В Македония скочиха: Договорът – за BG националистите!

Документът поставял под въпрос суверенитета на Скопие
30 юли 2017 16:22,
287
В Македония скочиха: Договорът – за BG националистите!
Снимка: Reuters, архив

Четири организации на македонската диаспора заявиха в съвместно съобщение, че не приемат съдържанието на договора за добросъседство между Македония и България, защото смятат, че е насочен против добросъседството, сътрудничеството и европейската интеграция на Македония, съобщава информационният сайт МКД, цитирана от БТА.

"Договорът е неравноправен, задоволява повече българските националистически аспирации, отколкото македонските национални интереси. Той поставя под въпрос суверенитета на Македония и свободите на част от нейните граждани и подронва нейния авторитет като независима и пълноправна държава", се казва в съобщение на ОМО Илинден-Пирин от България, Македонското международно движение за човешки права от Канада, Австралийско-македонския комитет за човешки права и Македонски алианс за европейска интеграция от Албания.В текста се изтъква, че с този договор Македония прави още една крачка към "отказване от македонското малцинство в България". Четирите организации обвиняват всички македонски правителства през последните 25 години, че са нарушавали конституцията, като напълно са изоставили задължението си да се грижат за македонските малцинства в съседните страни и особено в България и в Гърция. По тази причина договорът за добросъседство е и противоконституционен, смятат организациите.

По-нататък те посочват, че договорът създава механизми, чрез които България ще може да поставя условия и да "изнудва" Македония в процеса на европейската й интеграция, да се намесва в независимостта на научните изследвания и свободата на медиите и да налага определения като "език на омразата" за всяко мнение в полза на македонската национална идентичност.

В заключение организациите подчертават, че договорът е "неприемлив, обиден за Македония и македонския народ, безпринципен, срамен и за двете страни и няма да допринесе за добросъседство, а само ще увеличи недоверието и ще създаде истинска омраза против България". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахаха България "да се намесва в независимостта на научните изследвания" на Македония :) :) :) Макетата пак са изтрещяли. Ако искат да ходят в ЕС, да се примирят, че няма да имат никаква свобода за нищо. Както ние нямаме. Смешна история. Доказваща, че разните НПО-та трябва да се финансират само отвътре, но не и отвън, защото бързо се израждат в някакви платени певачи повтарящи рефренът на поръчителя. Тоя договор е голям напредък за България и Македония, вместо да се радват, реват.
16
3
 
27
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Макетата получиха невероятен гювеч с тоя договор!Ами нека се откажат-по-добре за нас.Щото си нямаме проблеми,та и шиптърите да ни дойдат до главата!
15
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TIQ NI MRAZQT *** IM DOLNA
14
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докога ще се занимаваме с тези загубеняци. Оставете ги на албанците. И да пределно ясно е, че москва подкокоросва това тяхно поведение. Там нямат интерес македония да влезе в нато.
13
6
 
24
 
! Отговори
АМИ СЕГА? преди 6 години
На 1 август Боко ще ходи в Скопие да подписва този договор.Предвмиждаше се да го разведат из столицата с римска колесница, да сложи венец на врата на Александър и торба с овес на Буцефал.А сега всичко пропада. Ще се крие като плъх от народната македонска любов.
12
9
 
26
 
! Отговори
ОТ САЩ ЗАПОВЯДАХА преди 6 години
Русия стой за това. Ама народа ни е *** и насочва омразата си към македонците ама и те са прости - незнам кога народите ни ще проумеят че разделението между нашите народи е програмирано от Москва.........................Всички са прости само ти с два мозъка. Договорът беше изработен под надзора на американския посланик и от САЩ идва пом.държ.секретар да го одобри
11
5
 
23
 
! Отговори
ivan преди 6 години
Е нато си постигна целта над простите Балкани
10
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и шо да им се мешаме в научните работи на македонците?ми не ми дреме ,и що се занимаваме толкова с глупости.да правят камвото искат,тяхна работа.
9
5
 
44
 
! Отговори
Защо преди 6 години
Аз не мога да си обясня, ЗАЩО е това непрекъснато "бутане" навеждане толкова години към македонците "да сме в добри отношения"? От какво сме зависими от тях.. Какво получаваме освен отровните плодове и зеленчуци, които подбиват родната продукция(прочетете световните доклади как 2/3 от обработваемата им земя е негодна за земеделие) ... Иначе То не са улеснения за придобиване на паспорти, то не бяха изпращане на дарения... Оставете ги се делят и се оправят бе! Стига с тая "братска любов"!!!
8
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
4 организации не представляват целокупния македонски народ, колко му е на джуджето в Кремъл да плати на 4 организации, за да провали нещата?!? играе навъпреки на всичко и на всички само и само да докаже колко е велик, да ама не!
7
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
К`ва македония, бе, Биевша Югославска Република македония. Това е официалното название, прието от ООН.До 1945 г. се е наричала Южна Сърбия.
6
18
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия стой за това. Ама народа ни е *** и насочва омразата си към македонците ама и те са прости - незнам кога народите ни ще проумеят че разделението между нашите народи е програмирано от Москва
5
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не насочвайте гнева си към македония. Това е целта на външните сили които финансират разделянето на България и Македония.
4
18
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Москва финансира тези огранизации за да държи разделени София и Скопие. Разделяй и владей. Докога ще търпим руските пум.яри да ни разделят на балканите?
3
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, НАЙ - ПОСЛЕ ДА ПРОЧЕТЕМ ПАК ДУМАТА "СКОЧИХА", бяхме затъжили за нея.
2
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само не стана ясно защо скачат срещу България. В случая тя е просто един евентуален бушон по веригата, ако макетата вземат и кривнат от правилния път на евроинтеграция и либерални ценности.
1
5
 
49
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Макетата да ми скочат на.....