Турция първа признала Македония с конституционното й име!

След като сме взели решение, ние умираме, но не се връщаме назад!
Обновена: 21 фев 2018 10:04 | 21 фев 2018 10:00, Елка Василева
229
Турция първа признала Македония с конституционното й име!
Реджеп Ердоган и Георге Иванов. Снимка: Reuters

Турският президент Реджеп Ердоган на среща с президента на Македония Георге Иванов в Анкара отново е заявил подкрепата на Турция за интеграцията на Македония в НАТО и е препотвърдил принципната позиция по отношение употребата на конституционното име на Република Македония. Това се казва в съобщение на пресслужбата на македонския президент, цитирано от Макфакс.

"Ние сме първите, които признахме конституционното име на Република Македония. Това, което го мислехме тогава, го мислим и сега. Ние не мърдаме нито ляво, нито дясно. Турция в дипломацията никога не се отнася двустранно. След като сме взели решение, ние умираме, но не се връщаме назад", е заявил турският президент.

Той изтъкнал, че освен признаването на конституционното име на Македония и името на нацията Турция била и първата страна, която изпратила свой посланик в Македония.

Не за първи път Турция се опитва да си припише заслугата за първенство в признаването на Република Македония. Подобни твърдения вече са изказвани от турски официални представители през годините.

Фактът обаче си остава, че България първа призна Република Македония на 15 януари 1992 г. под нейното конституционно име.

Турция направи това седмици по-късно, както и Русия. Голяма е заслугата на вече покойния президент Желю Желев в убеждаването и на двете страни да направят това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
14
 
15
 
! Отговори
Коко преди 6 години
Турците умеят да сеят раздор, като преправят историята!
31
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македонците имат един лаф "Това даже и по турсо не го имало", т.е. толкова е зле положението.Та и те си помнят робството. Турция какво като ги признава? В техните очи Турция винаги ще е враг.
30
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още с идването си на власт Ердоган започна една тайна революция в Турция. Една революция от която Турция ще загине.
29
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте сега, да управляваш 80 милионна държава с голяма територия, около която се водят войни и всеки гледа да ти отхапе живо месо, да ти вземе територия и да ти прави атентати, не е лесна работа. Сега Турция е в такъв момент, в който всичко се прави в името на това да се вдигне народното самосъзнание.И понякога политиците, които го правят, минават твърде далеч. И ги спасява само това, че да оплетеш конците дали си първи или втори, не е голяма работа. Било е за вдигане на духа и контра на Гърция.
28
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и Turkey на английски значи пуйка и какво?А за гърците е ясно, оставаше и да ни обичат, колко бой са яли на бойното поле. България е единствената държава, която им е противостояла. Даже цар Симеон е достигал до вратите на Цариград, но не е правил опит да го превземе. Защото тогавашният патриарх Фотий е бил духовен отец на цар Симеон и му е казал "Синко накъде?".
27
10
 
0
 
! Отговори
Василев преди 6 години
До АнонименКазват го и го признават на документ, ама след натиск на Великите сили, които са обезпокоени от безчинствата , които стават смазвайки въстанията и бунтовете в Босна,България и войната със Сърбия и Черна гора!!!Едно баба знае , едно си бае!!!Агент Родж Патерсън!ЦРУ!!!
26
3
 
2
 
! Отговори
Smej преди 6 години
А чувал ли си какво говорят за Ердоган.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако е нож...
24
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция и да признае, и да не признае никой не го интересува.При ислямиста Турция се превърна в държава с която никой не се съобразява, а самият той е в очите на Запада като някакъв ***, дето си мисли, че е нещо голямо.Дори по турската телевизия тайно го осмиват, защото слушах как го сравняват със султан, но казаха, че дори падишаха се е съобразявал с хората около него и властта му не е е била тотално неограничена. А този иска за себе си неограничена власт.Турция загива под управлението му.
23
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 23"Гърците наричат варвари българите."Какви българи, синко? Българи в онези години НЯМА НА БАЛКАНИТЕ! Чети си уроците по История и не пиши глупости!
22
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Василев"Като е толкова принципен Ердоган, защо не каже че днешната Македония е част от българската екзархият по време на Османската Империя и днешните нейни граници са включени в границите етническите българи"Всъщност турците са ЕДИНСТВЕНИТЕ, които го казват. И не само казват, а доказват със собствените си архиви, не само от Цариградска конференция, а още от време на Османска империя. Да бе учил и чел повече, нямаше да се изложиш така. И кой е казал, че Ергоган е принципен? Той самият!
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Курц отмени посещение у нас.Освен това даде 28 дни на Сорос,да се измете от Австрия барабар с много отвореното му общество.
20
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган е временно явление, ще му се посмеем, ще ни позабавлява и ще го забравим
19
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Той е бил точно от племето македони, предшественици на древните гърци."Това също са глупости. Племето Македони не е еднородно. То е сред най-кръвосмесените племена, обединяващо в себе си илири, траки и елински племена. И поради тази причина и поради причина, че е било племе лишено от култура, писменост, азбука, елинските племена са ги наричали варвари. После цяла Древна Гърция е владяна от македонците и на македонците са гледали като на поробители. А империята на Александър е само за 11 год.
18
6
 
16
 
! Отговори
Василев преди 6 години
До АнонименКато е толкова принципен Ердоган, защо не каже че днешната Македония е част от българската екзархият по време на Османската Империя и днешните нейни граници са включени в границите етническите българи по време на Цариградската Конференция на великите сили!!!Нали обича да се връща назад в историята и да се прави на морален, ама се спира и я тълкува така както му е удобно!!!Агент Брус Танер!ЦРУ!!!
17
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ислямиста лъже???Аууу исляма не му ли забранява?Не?Що за религия?
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция е Таш,акл .ия,ние българите даже македонците не ги признаваме за нация а гърците не признават държавата Македония
15
12
 
15
 
! Отговори
Един преди 6 години
"След като сме взели решение, ние умираме, но не се връщаме назад!" - ами не е точно така, щото при Ататюрк взехте решение да нямате териториални претенции към съседите си, а днес имате.
14
9
 
5
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Да пуснат новина за Бойко да си коментираме на воля. Какво ме интересуват Ердоган и Турция.
13
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВасилевПолитиката на Русия - да, политиката на Турция - не.Ти няма какво да ми обясниш, понеже си се доказал като по-глупaв от мен.