Турция първа признала Македония с конституционното й име!

След като сме взели решение, ние умираме, но не се връщаме назад!
Обновена: 21 фев 2018 10:04 | 21 фев 2018 10:00, Елка Василева
229
Турция първа признала Македония с конституционното й име!
Реджеп Ердоган и Георге Иванов. Снимка: Reuters

Турският президент Реджеп Ердоган на среща с президента на Македония Георге Иванов в Анкара отново е заявил подкрепата на Турция за интеграцията на Македония в НАТО и е препотвърдил принципната позиция по отношение употребата на конституционното име на Република Македония. Това се казва в съобщение на пресслужбата на македонския президент, цитирано от Макфакс.

"Ние сме първите, които признахме конституционното име на Република Македония. Това, което го мислехме тогава, го мислим и сега. Ние не мърдаме нито ляво, нито дясно. Турция в дипломацията никога не се отнася двустранно. След като сме взели решение, ние умираме, но не се връщаме назад", е заявил турският президент.

Той изтъкнал, че освен признаването на конституционното име на Македония и името на нацията Турция била и първата страна, която изпратила свой посланик в Македония.

Не за първи път Турция се опитва да си припише заслугата за първенство в признаването на Република Македония. Подобни твърдения вече са изказвани от турски официални представители през годините.

Фактът обаче си остава, че България първа призна Република Македония на 15 януари 1992 г. под нейното конституционно име.

Турция направи това седмици по-късно, както и Русия. Голяма е заслугата на вече покойния президент Желю Желев в убеждаването и на двете страни да направят това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първа Македония я призна Коминтерна! След това Филип Димитров и Стоян Ганев като си дошъл в България му извъртял 2 шамара! Сетне Боко Тиквака призна и Македония и азбуката и езика им!
11
15
 
15
 
! Отговори
Василев преди 6 години
До АнонименТ.юфлек, политиката на Русия и Турция създаде изкуствената държава Македония и македонската нация!!!Това е само една малка част , от това да пречат да се създаде една голяма българска държава на Балканите, която да има самостоятелна политика!!!Какво да ти обеснявам повече, като няма да вденеш нищо!!!Агент Дордж Мънсън!ЦРУ!!!
10
5
 
7
 
! Отговори
имеджин преди 6 години
Представете си случка.Двама генерали на бойното поле.Гръмва оръдие.Ха познайте кой ще си строши краката да бяга
9
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какви са ни позитивите от толерантното отношение към македонците? Държавата им признахме, армията въоръжихме, десетки хиляди от тях направихме европейци. Не че са лоши тези неща, но сега се оказва, че сме наливали вода в сито.
8
23
 
1
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Най голямата заслуга за признаването на Република Македония несъмнено е на Генерал Борисов.
7
4
 
14
 
! Отговори
да се махнат преди 6 години
Ако може без коментари.Всеки да запази за себе си тъпотиите,които му хвърчат в тиквата.
6
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВасилевКато Турция ти е нанесла най-малко щети и най-малко те е нападала в историята след Освобождението.
5
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До При"такова изказване и опит за приписване на чужди заслуги от страна на Ердоган, би следвало МВнР да излезе с ясна позиция, ама все забравям, че не сме нито Унгария нито Словакия!"Toва са глупости! При положение, че признаването не става устно от типа "абе, аре, от мен да мине, признавам те", а се прави документално, черно на бяло, с подписи, печати и ДАТИ, значи е ясно кой е първи и кой десети и т.н. Да си мерим Мишките за глупости, е супер тъпo. Някой се объркал и толкова.
4
27
 
11
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Русия и Турция са най-големите врагове на българската държава!!!Агент Кевин Майлс!ЦРУ!!!
3
9
 
18
 
! Отговори
Президент Ердоган, преди 6 години
Фактът обаче си остава, че България първа призна Република Македония на 15 януари 1992 г. под нейното конституционно име.( Президент Желев+)Освен това Вашето изявление за "ИНАТЪТ" не е толкова прогресивно: интелигентността Е, когато човек сгреши, да го признае, да върви НАПРЕД, а не "да се запъва като магаре на мост."( все поговорки, които ги има и на турски език.)
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честито на всички амчъказли Македонски
1
5
 
29
 
! Отговори
При преди 6 години
такова изказване и опит за приписване на чужди заслуги от страна на Ердоган, би следвало МВнР да излезе с ясна позиция, ама все забравям, че не сме нито Унгария нито Словакия!