Гърция си осигури още €6,7 млрд. помощ

Европа даде зелена светлина за нов транш, доволна от реформите
23 яну 2018 08:25, Екип на Dnes.bg
5
Гърция си осигури още €6,7 млрд. помощ
Марио Сентино разговаря с гръцкия финансов министър Евклид Цакалотос. Снимка: БТА

Гърция ще получи нов, четвърти транш от помощ от Европа, след като Еврогрупата - финансовите министри от еврозоната, изрази доволство от хода на реформите в страната и изпълнението на третата спасителна програма.

19-те финансови министри, под ръководството на новия си шеф Марио Сентино, одобриха в Брюксел отпускането на 6,7 милиарда евро от Европейския спасителен механизъм.

5,7 милиарда евро ще бъдат получени още през втората половина на февруари за покриване на идващи падежи по обслужването на външния дълг на Гърция (3,3 млрд), за текущи разходи, както и за създаване на финансов буфер, който да позволи на правителството да върне страната на световните фондови борси.

Остатъкът от 1 милиард ще бъде преведен през април, ако евроинституциите потвърдят изпълнението на оставащите мерки, набелязани в спасителната програма. Най-важните от тях са намаляването на необслужваните банкови кредити и приключването на приватизацията на държавни активи.

Сентено посочи, че доброто изпълнение на исканите от кредиторите реформи ще позволи да започне техническата работа по намаляването на гръцкия външен дълг, мярка, която се отлага многократно заради резервите на бившия финансов министър на Германия Волфганг Шойбле да я подкрепи.

“2018 г ще е решаваща за Гърция. Това ще е годината, в която тя ще излезе от дългия период на финансово подпомагане, свързан с тежки социални последствия за гръцкия народ”, заяви финансовият еврокомисар Пиер Московиси.

Той добави, че гръцката икономика излиза от този етап по-силна и по-устойчива и похвали властите, че 90% от поисканите структурни реформи вече са гласувани от гръцкия парламент.

Шефът на Европейския спасителен механизъм Клаус Реглинг подчерта, че е оптимист, че Атина ще може да приключи успешно спасителната програма през август, както е по план.

“Гърция постигна значителен напредък, включително по третия преглед, който приключи по-гладко, отколкото мнозина очакваха”, заяви Реглинг.

Той посочи, че цената на гръцкия дълг стабилно се понижава и е достигнала нива, “невиждани от дълго време”.

До момента Гърция е получила 44,2 млрд евро от спасителния фонд на Еврозоната по третата си спасителна програма. Размерът на програмата е общо €87 млрд.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Досега гърците прилапаха 200 милиарда безвъзмездни пари.
Браво на тях, не са домашни любимци на Европа като наш Боко.
4
1
 
7
 
! Отговори
Охи, охи, охи преди 9 месеца
Чрез името на онази част от България, незнайно защо наречена Република Македония на гърчетата им предстои да преглътнат един мнооого горчив хап. Дебел и мазен при това.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гърците като "тъмния" етнос без да правят нещо само пари да получават. Няма справедливост на тоя свят!
2
6
 
3
 
! Отговори
Ахил-Болгар преди 9 месеца
Чудесно. А името на Република Македония ще бъде.......Реплика Македония. Честито! Бегайте да квакате и квичите по площадите, малякиси.
1
4
 
23
 
! Отговори
Атанас Василев преди 9 месеца
Положително тези 6,7€ нема да отидат в нечии джобове, приближени на Ципрас. Ако на нас ни беха отпуснали такава помощ, половината щеха да артисат още на границата.