: Reuters

Протестиращи нахлуха в сградата на парламента на Македония в столицата Скопие, след като управляващите социалдемократи и етническите албански партии гласуваха да изберат етнически албанец за парламентарен председател, предаде Ройтерс, като се позова на очевидци.

Националисти, разгневени от този развой на нещата, са проникнали в основната зала на парламента.

Телевизионни кадри показаха, че лидерът на социалдемократите Зоран Заев е бил леко ранен в разразилата се схватка в сградата на парламента след нахлуването на протестиращите. На кадри се вижда кръв да се стича от лявата страна на челото му.

Навсякъде се чуват скандирания "Македония", "Няма да ви се размине", "Избори", пеят се песни с обидно съдържание за албанците.

Входът на пресцентъра е барикадиран с фотьойли и маси и никой не може да влезе, а ранените депутати са заложници в ъгъла на залата. Това съобщи за „Фокус“ главният редактор на МКД – Александър Дамовски.

Според непотвърдени информации се очаква да пристигнат специални части , които да изведат блокираните.

Талат Джафери е първият етнически албанец, който става председател на парламента в Македония, откакто малката балканска страна стана независима през 1991 г., припомня БТА.

Македония бе на ръба на гражданската война по време на бунт на албанското малцинство през 2001 г., преди международно посредничество да успокои ситуацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
5
 
! Отговори
Makedonec преди 6 години
Do ha ha ha: Mnogo tocno!
17
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега като официалният език в Македония стане албанския, да видим дали фиромците нямаше в крайна сметка да предпочитат да са част от Майка България. Но, тяхна си работа.
16
10
 
12
 
! Отговори
до 13 преди 6 години
Абсолютно правилно! Интересното е, че албанците изпитват по-скоро топли чувства към българите. Даже са единственият народ на Балканите който не ни мрази (заедно с хърватите).
15
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам защо, но специално към фиромците не изпитвам особено съжаление.
14
1
 
17
 
! Отговори
шовинист преди 6 години
либералната демокрация позволи на разни персони да играят комар със съдбата на хиляди хора. В скопие, подобно на софия, има няколко хиляди платени плебеи, които винаги са в услуга на медиите. За 20 евро на ден са способни да направят и гражданска война. 20 евро са си 20 евро.....
13
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така им се пада на ФИРОМ - ските ПРЕДАТЕЛИ! Като мразят родината си България, ще бъдат албанци! Крайно време е за един българо - албански съюз, за подялба на Македония! Разбира се с продажните български политици от последните 30 години, това няма как да стане, но президента Радев ми вдъхва надежди, тъй като изглежда като славните български управници от началото и средата на 20 век, за които България е била над всякакви чужди интереси
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Журналистче, то и до сега са имали албанци в парламента, но този за пръв път изнесе реч на албански в парламента.
11
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кви братя са ни македонците бе? Няма народ на планетата който повече да ни мрази. На ви албанци в парламента, догодина да са ви президент и премиер дано!
10
1
 
23
 
! Отговори
до 10 преди 6 години
Този факт всъщност отключи нахлуването в парламента, демек беше най-важно именно това да се споменава в статията. Ама карай.
9
3
 
43
 
! Отговори
Хм преди 6 години
А защо никъде не се споменава,че въпросният албански председател е изнесъл реч на албански!?Хич не е без значение!
8
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Tук имаме мутра и сикаджия в парламента (и то в качеството си на премиер), но никой не нахлува.
7
3
 
22
 
! Отговори
Garibaldi преди 6 години
До 2Глупако, всичко е сценарий. В Македония скоро ще има гражданска война. Този цирк ще свърши съвсем скоро.Забележи, че тези които се изявяват като възмутени от назначаването на албанец за председател на парламента са същите които и пръст не мръднаха когато същите тези албанци убиха 5 невинни македончета. Тогава просто на власт бяха техните хора и си мълчаха, а сега изведнъж разиграват националната карта, точно тези които през последните 10 години им дадоха ВСИЧКО на албанците.
6
3
 
31
 
! Отговори
Светльо преди 6 години
Хаиде почна се с дестабилизациата на Балканите.
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
... от 1991 откакто малката балканска страна СЪЩЕСТВУВА!!!Не може да са станали независими без реално да са съществували!
4
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука спане и зяпане, а нащи дупетати са за бой всичките до един + правителство и магистрати
3
6
 
16
 
! Отговори
шовинист преди 6 години
Не ставайте смешни. Всичко, което научавате, е както го пишат медиите. Истината винаги е различна. Затова медиите са оръжието на сатанаил.
2
16
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не драги ми кухари, и тук е имало министри турци но е нямако гражданска позиция, македонците са повече от нас патриоти доказва това !
1
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честито. Догодина президент.