Според руснак: Сърбите са дошли от Северния полюс?!

Шефът на руския център в Ниш нарече сърбите "малките руснаци"
28 ное 2017 11:00, Елка Василева
212
Според руснак: Сърбите са дошли от Северния полюс?!
Снимка: архив, Reuters

Новият директор на Руско-сръбския хуманитарен център в Ниш Виктор Гулевич започна мандата си със спорното изявление, че сърбите "може би са малки руснаци". Той отиде дори по-нататък  и добави, че тази теза може би може и научно да бъде доказана, пише сръбският вестник "Блиц".

Само месец и половина след идването си на този пост Гулевич реши да обясни на сърбите откъде произхождали и към кой народ принадлежали. И естествено, той свърза своите домакини – гражданите на Сърбия, с руснаците, като отреди и най-невероятното място на тяхната прародина.

"В свободното си време се интересувам от историята на древните руски племена, много съм чел за това. Някои експерти твърдят, че руснаците са се преселили от района на Северния полюс на юг поради климата и са се заселвали в Европа и други части на света. Така че може и да може да се докаже, че сърбите са "малки руснаци", заяви Гулевич.

Той не е първият, който нарича сърбите "малки руснаци". Поради уж голямото влияние на Москва върху Белград в този контекст за сърбите писаха и чужди медии. Че сърбите са "малки руснаци", твърдяха и хора от екстремистки сръбски партии, представящи се за националисти. За това навремето говореше и лидерът на радикалите Воислав Шешел. 

От друга страна против тезата, че сърбите са "малки руснаци", говориха представители на настоящата управляваща коалиция в Сърбия, наскоро и министърката на евроинтеграцията Ядранка Йоксимович.

"Ние сме сърби! Не сме "малки руснаци" и не сме "троянски кон" на руските интереси в ЕС. Но уважаваме подкрепата и отношението към нашите интереси, проявено от Русия и не крием това. Поради това и не сме им наложили санкции", каза Йоксимович.

Сръбското издание попита Душан Баятович – директор на "Югоросгаз" и известен русофил, дали е съгласен с тезата, че сърбите са "малки руснаци" или тя го обижда.

"Като народ не сме нито великосърби националисти, нито сме "малки руснаци". Ние сме сърби, славяни и православни. С братята руснаци имаме безукорни исторически отношения и много исторически и настоящи интереси. Всичко друго са трудно приемливи опростявания", каза Баятович.

Макар че в много държави подобно изявление би било възприето от домакините като обида и то не защото става дума за руснаци /може да е и която и да е друга нация/, случаят със Сърбия не е такъв, пише изданието.

"Ние очевидно сме изгубили своята идентичност, а този господин не би казал това, ако мислеше, че тук няма да бъде поздравен за това. Той е знаел, че ще го аплодират за подобни изявления. С това той е искал да каже: ние нямате своя идентичност, изгубени сте във времето и пространството и ние ще ви кажем кои сте", обясни Ратко Божович пред сръбското издание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: сърбималки руснаци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
14
 
5
 
! Отговори
Помни смвоя РОД преди 6 години
Смешно ми е като чета тук как българите отново се отказаха от техните исторически братя - руснаците и сърбите, отказаха се дори от православната си вяра и от азбуката си, защото новите ни европейски братя пишат на друга.Тъжна история ...Може би са ни по-близки французите и англичаните или брадатате муждахидини.
78
6
 
6
 
! Отговори
Циник до 81 преди 6 години
Хемороиде...пак си се възпалил!
77
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Циничке ти изми ли чиниите в коптора за емигранти в Хамбург, та си седнал да разливаш акъл по форумите ?
76
4
 
17
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Ние поне бяхме малкия брат.хехеТея ги изкараха направо руснаци.Утре Путин да не си поиска руската територия.:))))Сега сериозно.Ясно е че човека е изпушил но не ми е ясно защо тука има една група индивиди която се чувства задължена да брани всяка глупост казана от руснак.Дали тези хора не са част от руските хакерски полкове.Вече се замислям
75
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбите са исторически близки до българите. Началото на техня род е дадено от Кан Кубер, който е един от синовете на Кан Кобрат и брат на Кан Испор, считан за родоначалник на българите, въпреки че много историци осопроват това последното.
74
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едничката гордост на великите сърби е Стефан Душан, който размахват нон-стоп като ***.Известен е с това, че удушил баща си (оттам и Душан), който пък се опитал да го ослепи. Сапунка, разбираш ли.Като цяло историята им се заключава в обдухване на България, и дейно участие на страната на турците.До 18-19 век държавата се нарича Servia , значи подчинена/робска. Така са наименовани от византийците.
73
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбите и руснаците били арийци? Чичко Хитлер също мислеше така...
72
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И руснаци и сърби са гьотверени.
71
3
 
7
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Глаголицата е поръчка на византийския император - бащата на Кирил и Методи е високопоставен служител в двора муВсъщност азбуката я създават учениците им...
70
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Метила сериозно е размътил съвеЦките кратуни последно време ще задминат серврнокУреицоте по фантасмагорииии...
69
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам сръбските мъже по време на Османското присъствие да са готвили пилаф в кухнята на РяZZан Ага, докато той е оправял жена им в съседната стая, а може и в същата.
68
3
 
8
 
! Отговори
Историк преди 6 години
До Русофил-историкКъсай си дипломата и заминавай за Челябинск да "учиш" на история. По-голяма глупост не би написал и двойкаджия-шестокласник
67
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 65Как успя да демонстрираш толкова неграмотност само в три изречения?
66
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Късокраките българи са дошли на ниски кончета от централните азиатски степи.Затова и им казват татари, нещо от което те днес силно се срамуват.
65
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-големият бисер на Шибидар Димитров обаче е, че българте били измислили азбуката на руснаците. Нямам думи. Та Русия е 300 милиона, а България е 5, заедно с ромеите си.Отделна е темата, че азбуката не е измислена от Кирил и Методи, а пък още по-отделен е че те нямат нищо общо с българите.
64
16
 
4
 
! Отговори
Русофил-историк преди 6 години
Много интересна теза, с която съм склонен да се съглася. Сърбите и руснаците са чисти европейци, пристигвали от двешна Швеция, а българите са азиатци и татари от Алтай! От там идва братската връзка между сърби и руснаци, докато българите са по-близки с турците. Сърбити и реснаците са арийска раса!
63
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбите може да са всякакви, но не пишат на руската азбука. Пишат си хората на европейска латиница.Само българите и монголците ползват руската азбука, така нареченета кирилица, която всъщност е глаголица.
62
4
 
12
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Тук някакви сърбомански телета - рекламират Сърбия...не била под турско...стара билаПрез 7 век - горе долу заедно с България...и още Цитат:" В периода 1521 1804 г. сръбските земи са под властта на Османската империя."Леваци - Сърбия ни е била враг!Винаги!Руснаците ги подкокоросват да влезнат у нас...ама греда !
61
6
 
5
 
! Отговори
до 60 преди 6 години
Кои вие бе ?Или и ти ще ме убеждаваш че гърците Константинос и Методиус са българи, защото така ви е учила учителката по комунистическо време.
60
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези и онези *** не ги е имало на картата до 9 в . Кво се обаждат !???