Според руснак: Сърбите са дошли от Северния полюс?!

Шефът на руския център в Ниш нарече сърбите "малките руснаци"
28 ное 2017 11:00, Елка Василева
212
Според руснак: Сърбите са дошли от Северния полюс?!
Снимка: архив, Reuters

Новият директор на Руско-сръбския хуманитарен център в Ниш Виктор Гулевич започна мандата си със спорното изявление, че сърбите "може би са малки руснаци". Той отиде дори по-нататък  и добави, че тази теза може би може и научно да бъде доказана, пише сръбският вестник "Блиц".

Само месец и половина след идването си на този пост Гулевич реши да обясни на сърбите откъде произхождали и към кой народ принадлежали. И естествено, той свърза своите домакини – гражданите на Сърбия, с руснаците, като отреди и най-невероятното място на тяхната прародина.

"В свободното си време се интересувам от историята на древните руски племена, много съм чел за това. Някои експерти твърдят, че руснаците са се преселили от района на Северния полюс на юг поради климата и са се заселвали в Европа и други части на света. Така че може и да може да се докаже, че сърбите са "малки руснаци", заяви Гулевич.

Той не е първият, който нарича сърбите "малки руснаци". Поради уж голямото влияние на Москва върху Белград в този контекст за сърбите писаха и чужди медии. Че сърбите са "малки руснаци", твърдяха и хора от екстремистки сръбски партии, представящи се за националисти. За това навремето говореше и лидерът на радикалите Воислав Шешел. 

От друга страна против тезата, че сърбите са "малки руснаци", говориха представители на настоящата управляваща коалиция в Сърбия, наскоро и министърката на евроинтеграцията Ядранка Йоксимович.

"Ние сме сърби! Не сме "малки руснаци" и не сме "троянски кон" на руските интереси в ЕС. Но уважаваме подкрепата и отношението към нашите интереси, проявено от Русия и не крием това. Поради това и не сме им наложили санкции", каза Йоксимович.

Сръбското издание попита Душан Баятович – директор на "Югоросгаз" и известен русофил, дали е съгласен с тезата, че сърбите са "малки руснаци" или тя го обижда.

"Като народ не сме нито великосърби националисти, нито сме "малки руснаци". Ние сме сърби, славяни и православни. С братята руснаци имаме безукорни исторически отношения и много исторически и настоящи интереси. Всичко друго са трудно приемливи опростявания", каза Баятович.

Макар че в много държави подобно изявление би било възприето от домакините като обида и то не защото става дума за руснаци /може да е и която и да е друга нация/, случаят със Сърбия не е такъв, пише изданието.

"Ние очевидно сме изгубили своята идентичност, а този господин не би казал това, ако мислеше, че тук няма да бъде поздравен за това. Той е знаел, че ще го аплодират за подобни изявления. С това той е искал да каже: ние нямате своя идентичност, изгубени сте във времето и пространството и ние ще ви кажем кои сте", обясни Ратко Божович пред сръбското издание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: сърбималки руснаци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех, Канада, еех, Канада, ще продам червената си Лада, ще продам последната си риза, за билет до Монреал и виза. Българите там в Канада много са, стигнали са вече и до полюса, там са българските ескимоси, лесно се познават, ТЕ СА БОСИ.
18
17
 
6
 
! Отговори
Министър преди 6 години
що ни занимавате с глупости ,а не напише за прехващенето от руснаците с техния СУ-30 американския P-8 Poseidon над Черно море и на американския пилот как му настръхнали косите и се ........ когато руснаците минали на 50 фута (15.2 метра)пред него и онзи кацнал веднага с напълнени *** .
17
30
 
3
 
! Отговори
Советский союз преди 6 години
Сърбите винаги са били по- напред от българите защото винаги са били с Русия.
16
9
 
2
 
! Отговори
ДА сме живи i Здрави преди 6 години
В Момента има ЕДИН ЦАР СИмеон Втори.Цялото славяно Болгарско и БЪлгаро славянско войнство имат един цар с резиденция БaнЯ КАрловско Съпруга МАргарита..НАследник на Авитохол
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руская газета фалш новости
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе кви са теа щури новости
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много са ми забавни изхвърлянията на тези, които не знаят собствената си история. Ето какво са казвали урусите - предците на руснаците на славяните, в съседство на които са били заселени по заповед на Велики ***.Мы - буляры, то есть булгары, а вы - тумары [болотные кочки"]" (блатна трева)
12
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не бързайте да се присмивате на историка. Сърбите наистина идват от друго място. Затова са и толкова различни като манталитет от българите. Въпреки че сме съседи и езиците ни си приличат. Но имат различен корен. Сърбите не ползват и кирилица. Такава ползват само руснаците и българите.Дори и македонците вече я изоставиха.
11
6
 
4
 
! Отговори
Jordan преди 6 години
Руската империя е СЛАвяно БОлгарская..Охранява огромни региони около Севера .В помощ на Руската империя са създадени САЩ и КАНАДА.Цел блокиране на опасния за севера ИСпански ..
10
21
 
9
 
! Отговори
до 8 преди 6 години
Напротив, сърбите се различават доста от българите. По-високи са, а и жените им са неимоверно красиви.Най-вероятно се дължи на чистата екологична биохрана, която ядат.Защото българите нагъват само ГМО и Е-та.
9
4
 
3
 
! Отговори
СЛАВА преди 6 години
ХАн Петър след смърта си 868 година отива в Наша Академия около Сатурн и се връща с цел създаването на Велика Русия и УСпя//ВИжте всички региони където се пише на Кирилица..
8
4
 
24
 
! Отговори
NO ALCOHOL! преди 6 години
Сърбите по нищо не се различават от българите, имат еднакъв външен вид с нас, едни по-руси, други по-тъмни. А тоя руски алкохолик на колко водки го е писал това?
7
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбите винаги са били по-напред от българите. Още от създаването на държавата им, та до днес. Въпреки че водиха 4 войни в последните 20 години и НАТО изби и разруши половината Белград.
6
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сръбските племена за разлика от българските не идват от степите на Централна Азия, а от прибалтийските републики. Сръбският език е много сходен с този в Литва, Латвия и Естония.
5
9
 
2
 
! Отговори
Слава преди 6 години
За охрана на Славянските трудолюбиви работливи и скромни народи са пратени Българите водени от ТАнгра.Българското Велико ХАнство е доказано охранително от Корея до ШОтландия включително.ХАН БАРС поема контрола над региона Бел град Браничево и прогонва наглите престъпници от Византия ограбващи славянските племена още в 9 век..ХАН ПЕТЪР ВЕЛИКО ПРеславски въвежда кирилицата като Важна охранителна азбука и праща воеводата Чеслав да управлява Западна БЪлгария сега Србия.
4
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1А македонците са малки българи, та те така всичко си идва на мястото.
3
18
 
2
 
! Отговори
JJivanov Geolog преди 6 години
Славянските племена навлизат достойна в обезлюдената от нагли диверсанти територия на Византия след Юстиниановата чума.Заповедта е дадена от Бог ТАнгра във връзка с охрана на Важни региони обезлюдени от масови черни чумни убиици /над 100 000 000 убити с черно чумно обемно проникващо обсебване и засегнати от нано скенери и подпико зарази/.Заелите региона около БОлград/сега Белград племена сега се наричат Срби..
2
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има известна доза истана в това. Чел съм и преди това подобни студии. Сърбите не са типични балканци като бъгарите и макетата. Дошли са от Север. По-скоро са близки до шведите. Не е случаен примера със Златан Ибраимович.
1
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А руснаците са малки македонци! Това е пропуснал да спомене.