ВМРО: Сръбските власти се подиграват с българите в Западните покрайнини!

Българската държава да настоява за отговор кой е разпоредил акцията
11 ное 2017 10:16, Елка Василева
182
ВМРО: Сръбските власти се подиграват с българите в Западните покрайнини!
Снимка: bTV

В Босилеград сръбската власт арестува лекари и застрашава здравето и живота на българското население. Това е поредна скандална антибългарска акция на местните и централните сръбски власти в една от българските общини в Западните покрайнини, се казва в декларация на ВМРО по повод случая от вчера, при който наши медици бяха държани с часове в полицията в Босилеград.

ВМРО винаги е защитавала българите в Западните покрайнини и се ангажира чрез дипломатически канали да провери случая, посочват от партията.

Българската държава трябва да настоява за отговор кой е разпоредил акцията срещу докторите, дошли от България. Заради задържането им над 50 души – представители на българското малцинство в Сърбия, сред които и деца, са чакали цял ден и не са могли да се възползва от обявените безплатни прегледи, припомнят от ВМРО.

По повода евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки в понеделник внася сигнали да Европарламента и Европейската комисия. Той ще сезира за случая със сънародниците в Западните покрайнини комисаря по разширяването и комисаря по външните работи, съобщиха още от партията.

Още по темата

Ако Сърбия е държава, която иска да следва европейските ценности и желае да бъде част от Европейския съюз, не би допуснала потъпкване на правата на българското малцинство. Поредният случай обаче показва, че явно западната ни съседна държава не само не зачита правата на сънародниците ни, но впряга и силовия си държавен апарат да действа срещу интересите на българите, се казва в декларацията.

Съвместна акция на сръбската полиция в Босилеград и на Отдела на здравната инспекция в Ниш при Сръбското министерство на здравеопазването провалиха безвъзмездна хуманитарна медицинска акция за прегледи на социално застрашени и нуждаещи се от специализирана медицинска помощ граждани на Босилеград,  се посочва в документа.
 
От ВМРО цитират и разказа на председателя на КИЦ „Босилеград”  Иван Николов за случая.

„По покана на Културно-информационния център на българите „Босилеград“ (КИЦ) трима лекари - специалисти от Първа МБАЛ – София, на 10.11.2017 г. в предобедните часове пристигнаха в КИЦ-а и започнаха с консултативните прегледи. В КИЦ-а бяха дошли около 50 заинтересовани граждани на Босилеград, сред които имаше и деца.

Десетина минути след като бяха започнали прегледите и консултациите, в помещението влязоха и се легитимираха двама инспектори от Отдела на здравната инспекция в Ниш при Сръбското министерство на здравеопазването. След тях в помещенията на КИЦ-а влязоха четирима полицаи, които легитимираха лекарите, а други петнайсетина блокираха сградата на КИЦ-а отвън.

Следва двучасов разпит на служителите на КИЦ-а и лекарите в офиса на КИЦ „Босилеград“. На служителите беше връчен протокол и им беше обяснено, че са в нарушение и нямат право да се занимават с провеждането на такъв тип хуманитарни акции. Също така предупредиха служителите на КИЦ-а, че ще им бъде повдигнато обвинение.

След проведения разпит в КИЦ-а тримата лекари от София бяха отведени и задържани в полицията в Босилеград в продължение на около 4 часа, без да ги разпитват  и без да им съставят протокол. Тримата лекари бяха пуснати от полицията след интервенцията на Генералното консулство на Р България и на Генералният консул в Ниш Едвин Сугарев.

Заинтересованите граждани чакаха лекарите през целия ден и постепенно се разотидоха, с което медицинската хуманитарна акция бе напълно провалена.

Гражданите на Босилеград, лекарите и служителите на КИЦ-а за пореден път ненужно бяха стресирани в една показна и очевидно предварително много добре подготвена полицейска акция.

КИЦ „Босилеград“ изразява съмнение, че тази акция бе подготвена в отговор на действията на българската държава, с които бяха ограничени възможностите на кметството в Босилеград да извозва стотици нуждаещи се от медицинска помощ граждани във Военно-медицинска академия в София, а след това да ги изнудва да гласуват за него на местните избори.

В момента медицинската помощ на Военно-медицинската академия се оказва чрез Генералното консулство на Р България в Ниш.

КИЦ „Босилеград“ изразява огорчение и протест от нечовешката постъпка на сръбските власти, с която те лишиха десетки босилеградски граждани да се възползват от безплатна и специализирана медицинска помощ от лекари, които от чисти хуманитарни подбуди на собствени разноски дойдоха от София в Босилеград, за да помогнат на хората, които нямат друга възможност да се възползват от лекарска помощ.

Същевременно ние смятаме, че това е сериозен акт на предупреждение към КИЦ-а след проведените дейности по повод отбелязването на Деня на Западните покрайнини и алармиране на българската общественост за изключително трудното социално-икономическо положение на българското малцинство в Западните покрайнини.

Симптоматично е също така, че тази акция бе проведена, след като председателят на Народното събрание на Р България г-н Димитър Главчев при посещението си в Белград пред сръбските политици и държавници постави редица въпроси, касаещи положението и правата на българското малцинство в Сърбия“, казва Иван Николов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С долния коментар само да искам да кажа защо сърбите и до ден днешен са толкова нагли,още е живо чувството им на "победители"от Балканските ,Първата и Втората световни войни,специално пък за българите без да имат победа над нас благодарение на ония френски и английски кап..ти си направиха една Велика Сърбославия ама пък и тези същите и видяха сметката!
120
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няколко месеца само след като сърбите 'освобождават"териториите познати като Югославия започват масови бунтове и въстания и тяхното зверско потушаване,Неслучайно хърватите имат израз"никад више яда,никад више Београда",яд в случая означава мъка,тегобА,а босненските мюсолмани казвали"избави ни Боже от избавителите сърби"!Въстания на българи и албанци,бунтове в Косово,Войводина,БУКВАЛНО ВОЙНА В ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ И ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ и навсякъде сръбски погроми!
119
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНапротив,посолството е било уведомено,а то представлява държавата Сърлия.Защо не го казаха преди,българските лекари преглеждан не за първи път.Ако имаше нарушение,те щяха да получат обвинение,но не са.Българите,които се притекоха на помощ,при наводненията в Сърлия,не са имали писмено позволение за това,но им позволиха,нали?
118
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Adam119 САЩ им го"зачука"добре на сърбите,като чрез свой високопоставен представетил,посетил наскоро Белград,ги предупреди,че вече не може да стоят на два стола."Жвальо",както наричат Вучич се е разкрещял при това изказване и така е предопределил съдбата на Сърбия за години напред.Никой не е крещял и не се е заканвал на САЩ,без да получи подобаващи последствия досега.Това САЩ няма да признаят,но ще го направят.
117
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДоAdam119Мечтай си,сърбите от край време водят"самоубийствена политика".Никой не може да направи толкова лошо на сърбите,като това,което те сами си правят.Това го казват самите те.Поради лакомия за нови територии и"излаз на море",пострадаха със стотицихиляди жертви,загубиха територии и престиж,поради зверствата,които извършиха в запалената от тях,Война в разпадаща сеВеликаСърбия,маскирана,катоЮгославия.Всичките им генерали са осъдени вХага,а председникът им,увря Шевенинген.Сега,ще има последици
116
9
 
3
 
! Отговори
Adam преди 6 години
Хахаха булгаропитеците американски ибрикчий ги навряха в *** ***:)
115
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До Анонимен 112Здравен център Босилеград не може да разреши лекари от чужда държава да преглеждат. Това може да разреши само министерството на здравеопазването и при междудържавни споразумения по време на природни бедствия. Явно сега някой "отговорен" фактор не си е свършил работата. Това че не са им повдигнали обвинение е добре защото просто съвсем законно ще ги набутат в затвора. Аман от патриотари.
114
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен112А когато българи се притекоха да спасяват,при наводненията в Сърбия,имаха ли разрешение от сръбското праителство,не?Че и помпи им подарихме.Никаква хуманитарна помощ вече за Сърбия,нали си имат руска в Ниш,и то от специалците на Путин,въоръжени,скрити в другите масти на Сърбия,които за минути попълват нишката военна база.
113
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен112Имат,"Здравен център Босилеград" и нашите лекари имат писмено споразумение и не преглеждат за първи път,българи там.При това,те преглеждат абсолютно безплатно.Сърбия има ли право да финансира обекти в Сръбска република-БИХ,без разрешението на властите в БИХ,което прави доста време?Додих обяви онзи ден,че "границата между Сръбска република/БИХ и Сърбия е символична и,че Сръбска република и Сърбия са едно цяло.СрещуБългарските лекари няма повдигнато обвинение.Ако е така,щяха да имат
112
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е нали се прегръщахте със сръбския премиер,уж станахте балканската четворка/+Ципраз и румънския пр-р/а сега каква стана тя?Или всичко останало е ПР-акция,която не води до нищо.
111
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен111 Това не е вярно,разликата в средната пенсия е с 10 евро.Българската средна заплата е по-висока от сръбската в момента.Вучич намали пенсиите и заплатите,по препоръка на МВФ.Имаш стара информация.Само помощта на ЕС къв Сърбия я спасява от банкрут и те непрекъснато плюят по Брюксел,докато сръбските лидери лицемерничат,че"Сърбия е на европейски път".
110
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен113 Имат,"Здравен център Босилеград" и нашите лекари имат писмено споразумение и не преглеждат за първи път,българи там.При това,те преглеждат абсолютно безплатно.Сърбия има ли право да финансира обекти в Сръбска република-БИХ,без разрешението на властите в БИХ,което прави доста време?Додих обяви онзи ден,че "границата между Сръбска република/БИХ и Сърбия е символична и,че Сръбска република и Сърбия са едно цяло.СрещуБългарските лекари няма повдигнато обвинение.Ако е така,щяха да имат
109
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А тези лекари съгласувани ли са дейността си със Сръбското законодателство ,държава ..Имили ли са разрешение да извършват тази дейност на Сръбска територия .То в Африка трябва разрешение от държавните органи ,камо ли в сърбия . Или на някой дебилократ му е скимнало да си прави пиар и ,,вижте лошите сърби ,,Мяза по -скоро на ,,активно мероприятие ,,Има ли са разрешение ? Тук е заровено кучето . Нямали са ! Там има закони а в територията България ,,врата у поле ,,
108
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен109 Затова ли заплатите и пенсиите им са къде къде по-големи от българските . Щото докарани до мизерия.Прав е професора . Повече от 80% сте .
107
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това че някой е лекар не го прави автоматично член на "Лекари без граница". А къде и как техните очни лекари са преглеждали по време на предизборната им кампания си е работа на сърбите. Въпросът е че някой от нашите "отговорни" фактори не си е свършил работата.
106
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДраги 107,в България има проблеми в здравеопазването и това не е тайна за никого,но те са общи за всички българи,включително и за българските турци.Докато в Западните покрайнини,сръбската държава,не само че е довела региона до бедност и отчаяние,до силно намаление на българите,които нямат възможност да се лекуват,но и възпрепятства всеки хуманен акт на българската държава към тях.Сърбия трябва да бъде наказана,за този определено,нехуманен акт спрямо българите там.
105
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ами акоза какво да идват турски доктори към мисията Лекари без граница, нашите болници на крака свободно ходят там, никой не ги спира като властите в Сърбия
104
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 106в българия ли живееш?
103
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ами ако105 В България не се отказва лекарска помощ на българските турци,докато бъргарите в Сърбия са доведени до просяшка тояга,без възможност да се лекуват и снабдяват с лекарства.Най-малсо със 100 000 са намалели в Западните покрайнини.Българските турци завършваха преди висши училища за лекари и учители с протекции,а днес наравно със българите.Не може да има сравнение.
102
12
 
4
 
! Отговори
Ами ако преди 6 години
турски доктори дойдат у нас в някои покрайнини да обслужват някои пациенти бг власти ще се съгласят ли? Нашите доктори нас не обслужват но лицемерно помагали нв българите в Сърбия. Това си е чиста политика и пропаганда от наша страна 100%. Айде стига прах в очите, добрите българи и лошите сърби....