Скопие, Северна, Горна, Вардарска? Кое ли ще е името?

Предлагат четири варианта за решаване на спора Македония-Гърция
Обновена: 27 фев 2018 22:46 | 27 фев 2018 18:34, Веселина Йорданова
72
Скопие, Северна, Горна, Вардарска? Кое ли ще е името?
Снимка: БТА

Македония е предложила четири варианта за решаване на спора за името с Гърция, заяви премиерът на страната Зоран Заев в интервю пред агенция Reuters, предава скопското електронно издание "Фокус".

"Предложенията са Република Северна Македония, Република Горна Македония, Република Вардарска Македония и Република Македония (Скопие)“, заяви Заев от Лондон, където присъстваше на инвестиционния форум за Западните Балкани, организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие, съобщи Агенция "Фокус".

На въпрос дали Гърция ще бъде удовлетворена от една от тези възможности, Заев отговори: "Да ... някои варианти ги предпочитат, а някои не".

Македонският премиер е убеден, че, ако решението на спора запази достойнството на гражданите, те ще го подкрепят.

По-късно от кабинета на македонския премиер Зоран Заев реагираха във връзка с интервюто на министър-председателя. Съобщението е в реакция на, както пише там, погрешната интерпретация във въведението на новината на агенцията за интервюто със Заев, в което се казва, че "Македония е предложила четири възможности за разрешаване на десетилетния спор за името с Гърция".

В съобщението от македонското правителство се твърди, че това са предложения на посредника Матю Нимиц, предава македонската редакция на Радио "Свободна Европа".

"Това значи, че тези предложения са направени, както е заявил премиерът Заев, но те не са предложени от страна на Република Македония", пише в съобщението.

Междувременно няколко хиляди протестиращи се събраха пред парламента на Македония в Скопие, за да поискат правителството да отмени преговорите с Гърция по спора за името, предаде Асошиейтед прес.

Протестът протече мирно. Демонстрантите организираха поход от главната православна църква, покрай представителството на ЕК в Скопие, до сградата на парламента. Те скандираха "Македония, Македония" и развяваха националното знаме.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полуалбанска република югозападна България - всички ще се съгласят с това име...
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Умишлено ли избягват името Долна Бюрмия?
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мизия,Тракия,Македония,това е България.Всичко останало е измишльотина.
49
2
 
8
 
! Отговори
истината преди 6 години
МАКЕДОНИЯ Е БЪЛГАРСКА, НО ОКУПИРАНА/ЗАВЗЕТА ОТ ГЪРЦИЯ И СЪРБИЯ.
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Република Вардарска Македония и Република Македония (Скопие)-това са имената,които не застрашават териториално България.
47
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Името ще е България защото областта Македония скоро ще е част от държавата България.
46
2
 
5
 
! Отговори
... преди 6 години
Има само една Македония и тя е на АЛБАНЦИТЕ!Ама така е, като сте/сме *** българите...Който се чуди какви ги говоря, да вземе да се поинтересува.
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Република Вардарска си е добро име
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре че не е Долна Македония, че щеше да е някак неудобно и обидно :D
43
4
 
12
 
! Отговори
Петърчо преди 6 години
Доколкото аз знам България беше на три морета. Кои са те знаете ли та се поставяте на страната на Гърция която чрез спора за името иска веднъж и завинаги да си приобщи егейската част на македония. Или българските историци и националисти вече се отказаха от нея и сега те е гръцка територия а не българска. Не знаете историята си а сте тръгнали на съседите да им давате акъл какви са и как трябвало да им е името на държавата или дали въобще да имат такава. Бай *** експерт по всичко. Много тъжно.
42
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МъдеКония ще звучи добре. Да им припомня какво получават крадците на история - и на българска и на гръцка.
41
9
 
24
 
! Отговори
антиевропеец преди 6 години
Над всички славянски държави в нашия регион, гордо трябва да се вее руссят флаг, а над Турция - кюрдския. Така е правилно.
40
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТЕ ЗА НИКАКВО ИМЕ НЕ СА СЕ БОРИЛИ,ТЕ ИСКАТ ДА ЗАГРАБЯТ ИМЕТО НА ОБЛАСТ МАКЕДОНИЯ И ФАЛШИФИЦИРАЙКИ ЖЕСТОКО БЪЛГАРСКА А СЕГА И ГРЪЦКА ИСТОРИЯ ДА СЪЗДАВАТ "ДРЕВЕН ИДЕНТИТЕТ"И ДА ИМАТ ПРЕТЕНЦИИ КЪМ НАС И ГЪРЦИТЕ!!НИЩО ЗАЧЕНАТО С ТЕРОР И В ЛЪЖА НЕ МОЖЕ ДА УСТОИ НА ВРЕМЕТО!!Но аз се изумявам на подобни коментари от българи,това е вопиюща неграмотност.Направо е страшно и жалко да го кажа,но добре че са гърците!
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може Вардарска МАКЕДОНИА, още повече пък и на латински напротив,дори ако е Македония гърчавите настояват да е МакедониJA точно за да се разграничи от гръцката МакедонИа!!Гърците просто им изтриват тотално измислената етническа идентичност!Нашите лигльовци може да патриотарстват колкото си искат ама тия на юг 1400 години се мъчат да ни обезличат.та сега на едни пик..ви измислени бивши българи ли ще се дадът!!Всичко ще трябва да сменят,име на народ,на език,истинската история,ако искат,ако не?!!
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я виж ти, фиромите са забравили 5-тия вариант НОВА,а гърците вече им предлагат друго Горнамакедония,Севернамакедония,Вардарскамакедония написано на "славянски"БЕЗ ПРЕВОД!!Ако искали ,ако не гърчавите не бързали ПРАВИЛНО,македонистите са ми по-противни от гръцките шовинисти В МОМЕНТА!!Освен това македонистите трябва да си променят конституцията и всички термини производни и съдържащи името Македония!Освен това комисия за ПРОМЯНА НА УЧЕБНИЦИТЕ ПО ИСТОРИЯ а какво стана с "нашата комисия"??
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как не са предложили Велика Македония,гърците ,сигурно ще се съгласят!
36
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 100 години съветско управление ...Македония изпадна в жалко поведение. Унижението е невероятно. ..Да смениш ИМЕТО на държавата , за която си се борил и спорил толкова години. Невероятно е. По-лесно щеше да е признае , че е част от България и да не се унижава така.Но всичко в тоя живот има цена .
35
4
 
7
 
! Отговори
Компромисен вариант преди 6 години
Османска империя част 2
34
1
 
13
 
! Отговори
що е маке- се е юнак преди 6 години
Юначка Македония .7
33
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами може да се казват "Събух си гащите" нали като излязоха от Югославия веднага почнаха борба с нас да ни докажат ,че са Македония , сега къде остана хъсът им , революционният им плам??Толкова години напъни ...а едни гърци за дни ги убедиха ,че са "никой"