Не, това не е София! Това е въздухът над съседно Скопие!

Македонската столица е сред най-замърсените градове в света
14 яну 2018 10:15, Красимир Ангелов
136

Снимка: Reuters

Жители на македонската столица Скопие излизат днес на голям протест заради проблема с мръсния въздух в града.

Недоволните граждани ще се съберат пред сградата на Народното събрание, а организацията им течеше активно в социалните мрежи в последните дни.

Още по темата

Мръсният въздух убива годишно 1300 жители на Скопие, като там замърсяването с прахови частици превишава с над 10 пъти нормите на ЕС, съобщава DW. Това се отнася включително за фините частици под 2,5 микрона, които лесно могат да проникнат в белите дробове и да попаднат в кръвообращението на човека.

Според специалистите проблемът се дължи най-вече на индустриалното замърсяване, отопляването на населението с твърдо гориво и бълваните от остарелите автомобил изгорели газове. За да се справят с проблема, македонските власти предприеха редица мерки. Така например общественият транспорт в столицата стана временно безплатен, а на бременните и на хората над 60 години им е позволено временно да не ходят на работа.

Общественият транспорт в Скопие е слабо развит и се състои единствено от автобуси. Повечето от тях не отговарят на съвременните екологични стандарти. Придвижването с велосипед пък е много непопулярно. В града липсва съответната инфраструктура, а шофьорите нямат изградени навици, което прави карането на велосипед опасна авантюра. Затова и инцидентите с велосипедисти не са никак редки, отбелязва изданието.

От цялата история най-доволни останаха предприемчиви търговци, които предлагат маски за дишане, които бързо се превърнаха в дефицитна стока.


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И там ли ромите горят гуми? Нали са чисти славяни македонците, не са татари
8
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То всички разбраха че ИЗМИСЛИЦАТА с мръсния въздух упорито се тиражира само за да може да се вдигнат неколкократно данъците на старите коли!
7
1
 
19
 
! Отговори
РВ преди 1 година
Ми да сложат повечко вентилатори по улицата да разсейва кюмура. Ако няма вентилатори, фиромските знамена ще свъшат същата работа.
6
2
 
9
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Ами то не е хубаво човек дасе базика с такива неща ама то Македонеца ( Българин ) нали всичко тесаго измислили и даже всеки успял човек в миналото и настояще е македонец че няма дасе учудя ако кажат че и теса измислили мръсния въздух и показват пред целия свят :-) затова предлагам данисе казва мръсен въздух а Македонски въздух :-) :-) ( шегувам се ) .,.....
5
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Общо взето не ни интересува Скопие. Интересува ни Софето. И дайте градовете с най-чист въздух, а не тия с най-мръсен. Да видим по кого трябва да гоним, а не на кого да се смеем.
4
1
 
18
 
! Отговори
РВ преди 1 година
До 2
То хубаво, ама нашите политици са дребни кокошкари. Такива мащабни операции не са им във възможностите. Те мислят как да лапат колкото може докато са на власт и после аху- иху.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ние пак спим.
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе, Ангел Думбазки от ОП често се явява по телевизиите и никоя не го пита как оценява, че в Македония, на която много се радваме от известно време, решиха албанският език да стане втори официален?Факт! Вместо това - чистия въздух!
1
1
 
15
 
! Отговори
.. преди 1 година
Със сигурност има и още по-зле... Шанхай? Пекин?
Да опитаме и да настигнем Женева а?