Рекордна скъпотия по гръцките острови, ДДС скача на 24%

Гърците не вярват на Европа, но масово подкрепят еврото
20 дек 2017 13:15, Елка Василева
37
Рекордна скъпотия по гръцките острови, ДДС скача на 24%
Снимка: архив, Reuters

Рекордна скъпотия по гръцките острови, от догодина ДДС скача на 24 на сто, а бензинът на 2 евро за литър, пише в. "Прото тема" по повод приетия снощи от парламента бюджет за 2018 г., включващ нови мерки за икономии, които правителството договори с кредиторите и ще продължи да прилага и след официалния край на третия международен спасителен план през лятото.

Вестникът смята, че скокът на данък добавена стойност ще нанесе огромен удар на островите и върху туризма.

Правителството даже не пощади пострадалите от земетресенията по някои от островите - заради повишения ДДС, загубите от доходите на някои островитяни ще са 5 на сто на година или около 500 евро, допълва всекидневникът

От 1 януари повишението на ДДС ще засегне 27 от общо 32 острова в Егейско море.  Само 5 острова за шест месеца ще бъдат изключени от това поскъпване. Това са островите Лесбос, Хиос, Самос, Кос и Лерос, за които по-високите ставки на ДДС ще влязат в сила от 30 юни 2018 г.

В. "Катимерини" коментира, че сблъсъкът в парламента по време на дебатите за бюджета е бил фронтален и се е разразил между премиера Алексис Ципрас и лидера на опозицията Кириакос Мицотакис.

Вестникът уточнява, че бюджетът е бил приет със 153 гласа и че в негова подкрепа са гласували всички депутати от коалиционните партии СИРИЗА и Независими гърци, и една бивша депутатка от Съюза на центристите.

"Съксес стори и тъжна реалност" - така в. "Вима" в редакционен коментар оценява дебатите, като прави извода, че представената от премиера Ципрас "разкрасена ситуация" може би е в хармония с неговите планове за евентуални избори, но тя била далеч от действителността, в която е заставено да живее обществото.

"Това е реалистичен бюджет и последният под надзора на кредиторите", цитира изданието в заглавие уверението, дадено от Ципрас.

На този фон в. "Нафтемборики" помества изследване на Европейската комисия, което показва, че гърците остават най-големите песимисти в ЕС, що се отнася до икономиката им и до заетостта. Гърците не вярват на Европа, но масово подкрепят еврото. Те заявяват също, че не вярват и на правителството в Атина и на политическите партии в страната, са констатирали от Еврокомисията.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Нека всякой брат наш да чете, да помни,че гърците са люде хитри, вероломни"И.Вазов
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Византия не е Гърция. Гърция е била част от Византия. Иначе съвременна Гърция е далеч по-напред икономически от нашата скъпа мафиоландия. Майка ми скоро ще получава соц. пенсия в Гърция 360 евро. Колко ли е социалната пенсия в БГ?
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Византята си живеят живота, уж в криза, по цял ден чупят чинии и играят сиртаки. На работа в 10 часа, 1 час кафенце и в 4 си тръгват да се подготвят за нови фиести хехеее нали Майчето Меркел плаща сметката катъ се е родил гръка евреина много е пракал!
30
5
 
8
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
До Hafen die WahrheitКато са я фалирали 5-6 пъти държавата и какво? НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА ли? П.П.Не се прави експерт. Жалък си. Явно си от сюрията която се избива да лиже г**овете на сегашните ПРАВОИМАЩИ!Парвенющината е модерно положение в България и ТЯ не може да скрие истината:КАКВИТО И ДА СА, ХИТРИТЕ ГЪРЦИ ВЪРТЯТ, СУЧАТ НО НЕ РАБОТЯТ И НА ИНАТ СИ ЖИВЕЯТ ОХОЛНО.А ти, жалко човече се пъни да ни убеждаваш: ГЪРЦИЯ - няма такава държава - ФАЛИРА!!!
29
2
 
14
 
! Отговори
х преди 6 години
"демокрацията" и убийствените данъци вървят ръка за ръка В България индивида от неизяснен етнос - Иван Костов ни сложи ДДС, по време на лошия комунизъм ДДС нямаше !Обяснението беше че видите ли по образ и подибие на запада трябва да си направим централна банка а за това трябват пари и се налага да плащаме ДДС
28
6
 
7
 
! Отговори
Румен преди 6 години
до 23 !Гръцките пенсионери не ги жали!Минималната им пенсия е 490 евро!Тука е толкова в левове и то заплатата!
27
2
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Не са виновни хитрите и лукави гърци,че тук *** се самоизяждат вусловията на свободия !
26
0
 
7
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Отидете питайте в Петрич, когато на гръцките фермери да не им плащат наполовина селскостопанската продукция от ЕС, какво правят. И после викайте, гръцките домати и краставици наполовина по-евтини. Никой не им е длъжен!
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РуменА то ние не ходим в Гърция ката ден !?Или викаш ние ходим там, че на гърците им е жал, че мрем от глад и ни дават без пари?
24
0
 
8
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Какви глупости пишете?Две седмици в България се пише за здравнста каса,далавери за милиони и какво?Оп 500 милиона наливат допълнително!Егаси грабеж и чудо и всичко мълчи като нямо!
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен, че ДДС в Гърция става 24%, от 01.01.2018г пенсиите се намаляват със 17,2% .Гърците ще ни посрещат с хляб и сол още на границата като ходим на почивка по празниците.
22
6
 
13
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Тинев, Много ти се чини, ама гърците са чисти ***. Знаеш ли, че от 1860 година до сега, гърците си фалирват държавата 5-6 пъти! Аз съм човек с достойнство и такива практики са неприемливи за мен! Иначе гърците са много горди с историята си и си мислят, че само заради нея някой им е длъжен да ги хрантути! Добре е човек да познава историята си, но историята само по себе себе си не храни.
21
6
 
11
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Гърция не можем я стигна,те да тичат срещу нас и ние срещу тях!Чета само глупости по платени новини против Гърция!Който е ходил знае истината!И за Румъния същите лъжи,пък да 50 години напред от нас!Цяло лято прекосяват цяла България,да ходят в Гърция на море!Само хубави,нови коли,пътуват по 5,6 заедно!
20
5
 
19
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
ЕДНОВРЕМЕШЕН виц:Нашенец ще ходи до гръчко. Извикали го на ЕДНО МЯСТО и му казали: Внимавай какво ще говориш като се върнеш.Върнал се той и заразправял: Ужас, ужас, ужас, ще измират. Ама разбрали май, че ще измират и като....живеят мама му стара, живеят, от пиле мляко само не видях.П.П.Що ми се чини, че гърците пак си живеят?А виж, ние май наистина ще изпукаме при такива управляващи!
19
5
 
10
 
! Отговори
до оня селяк преди 6 години
Българките които обгрижват гръцките пенсионери не ги мисли.Повечето са си много добре.Взимат най малко 500-600 евра.Пращат на децата в БГ.В събота и неделя всички по българските капанчета с компании,пият,ядат и щракат с пръсти на най новите чалга хитове като 18 годишни.Имат си всичко,живеят си добре,ходят на шопинг и екскурзии.Не ги мисли тях,българските жени не са толкова ***,знаят си играта.
18
2
 
2
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Който поназнайва немски.. Изпълнителката е много известна в Швейцария има дует с Ал Бано Francine Jordi - Tanz Alexis Tanz! Това е един от хитовете ѝ!
17
5
 
8
 
! Отговори
До 8-Дедо Мъди преди 6 години
За теб Гъция е Солун ,Касандра ,Ситония,нали? А на юг явно не си бил и по островите. ,,Доматье и сиренйе"всички си зимаме ,ама не може да издържи на разходката на юг.Колкото София не е България,така и Солунският вилает/Егейска Македония /не е Гърция Така че помисли за ,,шмайзеро",,,Цел живот" ли ще си у това къще.Па ако ти е гот бъди си ,ама Гърция има и друго лице
16
9
 
24
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Цялата икономика на Гърция е един голям балон, напомпан с нереални приходи и разходи! А границата на мироглед на самите гърци е ръбът на чашата с узо! Нереални заплати, спрямо заработеното, цели семейства с по двама трима в работоспособна възраст, живеят от социални помощи. Таверни сертаки чупене на чинии и аху иху на гърба на немският данъкоплатец. Затова гръцките стоки и услуги са евтини, защото са субсидирани с големи заеми! Затягайте коланите,, мързеланковци!
15
26
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се притеснявайте за гръцките острови!Те са ГРЪЦКИ а не български.Всъщност колкото и да поскъпва пак ще ходя ТАМ и никога на лайнеморие в Бокостан.Там ще харчим парите.Там ще плащаме данъци.Никога в Бг за да ги краде банкянската мутра.
14
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям праз, 2 евро за литър... Колко пъти съм ходил на Тасос, и никога не съм зареждал! Винаги ми стига резервоар да ида и да се върна! И 34% да стане ДДС цените няма да мръднат, гърците никога не дават фискален бон. *** и през новата година ще пропусна....