Турция първа признала Македония с конституционното й име!

След като сме взели решение, ние умираме, но не се връщаме назад!
Обновена: 21 фев 2018 10:04 | 21 фев 2018 10:00, Елка Василева
229
Турция първа признала Македония с конституционното й име!
Реджеп Ердоган и Георге Иванов. Снимка: Reuters

Турският президент Реджеп Ердоган на среща с президента на Македония Георге Иванов в Анкара отново е заявил подкрепата на Турция за интеграцията на Македония в НАТО и е препотвърдил принципната позиция по отношение употребата на конституционното име на Република Македония. Това се казва в съобщение на пресслужбата на македонския президент, цитирано от Макфакс.

"Ние сме първите, които признахме конституционното име на Република Македония. Това, което го мислехме тогава, го мислим и сега. Ние не мърдаме нито ляво, нито дясно. Турция в дипломацията никога не се отнася двустранно. След като сме взели решение, ние умираме, но не се връщаме назад", е заявил турският президент.

Той изтъкнал, че освен признаването на конституционното име на Македония и името на нацията Турция била и първата страна, която изпратила свой посланик в Македония.

Не за първи път Турция се опитва да си припише заслугата за първенство в признаването на Република Македония. Подобни твърдения вече са изказвани от турски официални представители през годините.

Фактът обаче си остава, че България първа призна Република Македония на 15 януари 1992 г. под нейното конституционно име.

Турция направи това седмици по-късно, както и Русия. Голяма е заслугата на вече покойния президент Желю Желев в убеждаването и на двете страни да направят това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
4
 
6
 
! Отговори
Турция е агресор преди 6 години
До Анонимен напротив. Ердоган може да анексира Сирия защото си е османска територия. Путин как анексира Крим който е бил под руска окупация 200г,Сирия е под османска окупация двойно повече.
151
1
 
3
 
! Отговори
кой откри Америка преди 6 години
170, Когато паша Пири Реис имал карти на Северна и Южна Америка,Колумб само е стъпил на американски бряг и не е знаел за картите на пашата..ха.ха
150
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименкак кой първи открил Америка - маседонците, това го знае всяко дете!
149
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самите македонци прекрасно знаят, че Турция официално ги призна първи. Първи отвори и дипломатическо представителство.
148
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ами ето ти отговора - от стихотворението"И кво? Нещата които си писал, нямат връзка нито по статията, нито по коментарите на други хора отдолу.
147
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а, ей го и Сандю!Искандере, сулиманците щели да ти пазят гръбот от албанците
146
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"дай ти един пример за султан турчин като си толкова хитър"Веднага ти давам.Сюлейман Шах, Ертугрул, Осман I, Орхан Гази, Мурад I (за него е малко спорно), Мехмед I, Мурад II, Баязид II, Мустафа I (за него също е спорно), Селим III (и за него е спорно).Надявам се, че стига толкова.
145
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До дядо СлавейковИ кво?---------------------------Ами ето ти отговора - от стихотворението "Чети говедарче" на Иван Вазов:"Чети! То прави сляпото окато -из тоя извор целий свят гребе -за малко труд дарява то богато,по-скъпо то е от елмаз и злато: чети: а, б."
144
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дай ти един пример за султан турчин като си толкова хитър :):):)нали точно заради това трябваше Свети Кемал да ви набива канчето :):):).Аз къде казвам, че са турци? Казвам само, че всичките до един са османци. Ти казваш, че били българи. Ако имаш в предвид общото тюркско потекло на българи и османци и впоследствие турци, да, прав си.
143
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Осман МакедонскиТехният знак не е точно IYI, но пък е близък, понеже е IVI. В крайна сметка и двата са близки и ползват едно и също руническо писмо. Вярно Османците имат произход от това племе, но не е коректно да се каже, че това племе са Османци или основатели на Османската империя. Османците не са били обичани сред селджуките. Поради близостта си с конните номадски народи и познаването на конете, фамилията на Осман е работила като коняри при селджуките. Били са недооценявани.
142
0
 
7
 
! Отговори
Осман Македонски преди 6 години
турци,българе и македонци сме кръвни бракя. за 500г е имало любов и размножаване....:))))) Не случайно българите имат знаме с знака IYI , и племето Каиъ-основателите на Османската империя имат същия знак. Да не забравяме че Баязид е племенник на Иван Шишман.Майката на Баязид-Кера Тамара е жена на султан Мурат :)))
141
3
 
2
 
! Отговори
историческата истина преди 6 години
БКП(български комитет на предателите) и Москва първи признаха Македония......чак след 76г Турция.
140
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До дядо СлавейковИ кво?
139
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само ми е много интересно защо ли всички близки неща до българите са общи с неща от Азия, а не от Балканите. Примерно древни държави, за които се твърди, че са били български, общи езици, общи нрави и обичаи, общи религиозни вярвания (Тенгризъм), общо облекло, концепция за централизирана държава (непозната до тогава в Европа, а само в Азия), конни народи (а не уседнали), общ календар, общо руническо писмо. И т.н. всичко пра-българско е било типично за Азия, не за Балканите и Европа.
138
1
 
5
 
! Отговори
дядо Славейков преди 6 години
Тупане, понеже не знаеш защо дядо Славейков е написал стихотворението ще ти каза. Това стихотворение на дядо Петко Р. Славейков е написано по повод на годишното събрание на Българското читалище в Цариград през 1875 г. От 37-те члена идват само 12 и изборът на ново настоятелство не се осъществява. Разочарован е от упадъка на просветителната работа в Цариград. Но усилията вече са в революционното движение, това е годината на Старозагорското въстание, през следващата е Априлското. Да се знае.
137
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ердоаганизмът ще довърши турция.Амин.
136
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И още повече ще се смея, ако дойде време да те питам, ами Волжките българи ако започнат по същата схема да дърпат чергата към себе си и да твърдят, че те винаги са си били там, тогава на кой да вярвам? На Дунавските или на Волжките? Тия смешковци, които твърдите, че българите винаги са си били на Балканите, сте като хората които твърдят, че Земята е плоска! Значи според теб, Волжките българи идват от Балканите, а не е имало преселение на народите и племена от Азия не са идвали в Европа? Измама?
135
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искат да ***? Няма проблем, някой да им пречи?
134
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАми смей се като искаш, не ми пречиш
133
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Размътена ти е главата с този хунски/тюркски произход на българите. ВзЕми се освести, човече"Имаш по-добро предложение ли? Само не ми казвай, че "българите винаги са си били на Балканите", ще прихна да се смея!