Истинска сензация за съседна Сърбия – коя е Ана Бърнабич?

Върнат жест от страна на Вучич ли е издигането й във властта?
16 юни 2017 21:50, Елка Василева
68
Истинска сензация за съседна Сърбия – коя е Ана Бърнабич?
Ана Бърнабич. Снимка: БТА

Всички говорят за нея: Ана Бърнабич, първата жена-премиер в сръбската история, е млада и харизматична - и съвсем открито признава хомосексуалността си. Истинска сензация за страна като Сърбия. Коя всъщност е Бърнабич?

„Казах на президента Вучич, че новият премиер трябва да е човек семеен, с деца", заяви наскоро Драган Маркович, лидер на малката партия "Единна Сърбия", която сега е в коалиция с мощната Сръбска партия на прогреса (СПП) на президента Вучич. Ултраконсервативният Маркович, който едно време се хвалеше, че в родния му град „няма нито един хомосексуален", сега навярно е безкрайно разочарован, пише Дойче веле.

След категоричната си победа на президентските избори авторитарно управляващият Вучич седмици наред държа всички в напрежение, а медиите се надпреварваха да гадаят кого ще избере Вучич за свой наследник на премиерския пост. В четвъртък вечерта най-после дойде новината: за първи път в историята на Сърбия начело на правителството ще застане жена - и то жена, която съвсем открито признава хомосексуалността си.

Пътят на Бърнабич

Досегашната министърка по въпросите на държавната администрация и местното управление Ана Бърнабич има впечатляваща биография: следвала е маркетинг в САЩ и в Англия, след което е работила по различни проекти на ЕС и на американската Агенция за международно развитие USAID.

Още по темата

По-късно оглавява американската фирма Continental Wind Serbia (CWS), която разработва ветрогенераторни паркове. Бърнабич владее отлично английски и руски. Безпартийна е и има имиджа на „независим експерт", което в очите на разочарованите от политиката сърби само по себе си е нещо положително.

Но не квалификацията на Бърнабич е темата, която живо интересува сръбското общество от миналия август насам. Тогава 41-годишната Бърнабич стана първата министърка, която открито признава своята хомосексуалност. И то в една страна, където думата на Православната църква има голяма тежест, а само допреди няколко години парадът на хомосексуалните предизвикваше редовни сблъсъци между полицията и „патриотичните“ хулигани.

Вучич, който в продължение на години сам се числеше към великосръбските националисти, навремето пожъна много похвали за „смелостта“ да назначи лесбийка за министър. „Казах му (на Вучич – бел. ред.), че няма да изтъквам сексуалната си ориентация, но няма и да я крия. И той се съгласи", заяви Бърнабич през февруари в интервю за Дойче веле. И добави: „Мисля, че това е забележителна стъпка за сръбското общество. Категорично против съм някой да получава даден пост само защото принадлежи към определено малцинство. Но ако човекът е компетентен, той не бива да бъде дискриминиран заради своята ориентация или мнение".

Историята на един скандал

Маргинализираната опозиция и малкото критични медии обвиняват Вучич, че се разпорежда с държавата като със своя собственост. Постовете в обществената администрация и щедрите поръчки се разпределят само измежду верните му поддръжници, икономиката е разсипана, на свободния печат беше сложен намордник. А в един от големите скандали в Сърбия роля изигра и Бърнабич. В него тя се показа много услужлива към тогавашния премиер Вучич.

Ето историята: В края на 2015 г. бивша служителка на CWS се оплака от корупцията в Сърбия. В телефонен разговор, който беше подхвърлен на медиите, тя обвини директора на държавната фирма „Електропреносни мрежи" Никола Петрович, че е поискал 2 милиона евро в брой от американската фирма CWS, за да включи неин ветрогенераторен парк към мрежата. Пикантното в тази история е, че Петрович е близък приятел и кум на Александър Вучич.

Но обвиненията бяха отхвърлени - лично от Ана Бърнабич, която по онова време беше директор на CWS. Само няколко месеца по-късно Бърнабич вече заемаше министерски пост. Немалко сърби го изтълкуваха като един вид отблагодаряване за услугата.

Като член на правителството на Вучич Ана Бърнабич не се отличаваше със солови акции. Тя по-скоро беше една от многото, които неспирно хвалеха премиера като велик реформатор. Включително и когато Вучич предприемаше драстични мерки за икономии, орязвайки например и бездруго мизерните пенсии. „Ето на това казвам аз отговорност: смело да кажеш на хората какво е възможно и какво - не", заяви тогава Бърнабич.

Да, тя е млада и чаровна, но едва ли има друго, което да я отличава от останалите привърженици на Вучич, твърдят наблюдатели. Тъй като партията на Вучич има широко мнозинство в парламента, лидерът ѝ на практика може сам да определя кой какви постове да заема в правителството, казва белградският философ и публицист Владимир Милутинович „Всяка личност, която в една такава ситуация поема премиерския пост, ще трябва да се подчинява на Вучич", добавя Милутинович.

"Тя е богата и хомосексуална. И е хърватка!"

Голяма част от опозиционно настроените сърби не смятат, че издигането на Бърнабич за премиер представлява някакъв крайъгълен камък. Сексуалната ѝ ориентация не играе никаква роля за развитието на страната, казват те. В същото време сред консервативните съпартийци и привърженици на Вучич изборът на хомосексуална жена за премиер със сигурност е предизвикал недоволство.

Другояче изглеждат нещата в съседна Хърватия, където сякаш всички се радват на новината за избора на Бърнабич. Медиите там твърдят, че тя била всъщност хърватка. Още от 1673 година предците ѝ живеели на адриатическия остров Кърк, където, впрочем, Бърнабич има вила. „Тя е богата и хомосексуална. И е хърватка!" - обяви наскоро радостно един хърватски портал.


68
Още по темата: СърбияАна Бърнабич
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбия е пазител на семейните и православни традициции! Тази Ана не е за държавни постове!
48
1
 
2
 
! Отговори
Чуй, чуй! преди 1 година
Как се казва: Burn a Bitch?
47
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оригинално името се пише "Ана Брнабић". Що решихте "Ъ" да сложите?
46
1
 
2
 
! Отговори
Окомер преди 1 година
Хъратите си имат президент жена, ама истинска жена. На срещата на евролидерите Китарович замалко да забие Тръмп, но той нещо се разсея.
45
2
 
4
 
! Отговори
смях преди 1 година
Какво разочарование за Русия.
44
1
 
4
 
! Отговори
Qsno... преди 1 година
"следвала е маркетинг в САЩ и в Англия, след което е работила по различни проекти на ЕС и на американската Агенция за международно развитие USAID."

Shtom USAIDS spinoznite sa zameseni, vsichko e qsno... te tolkova AIDNAHA na Subriq...
43
2
 
7
 
! Отговори
Грешна статия преди 1 година
Как може да е хомо а в същото време да е първата жена заемаща тази позиция в Сърбия. Хомитата не са мъже или жени те са с неясен пол.
42
2
 
11
 
! Отговори
uzasno преди 1 година
mari0netka na usa i v surbija
41
0
 
5
 
! Отговори
до:Е*л*к*а преди 1 година
Откога плащат за копи-пействане от Интернет , че то всяко дето го може тва
40
4
 
19
 
! Отговори
Обратна е затова е и преди 1 година
Обратна е затова е избрана. Тоя ЕС ще ни унижи от вътре. Стига с техния диктат как да мислим и какво да правим.
39
3
 
28
 
! Отговори
Хомо.сексуалистите с преди 1 година
Хомо.сексуалистите са хора с дефектна сек.суална ориентация. Психиката им е изопачена. Виждате ли как се опитват *** навсякъде да си наложат гей културата! Протестирайте не се оставяйте гейовете да ни унищожат.
38
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До SpaceX 32 Ами да поискат,Бойко да пита американците,защо не ни подаряват Хамъри?Мисля,че сърбите пропищяха света,че са ги бомбардирали и нанесли "огромни щети",затова натовците са им били длъжни с много пари.Също,като гърците,които още преизчисляват милионите,които им дължи Германия от Втората световна война.Сърбите забравят,че и те трябва да платят за избитите от тях несърби-стотици хиляди,за разрушените градове и села -Дубровник,Сараево,Книн,Сребреница...но като няма кой да им напомни.
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Го4о 42 Тъпо.Що се отнася до Путин,ако отиде в Сърбия,няма да има време за нищо,защото веднага се заизвиват дълги опашки от политици,сръбски "дами" и обикновени хора,които чакат,за да могат само да видят отблизо диктатора,а щастливците,дори и да пипнат част от дрехата му.
36
3
 
8
 
! Отговори
Го4о преди 1 година
Интересно - как Путин като посети братската му Сърбия ще прегръща и целува тази ЛИЗБИЙКА?
35
1
 
6
 
! Отговори
до:Авторката преди 1 година
Тази твоя работа се нарича''Крадене наготово от Интернет''
34
1
 
8
 
! Отговори
COPY-PASTE преди 1 година
Добре че има Дойче веле на български та да копираш от там на готово и при това на български , с копи-пейст става за секунди , нищо не си писала а откраднала наготово ти мързелива Менте-Журналистка
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Баба Марта
Хора, които нямат деца, не би трябвало да имат възможност да взимат решения, които засягат бъдещето на хората!
.

и да организират рефендуми, нали?
и това важи и за дългия мултак с конската опашка - слави-братчеда, нали?
32
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ооо в гАйропата много ще се зарадват на този избор.
там обичат безродниците и обратните като тази. ще им дадат малко пари ще ги приспят като нас. ще ги превърнат в потребители и конс,матори без собствено мнение и идентичност. ще им направят няколко нпо-та и са готови. сценарият е ясен. минали сме през него...
31
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макрон , Меркел и Тереза Мей също нямат деца. Либерастията ще унищожи Европа.
30
3
 
10
 
! Отговори
Ужас!!! преди 1 година
Моите уважения към жената. Но да си направи кръвни изследвания. Това изпито лице, говори за една коварна болест.