Сирия и какво е Маслинова клонка по турски

Анализаторът Мартин Табаков пред Bloomberg TV Bulgaria
25 яну 2018 22:12, Екип на Bloomberg
48
Сирия и какво е Маслинова клонка по турски
Снимка: Pixabay

Военната операция "Маслинова клонка" срещу кюрдите в Сирия не е изненадваща. Това каза международният анализатор Мартин Табаков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Самото име на операцията бе обяснено от турския премиер по много любопитен начин - маслината била референция за защита и протекция за местното население, а клонката била евфемизъм на пръчката, която щяла да остане за терористите или за това, което Анкара разбира под терористи кюрди и ислямска държава. друг е въпросът дали подобно слагане на общ знаменател на кюрди и ислямска държава е коректно".

Това, което провокира турската държава, бе, че по-рано този месец САЩ обавиха, че подготвят и тренират кюрдски и арабски бойци в Северна Сирия, които заедно да направят нещо като граничен контрол. Става дума за общо 30 000. Тази протоармия бе разбрана от Анкара като пряк риск за тяхната национална сигурност. Това може би преля чашата на Турското търпение и те навлязоха в този регион.

Щеше ли да предприеме тези действия Ердоган, ако нямаше картбланш от Русия? Защо Русия се съгласява на тези действия, след като тя като цяло подкрепя кюрдския фактор в региона?

"Руската държава се опитва да балансира все по-голямото иранско влияние в Сирия, прокарвайки турско такова. От друга страна за Русия винаги е добре дошло вкарването на напрежение между Турция и САЩ, което се случва посредством кюрдския фактор. Не на последно място Москва наказва кюрдите, заради нарастващото военно сътрудничество, което те имат със САЩ".

Какви са шансовете за една бъдеща среща между Ердоган и европейските лидери във Варна? Как оценява Турция приоритетите на българското председателство? Трябва ли да очакваме развръзка от срещите в Давос по отношение на разрешаването на казуса с името на Македония? Кой има по-добър подход спрямо Скопие - София или Атина? Ще успее ли наистина форумът в Давос да възвърне блясъка си и как би могло да се случи това? Какви са най-големите рискове, свързани с външната политика на Тръмп? С изстиването на физическата територия, която ИДИЛ владееше, ще изчезне ли тероризмът като нагласа, логистика и организация или ще стане дори по-трудно уловим?  

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ердо поиска разрешение от Господаря в Кремъл и сега се ежи, защото Господарят му е пуснал фандък. Но такива като ердо са обречени цял живот да лазят, а в къщи да говорят гръмки думи...
34
2
 
3
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Странен е въпросът за съгласието на Русия с турската "атака" !" Армията" на сирийските кюрди -"милиции" и СДС са производно на САЩ и негов "уред" за влияние в региона , ама "ядец" , че се уапат по гъ..зо !!! Пише се / от жур-на -гъ.зците/ за : американски военни бази в североизточна Сирия ,южно от Дамаск и на границата с Ирак - какво е това бе ...-АГРЕСИЯ ПРИЗНАТА ОТ ООН ??? ЕЕЕ...ИДВА "ВИДОВ ДЕН " / 15.06.2000 + ГОД./!!!
33
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А колко аскера ще дадат фира, кюрдите са корави и Откачалкото Ердоган ще има много изненади, бая турчуляк ще изтрепат. А накрая и той ще гушне букетчето. Който нож вади от нож умира!
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По 50 на ден. Ако са десетина хиляди за половин година ще ги разчистят.
31
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече 343 кюрдотерориста са при девиците.
30
15
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
маслинова клонка по турски е танк сьс стьрчаща ракета докато ердоган е на властмир в раиона няма да има историята го е доказала
29
7
 
5
 
! Отговори
Константин преди 6 години
Вие тук се радвате и си пишете, ама и от двете страни ще загинат много хора (жени и мъже). Касапница ще бъде. А някои ще направят много пари от касапницата.
28
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако се съди по коментарите в този сайт и пропагандата на терористите, турската армия вече се е разбягала и в момента се крият зад пердета и под кревати, от една страта терористите са пред Анкара и българската армия е напъва на портата на Истанбул!
27
3
 
15
 
! Отговори
До31 преди 6 години
Смени си ника или си сложи една представка за отрицание. От турска страна има 2 жертви, а от свободната сирийска армия-6. Толкова. Нито танкове нито нищо няма пленено или унищожено.
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за терористите или за това, което Анкара разбира под терористи кюрди и ислямска държава. друг е въпросът дали подобно слагане на общ знаменател на кюрди и ислямска държава е коректно"..Тоя не знае каква е разликата между ПКК и ИД и обикновените кюрди па се цанил за анализатор. По скоро е аналЛизaтор.
25
9
 
19
 
! Отговори
Турчин преди 6 години
Краварите видяха че са сами в Сирия и го играят вабанк, съвсем скоро ще видим как ще подвият опашка и ще избягат от там
24
5
 
1
 
! Отговори
БС преди 6 години
До АнонименТова пък какво означава? Виждам, че е на кирилица, но нямам никаква идея. Опитах с Google Преводач, но и той не знае такъв език.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами чети другаде бре.
22
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като чета тука за турските успехи - па вие сигуно сте стигнали с бодра стъпка вече некъде до Антарктида.А избитите са най-малко един милионТурчин по- малко от 1 милион жертви не приема.
21
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците се взеха много насериозно. Явно в главата на Тръмп има само бръмбари за да си помисли, че ще създаде 30 хилядна терористична армия на границата с Турция. Той хубаво ще я създаде ама после кой ще му я погребва? Турците не си поплюват.
20
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За 6 дена 308 гълъбчета.......Машаллах сайъ артар иншаллах
19
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе кво стана с тоя "щит на Ефрат"?.Ами нищо. Изгониха кюрдотерористите оттатък Ефрат и си контролират територията. Ти какво очакваше?
18
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вур вур вур инлесин, Америка динлесин!!!!
17
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Афринден вуруйоруз, сеслери алманйадан чъкъйор ;)
16
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Леле, горките кравари, така се изплашиха, че сега не могат да спят от страх. Тръмп при разговора с Мустака сигутно се е разтреперал и е изпуснал телефона.