Заплатите им растат, но румънците не спират да емигрират

210 000 души повече са заминали миналата година в сравнение с 2015 г.
30 авг 2017 19:00, Елка Василева
36
Заплатите им растат, но румънците не спират да емигрират
Снимка: архив, Reuters

Въпреки ръста на заплатите броят на румънците, емигриращи в чужбина, не намалява, а миналата година са си заминали още 210 000 души повече, отколкото през 2015-та година, пише румънският вестник "Зиарул финанчиар".

Същевременно фирмите се сблъскват с най-сериозния дефицит на кадри в историята.
Една трета от 210-те хиляди румънци, емигрирали в чужбина миналата година, са млади хора между 20 и 30 години.

Миграцията сред младите хора продължава да се увеличава, въпреки че заплатите растат. През 2016-та година средната нетна заплата стигна 2088 румънски леи /890 лева/ на месец, с 12 на сто повече спрямо 2015-та година и двойно повече спрямо десетилетие по-рано.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: емиграциярумънци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
0
 
! Отговори
i i3vodut e преди 6 години
Podobrqva se polozenieto na po-bednite strani i vupreki tova ne mogat da stignat bogatite im. periiKudeto se ka3e, 4e e naj-dobre-natam se ustremqvat masite. A ne si obqsnqvat, 4e to4no qvleieto "masa" e otgovorut na vsi4ko. Kakto i teaturHorata tolko bogati v imperiite, 4e sa opredelili dori i koga da umrat bednqziteOt edno Asi
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** държава. Който е ходил там, знае. Там 50% са ***. Заплатите им разстат с външен дълг. Приходите им не стигат за заплати.
25
2
 
0
 
! Отговори
hoho преди 6 години
na, logo! nali tova e problemut i s afrikanzi i aziatzi. pove4e pari imat i pla6tatako bqha taka 3le kato predi, nqma6e da trugnatI anali3atori go potvurzdavatda vi Imam statiite kal- pavi
24
4
 
5
 
! Отговори
Самотек преди 6 години
Съгласен с Антон 10. Само че нямам работодател и финансов мотив. Няма сигурност за живота на децата ни: улични и домашни любимци акат навсякъде, лаят, агресивни, да минеш с детска количка по тротоара? Ако го има, зает е от автомобили. Фасове и мърсотия, пушачи на всяка крачка, шофьори-ненормалници. Ами БЪЛГАРИО, обичах те дотук! Ти не милееш за моите деца, затова те няма да те познават!
23
4
 
5
 
! Отговори
до 19 преди 6 години
И какво като си се оградил и минирал в трите къщурки. А здравеопазване, а някакви културни мероприятия, а образование за децата (внуците) ако изобщо ги виждаш, защото след вас няма и да се сетят за тия къщи наследниците. Първобитна работа. Така са се ограждали пред пещерите неандерталците от съблезъбите тигри, но все някога е трябвало да излизат да ловуват. Поне хляб да докарват у това село, остави социалния живот. Ограждайте си се, но истинската действителност отвън е плачевна.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Причините за миграцията рядко са финансови. Животните също мигрират.
21
1
 
4
 
! Отговори
уса преди 6 години
емигрират, защото не харесват ***
20
5
 
9
 
! Отговори
Палмето преди 6 години
В кое е трагедията на Българите ?.......... Ами в това че не са Българи.!!!!!! Това да се отречеш под клетва от лоялност към родината си,в името на някакво си ,,Интернационално'' правителство,с цел лична облага ? И отгоре на всичко и да си държавник ????? Ах тъзи ,,Червена Гнъс'' дето ни разяде отвътре и ни прогони по ,,Тежка Тугбина''.А децата им и днес разправят как Македония не е само отделна държава,ами и че трябва да е под опеката на Сърбия/Русия. Остана ли още някой,да им вярва ??????
19
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На нокого не му се работи за децата на комунисти и активни борци. На никого не му се работи за наследниците на агенти на ДС. А то май всички, дето имат някакво значение в България са такива. Жената на Костов се оказа офицер от ДС с задълбочени познания по транзита на наркотици. Другия се оказа внук на активен борец, третия, уж репресиран - направо с членска книжка на БКП... Какво да говорим повече. Румънците знаят какво правят.
18
1
 
9
 
! Отговори
Goro преди 6 години
То само с *** и мутри не се живее.
17
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ходихме , ходихме по чужбината най-накрая се върнахме събрахме оцелелите братя и сестри и си направихме 3-къщи на село на един наследствен имот затоворен комлекс с високи довари да се пазим от ромите .. Ние с Ромите ще се оправим как ще се оправя западна Европа с черната раса от Африка.
16
6
 
52
 
! Отговори
Перо преди 6 години
И България и Румъния имат по около 3,4-3,5 милиона икономически имигранти. За България това е една трета от населението, а за Румъния - една седма. Нашата трагедия е несравнима.
15
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами то никога не става дума само за пари! Има цели поколения, на които им се ампутира розовата идентичност. А като добавиш и липсата на среда и обкръжаващата им действителност, всичко си идва на място. Да живее либертарианството и издигането на алчността в култ!
14
4
 
31
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 6 години
А какво става в Боколандия е по- важния за нас въпрос? Те поне шведските индийци да емигрираха, ама не, седят си тук...
13
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като им трябват хора, да си платят адекватно и хората ще дойдат.
12
3
 
32
 
! Отговори
Gaskoing преди 6 години
Едно е да си в Държава с 5 милиона друго е да си в държава с 20 милиона
11
5
 
61
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
След ужасяващият преход на БГ (преходът при другите не бе такъв) След дивата приватизация и последващ див капитализъм с закони защитаващи всички Бг измамни бизнесмени и ужасяващите ЧСИта хванали се заедно с Банки ЕРПта и ВИК -след всичко това- хората просто нямаха Избор-Те трябваше да умрат тук като роби- млади и бедни-- с бедни и гладни деца и потънали в дългове и заплахи- Те избраха своят тежък път- Роби в Европа-Сега е друг парадокс- Няма кой да се смучи, (няма роби) за 27 г робите избягаха.
10
14
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румънците са 10 пъти по-добре от нас и бягат на запад, а какво да кажем ние. До 10 години изчезваме като нация.
9
15
 
39
 
! Отговори
ОСТАВКАТА 3 преди 6 години
Напълно подкрепям мнението изразено от колегата ГЕРБЕРАСТ- ***!!! България загива и след 10 години ( ако не се махнат шайката СУДЖУЦИТЕ 3 с главатар Бай СУДЖУК) тук ще останат само крадливи ГРОБари и техните избиратели - РОМИТЕ!!! ОСТАВКАТА 3 е спасението за България.
8
13
 
77
 
! Отговори
Антон преди 6 години
Вчера пътувах с двама от моите приятели. И двамата плануват да заминат към Западна Европа със своите семейства.80% от моите познати и приятели заминаха.Аз също го обмислям, защото в България няма бъдеще за моите деца.Дотегна ми да бъда работещ беден. Чувствам се като роб в собствената си страна. Работодателите не ни осигуряват на реално възнаграждение, не ни изплащат извънредно изработеното време, мамят ни с отпуските.Дотук бях! И аз заминавам.