В Македония скочиха: Договорът – за BG националистите!

Документът поставял под въпрос суверенитета на Скопие
30 юли 2017 16:22,
287
В Македония скочиха: Договорът – за BG националистите!
Снимка: Reuters, архив

Четири организации на македонската диаспора заявиха в съвместно съобщение, че не приемат съдържанието на договора за добросъседство между Македония и България, защото смятат, че е насочен против добросъседството, сътрудничеството и европейската интеграция на Македония, съобщава информационният сайт МКД, цитирана от БТА.

"Договорът е неравноправен, задоволява повече българските националистически аспирации, отколкото македонските национални интереси. Той поставя под въпрос суверенитета на Македония и свободите на част от нейните граждани и подронва нейния авторитет като независима и пълноправна държава", се казва в съобщение на ОМО Илинден-Пирин от България, Македонското международно движение за човешки права от Канада, Австралийско-македонския комитет за човешки права и Македонски алианс за европейска интеграция от Албания.В текста се изтъква, че с този договор Македония прави още една крачка към "отказване от македонското малцинство в България". Четирите организации обвиняват всички македонски правителства през последните 25 години, че са нарушавали конституцията, като напълно са изоставили задължението си да се грижат за македонските малцинства в съседните страни и особено в България и в Гърция. По тази причина договорът за добросъседство е и противоконституционен, смятат организациите.

По-нататък те посочват, че договорът създава механизми, чрез които България ще може да поставя условия и да "изнудва" Македония в процеса на европейската й интеграция, да се намесва в независимостта на научните изследвания и свободата на медиите и да налага определения като "език на омразата" за всяко мнение в полза на македонската национална идентичност.

В заключение организациите подчертават, че договорът е "неприемлив, обиден за Македония и македонския народ, безпринципен, срамен и за двете страни и няма да допринесе за добросъседство, а само ще увеличи недоверието и ще създаде истинска омраза против България". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българският интерес е БЮР-Македония да влезе в НАТО, но не и в ЕС (заради шиптерите)Наличието на македонско малцинство в БГ не ни пречи - ако влязат в ЕС, трябвапърво да сменят името си и тогава това малцинство става по-скоро гръцко.То и сега кой пречи "БГ-македонците" да си вземат БЮРМ-паспорт? Не разбирам и с кого ще подписваме: с Македония или с БЮРМ (както е официалното название на тази държава?
36
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност т. нареченият македонизъм, измислен от Интернационала сега с подписването на договора ще стане факт. С тоя договор ние се съгласяваме на държавно ниво, че съществува държава Македония, македонска нация и македонски език. Срещу това България се опитваше да де бори, доказвайки, че такава нация няма, че македонците са част от нашата история, че сме една кръв. Сталин ако беше жив трябваше да награди американците.С едно намигване към Борисов те узакониха македонизма.
35
2
 
17
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До АнонименХич не е формално-съвсем реално се огъ*ваме на тия от.качалки!А в НАТО да си ги приемат,то от нас не зависи.
34
5
 
9
 
! Отговори
Али Кемал преди 6 години
Боико си знае работата него забаркваите нека подпишат договора макетата пак после кво ги чака
33
0
 
26
 
! Отговори
Уф преди 6 години
Ние сме ясни,ама гърците едва ли ще им направят същия компромис с "античността".
32
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боя се че се подписва формално, колкото Македония да може да влезе в НАТО.
31
1
 
21
 
! Отговори
8 преди 6 години
Прави са -обективният и безпристрастен прочит на историята е смъртна заплаха за македонизмОт
30
8
 
21
 
! Отговори
Чебурашка преди 6 години
В Македония са скочили сърбоманите и рубладжиите.
29
3
 
28
 
! Отговори
Али Кемал преди 6 години
Тия пък кво малцинство имат в България това не бях го чувал за саша македонеца дето е пасал слоновете и козите знам и за китаиските македонци сам чувал
28
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
когато ви раздаваме БГ паспорти не ревете а сега се о пъвате като крастави магарета СТОП на БГ паспорти за вас нека гърците да ви дават паспорти мръсни неблагодарници то бива бива ама вие хептем прекалявате
27
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бреййй да подпишем договор и той да е в наша полза. Смятаййй Елкее :д
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
там е номера.нашата история става обща?номера е ясен.
25
3
 
20
 
! Отговори
Абсолютен факт преди 6 години
Приемането в НАТО зависи изцяло и единствено от волята на САЩ!Ами да си ги приемат,защо трябва да унижават нас,като ни карат да им уйдисваме на шантавия акъл?
24
4
 
18
 
! Отговори
D преди 6 години
Македонците не щат договори.И така им е добре с българските паспорти.Каква отв.рат,сами си правят мръсно с тези протести .
23
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаете ли колко ми пука за макета от Македония? Няма да казвам колко, защото ще ме изтрият.
22
4
 
17
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Най-трогателната победа в този *** било да запишем, че сме имали обща история :-) Че ние и с турците имаме обща история.
21
3
 
19
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Стига с тази сапунка! На кого му дреме за някакъв лист хартия подписан от две васални държави, под диктата на суверена!??
20
4
 
20
 
! Отговори
А бе преди 6 години
Тия отка.чалки нека си влизат в ЕС,НАТО,Галактическия съюз и където си щат,стига да ги искат!Обаче що ние трябва да им правим евала на простотиите????Те ще ни плюят-ние ще ли.жем!Ай,сик.тир,да се оправят сами!
19
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо нашия Минокнижник се пъне да ни сдобрява с Македония? Да им отрежем българските паспорти и ще видите как ще започнат да ни уважават. Дадохме им танкове и оръжия. Танковете претопиха за скрап. Винаги са ни плюли и мразили, защото главите им са циментирани от Сърбия. Защо се занимава наш БиБитко с тях? Американците му наредили. Те работят на системата, разделяй и владей. Наш БиБитко за да се крЕпи у властта е готов на всякакви глупости. Този договор няма нищо да промени. Те не искат, не се ли
18
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
STIGA VE GLUPACI USA NI NAREDI TOVA BIVA DA STE GYLMI MA DVA DNI NE POMNITE