Сирия и какво е Маслинова клонка по турски

Анализаторът Мартин Табаков пред Bloomberg TV Bulgaria
25 яну 2018 22:12, Екип на Bloomberg
48
Сирия и какво е Маслинова клонка по турски
Снимка: Pixabay

Военната операция "Маслинова клонка" срещу кюрдите в Сирия не е изненадваща. Това каза международният анализатор Мартин Табаков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Самото име на операцията бе обяснено от турския премиер по много любопитен начин - маслината била референция за защита и протекция за местното население, а клонката била евфемизъм на пръчката, която щяла да остане за терористите или за това, което Анкара разбира под терористи кюрди и ислямска държава. друг е въпросът дали подобно слагане на общ знаменател на кюрди и ислямска държава е коректно".

Това, което провокира турската държава, бе, че по-рано този месец САЩ обавиха, че подготвят и тренират кюрдски и арабски бойци в Северна Сирия, които заедно да направят нещо като граничен контрол. Става дума за общо 30 000. Тази протоармия бе разбрана от Анкара като пряк риск за тяхната национална сигурност. Това може би преля чашата на Турското търпение и те навлязоха в този регион.

Щеше ли да предприеме тези действия Ердоган, ако нямаше картбланш от Русия? Защо Русия се съгласява на тези действия, след като тя като цяло подкрепя кюрдския фактор в региона?

"Руската държава се опитва да балансира все по-голямото иранско влияние в Сирия, прокарвайки турско такова. От друга страна за Русия винаги е добре дошло вкарването на напрежение между Турция и САЩ, което се случва посредством кюрдския фактор. Не на последно място Москва наказва кюрдите, заради нарастващото военно сътрудничество, което те имат със САЩ".

Какви са шансовете за една бъдеща среща между Ердоган и европейските лидери във Варна? Как оценява Турция приоритетите на българското председателство? Трябва ли да очакваме развръзка от срещите в Давос по отношение на разрешаването на казуса с името на Македония? Кой има по-добър подход спрямо Скопие - София или Атина? Ще успее ли наистина форумът в Давос да възвърне блясъка си и как би могло да се случи това? Какви са най-големите рискове, свързани с външната политика на Тръмп? С изстиването на физическата територия, която ИДИЛ владееше, ще изчезне ли тероризмът като нагласа, логистика и организация или ще стане дори по-трудно уловим?  

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ердо поиска разрешение от Господаря в Кремъл и сега се ежи, защото Господарят му е пуснал фандък.
Но такива като ердо са обречени цял живот да лазят, а в къщи да говорят гръмки думи...
39
2
 
3
 
! Отговори
пенко преди 11 месеца
Странен е въпросът за съгласието на Русия с турската "атака" !" Армията" на сирийските кюрди -"милиции" и СДС са производно на САЩ и негов "уред" за влияние в региона , ама "ядец" , че се уапат по гъ..зо !!! Пише се / от жур-на -гъ.зците/ за : американски военни бази в североизточна Сирия ,южно от Дамаск и на границата с Ирак - какво е това бе ...-АГРЕСИЯ ПРИЗНАТА ОТ ООН ??? ЕЕЕ...ИДВА "ВИДОВ ДЕН " / 15.06.2000 + ГОД./!!!
38
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А колко аскера ще дадат фира, кюрдите са корави и Откачалкото Ердоган ще има много изненади, бая турчуляк ще изтрепат. А накрая и той ще гушне букетчето. Който нож вади от нож умира!
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
По 50 на ден. Ако са десетина хиляди за половин година ще ги разчистят.
36
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вече 343 кюрдотерориста са при девиците.
35
15
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
маслинова клонка по турски е танк сьс стьрчаща ракета докато ердоган е на власт
мир в раиона няма да има историята го е доказала
34
7
 
5
 
! Отговори
Константин преди 11 месеца
Вие тук се радвате и си пишете, ама и от двете страни ще загинат много хора (жени и мъже). Касапница ще бъде. А някои ще направят много пари от касапницата.
33
4
 
16
 
! Отговори
али преди 11 месеца
Този сайт прави пропаганда на обявената от ЕС и САЩ за терористична организация PYD-PKK
32
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако се съди по коментарите в този сайт и пропагандата на терористите, турската армия вече се е разбягала и в момента се крият зад пердета и под кревати, от една страта терористите са пред Анкара и българската армия е напъва на портата на Истанбул!
31
5
 
4
 
! Отговори
Знаещ преди 11 месеца
Напиши vk syria и ще видиш снимки и клипове от битката за Африн.
30
3
 
15
 
! Отговори
До31 преди 11 месеца
Смени си ника или си сложи една представка за отрицание. От турска страна има 2 жертви, а от свободната сирийска армия-6. Толкова. Нито танкове нито нищо няма пленено или унищожено.
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
за терористите или за това, което Анкара разбира под терористи кюрди и ислямска държава. друг е въпросът дали подобно слагане на общ знаменател на кюрди и ислямска държава е коректно".
.
Тоя не знае каква е разликата между ПКК и ИД и обикновените кюрди па се цанил за анализатор. По скоро е аналЛизaтор.
28
25
 
9
 
! Отговори
Знаещ преди 11 месеца
Кюрдите от Африн са пленили 16 турски войници,избити и са турски командоси,има снимки на тяхното оръжие.
27
9
 
19
 
! Отговори
Турчин преди 11 месеца
Краварите видяха че са сами в Сирия и го играят вабанк, съвсем скоро ще видим как ще подвият опашка и ще избягат от там
26
5
 
1
 
! Отговори
БС преди 11 месеца
До Анонимен
Това пък какво означава? Виждам, че е на кирилица, но нямам никаква идея. Опитах с Google Преводач, но и той не знае такъв език.
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е па защо другаде, от тука черпя неподправената истина.
И се кефя.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами чети другаде бре.
23
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Като чета тука за турските успехи - па вие сигуно сте стигнали с бодра стъпка вече некъде до Антарктида.
А избитите са най-малко един милион
Турчин по- малко от 1 милион жертви не приема.
22
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Американците се взеха много насериозно. Явно в главата на Тръмп има само бръмбари за да си помисли, че ще създаде 30 хилядна терористична армия на границата с Турция. Той хубаво ще я създаде ама после кой ще му я погребва? Турците не си поплюват.
21
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За 6 дена 308 гълъбчета
.......
Машаллах сайъ артар иншаллах