Българщината в Македония – черна, забранена тема

Лазар Младенов, Български културен клуб, пред Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 17 авг 2017 11:18 | 17 авг 2017 11:15, Елка Василева
26
Българщината в Македония – черна, забранена тема
Кадър: Bloomberg TV Bulgaria

Промяната на властта в Македония няма да намали броя на хората, които желаят да получат българско гражданство. Напротив той ще се увеличава, това заяви Лазар Младенов, Български културен клуб - Скопие, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

По думите на Младенов интересът към българското гражданство е много по-голям от всякога, но хората са спирани по някакъв начин, нормалната работа течеше до Нова година.

"Подкрепяме всяка идея, която може да помогне да се забърза целият процес по даване на българско гражданство на българите в Македония. За мен е неприемливо хората да чакат по три, четири години, за да получат гражданство. Това е изключително дълъг период и трябва да се направят усилия да се съкрати времето, колкото може повече," каза Младенов.

Още по темата

"Хората, които казват, че си изкарват гражданство само за да могат да работят в чужбина, го правят, за да не бъдат изложени тук на удари. Защото, нека се разберем, в Македония българщината все още е черна, забранена тема. Затова хората подхождат тактически, за да получат гражданство. Не винаги са откровени," обясни той.

Младите хора, благодарение на интернет, получават все повече информация за техните корени, каза още Младенов. Темата-табу за България бе разбита. Но е процес, който все още се движи по индивидуална линия. Всеки гледа, чете и вижда, че това което показват македонските телевизии, не отговаря на истината. Хората лека-полека стигат до истината. За това тезата, че се взимат паспорти само на база интерес, не може да държи, смята Младенов.

"Нужни са спешни мерки, за да се забърза процесът на издаване на гражданство за българи с доказан български произход. В момента процесът е спрян и няма никакво движение. В Държавната агенция за българите в чужбина вече не приемат списъци от организациите за българи в чужбина. Хората се оплакват, че не могат да правят електронни заявки. Резултатът е, че в момента почти няма хора, които да си търсят документи," обясни Младенов.

Процесите по издаване на документи за българско гражданство и за водене на преписката трябва да се прецизират, каза събеседникът. "Месец септември трябва да бъде месец на срещи. Няма значение кой ще бъде политикът, с който ще се срещнем - за нас е важно да изложим проблемите, които имаме".

По повод кончината на Панде Ефтимов гостът каза, че той е "легенда на съвременната българщина в Македония". "Той бе такава личност, която ни вдъхновяваше да продължим делото, зареждаше ни с енергия, вълнуваше ни и е тъжно, че си замина, но се надявам делото му да продължи. За нас бе чест, че го познавахме. Бог да го прости и поклон на неговото велико дело". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари