Според руснак: Сърбите са дошли от Северния полюс?!

Шефът на руския център в Ниш нарече сърбите "малките руснаци"
28 ное 2017 11:00, Елка Василева
212
Според руснак: Сърбите са дошли от Северния полюс?!
Снимка: архив, Reuters

Новият директор на Руско-сръбския хуманитарен център в Ниш Виктор Гулевич започна мандата си със спорното изявление, че сърбите "може би са малки руснаци". Той отиде дори по-нататък  и добави, че тази теза може би може и научно да бъде доказана, пише сръбският вестник "Блиц".

Само месец и половина след идването си на този пост Гулевич реши да обясни на сърбите откъде произхождали и към кой народ принадлежали. И естествено, той свърза своите домакини – гражданите на Сърбия, с руснаците, като отреди и най-невероятното място на тяхната прародина.

"В свободното си време се интересувам от историята на древните руски племена, много съм чел за това. Някои експерти твърдят, че руснаците са се преселили от района на Северния полюс на юг поради климата и са се заселвали в Европа и други части на света. Така че може и да може да се докаже, че сърбите са "малки руснаци", заяви Гулевич.

Той не е първият, който нарича сърбите "малки руснаци". Поради уж голямото влияние на Москва върху Белград в този контекст за сърбите писаха и чужди медии. Че сърбите са "малки руснаци", твърдяха и хора от екстремистки сръбски партии, представящи се за националисти. За това навремето говореше и лидерът на радикалите Воислав Шешел. 

От друга страна против тезата, че сърбите са "малки руснаци", говориха представители на настоящата управляваща коалиция в Сърбия, наскоро и министърката на евроинтеграцията Ядранка Йоксимович.

"Ние сме сърби! Не сме "малки руснаци" и не сме "троянски кон" на руските интереси в ЕС. Но уважаваме подкрепата и отношението към нашите интереси, проявено от Русия и не крием това. Поради това и не сме им наложили санкции", каза Йоксимович.

Сръбското издание попита Душан Баятович – директор на "Югоросгаз" и известен русофил, дали е съгласен с тезата, че сърбите са "малки руснаци" или тя го обижда.

"Като народ не сме нито великосърби националисти, нито сме "малки руснаци". Ние сме сърби, славяни и православни. С братята руснаци имаме безукорни исторически отношения и много исторически и настоящи интереси. Всичко друго са трудно приемливи опростявания", каза Баятович.

Макар че в много държави подобно изявление би било възприето от домакините като обида и то не защото става дума за руснаци /може да е и която и да е друга нация/, случаят със Сърбия не е такъв, пише изданието.

"Ние очевидно сме изгубили своята идентичност, а този господин не би казал това, ако мислеше, че тук няма да бъде поздравен за това. Той е знаел, че ще го аплодират за подобни изявления. С това той е искал да каже: ние нямате своя идентичност, изгубени сте във времето и пространството и ние ще ви кажем кои сте", обясни Ратко Божович пред сръбското издание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: сърбималки руснаци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-високи са, а и жените им са неимоверно красиви.Най-вероятно се дължи на чистата екологична биохрана, която ядат....Като правата сръпкиня Йелена Янкович ли?
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Kann IsporianКой Войтила, ония от КГБ ли?
37
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тея ще догонят макетата в измислянето на история. Жалка история.Кратки исторически факти:1. Произходът на сърбите не е точно установен, и надали някога ще бъде-отсъства информация. Важи и за нас, българите.2. Генетично, сърбите се отличават и от нас, и от руснаците.3. "Руски" генетичен маркер не съществува като понятие, камо ли "древен"-че то няма и понятие "Русия" до 16-и век.Горко им на сърбите, щом ги "припознаха".
36
2
 
17
 
! Отговори
зоолог преди 6 години
българския слон - по-малкия брат на съветския слон и братовчед на сръбския слон...
35
12
 
3
 
! Отговори
Kann Isporian преди 6 години
Скоро пророчеството на Войтила ще се сбъдне.Новите господари на света са Русия-Китай-Иран.И всеки, който е близо до тях ще е добре.Ние отново не сме.
34
2
 
9
 
! Отговори
NORTH EARTH преди 6 години
Като цяло славянските племена са си прости като цяло, винаги са били такива и сега са си такива. На север хората са много по-развити, като викингите, угро-фините, готите и тн.
33
3
 
13
 
! Отговори
криста преди 6 години
Е, по-голяма глупост не бях чела и чула. Те вече и сърбите ще се замислят дали не се резилят покрай подкрепата на Русия, че взеха да се гъбаркат с тях.Малките руснаци...хахах
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Советский союзЗа това ли идват да кандидатстват за работа в Кауфланд бе, понеже са много напред ?Хахахаха
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руски патагонци с фереджета
30
3
 
15
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Тука разни сърбомани изпаднаха в ступор и се надпреварват да пишат дивотии.хаха.Това е обида бе сърбомани.Обида която смачква сръбската идентичност но сърбите са се навели и ще мълчат.Как те ще са малки руснаци при положение че когато е имало сърби никой не е и предполагал че ще има руснаци.Хаха.
29
2
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
До до 8Сърбите ядат натовски уран, колега за това са по-високи и светят!
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците май ще им пращат и на сърбите зелени любезни човечета.
27
6
 
3
 
! Отговори
до 21 преди 6 години
Стига си лъгал бе, *** герберазки.Вече половината България или поне Западна ходи събота и неделя на пазар в Пирот и Ниш, така че всеки лично може да направи разликата между българските храни и сръбските.Ако не бяха по-хубави, хората нямаше да пътуват по 150 км за да си ги купят. Въпреки че цените са почти еднакви.
26
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руски "учени"!!!!!И тоя е злоупотребил с някакъв силен препарат за вана.Остава да ни каже македонците от къде са дошли. От южния може би?!?!
25
4
 
15
 
! Отговори
Русняка преди 6 години
Македонци, българи, сърби, финландци, естонци, словаци, чехи, поляци не съществуват всички са руснаци. Пишат и четат благодарение на Ленин защото той е измислил азбуката и всички празници.
24
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Советский союзБВП на Сърбия е 30% по-нисък от този на България.Толкова са напред, айде кръгом към Челябинск да релаксираш с лечебна радиация.
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен2Златан е Швед, а родителите му са босненски мюслюмани /помаци/, прогонени от сърбите!
22
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснака не е само сърбин
21
7
 
2
 
! Отговори
Слава преди 6 години
Гледайте безопасно филма" Адмирал битката при мьон ре"Великия ХАН там показва как може да погуби наглите нашественици с един единствен боен кораб..Нашите от Великото ХАнство обикновенно се просълзяват ..
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 8Каква био храна ядат сърбите бе смешен? Завода в Бор знаеш ли го?Няма една газоочистка!Не газоочистка, ами цех за сярна киселина няма !Знам, че нищо не ти говори ама това е във връзка с биохраните на сърбите.