Скопие, Северна, Горна, Вардарска? Кое ли ще е името?

Предлагат четири варианта за решаване на спора Македония-Гърция
Обновена: 27 фев 2018 22:46 | 27 фев 2018 18:34, Веселина Йорданова
72
Скопие, Северна, Горна, Вардарска? Кое ли ще е името?
Снимка: БТА

Македония е предложила четири варианта за решаване на спора за името с Гърция, заяви премиерът на страната Зоран Заев в интервю пред агенция Reuters, предава скопското електронно издание "Фокус".

"Предложенията са Република Северна Македония, Република Горна Македония, Република Вардарска Македония и Република Македония (Скопие)“, заяви Заев от Лондон, където присъстваше на инвестиционния форум за Западните Балкани, организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие, съобщи Агенция "Фокус".

На въпрос дали Гърция ще бъде удовлетворена от една от тези възможности, Заев отговори: "Да ... някои варианти ги предпочитат, а някои не".

Македонският премиер е убеден, че, ако решението на спора запази достойнството на гражданите, те ще го подкрепят.

По-късно от кабинета на македонския премиер Зоран Заев реагираха във връзка с интервюто на министър-председателя. Съобщението е в реакция на, както пише там, погрешната интерпретация във въведението на новината на агенцията за интервюто със Заев, в което се казва, че "Македония е предложила четири възможности за разрешаване на десетилетния спор за името с Гърция".

В съобщението от македонското правителство се твърди, че това са предложения на посредника Матю Нимиц, предава македонската редакция на Радио "Свободна Европа".

"Това значи, че тези предложения са направени, както е заявил премиерът Заев, но те не са предложени от страна на Република Македония", пише в съобщението.

Междувременно няколко хиляди протестиращи се събраха пред парламента на Македония в Скопие, за да поискат правителството да отмени преговорите с Гърция по спора за името, предаде Асошиейтед прес.

Протестът протече мирно. Демонстрантите организираха поход от главната православна църква, покрай представителството на ЕК в Скопие, до сградата на парламента. Те скандираха "Македония, Македония" и развяваха националното знаме.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
10
 
6
 
! Отговори
Ким Гол Хой преди 6 години
Логично е да се казва Югославска Македония.
11
1
 
16
 
! Отговори
:))) преди 6 години
Първа Марсианска Република.Нали са "първи" във всичко.
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С темповете, с които албанците се развъждат трябва да накарат Заев да мисли напред и да предложи и името Македонска Албания, може и Албанска Македония.
9
2
 
13
 
! Отговори
ПРЕДЛОЖЕНИЕ преди 6 години
ГОМНО - Горна Обединена Македония Неразделна и Обединена .Да пуснат телефон с предложение за името , бая пари ще съберат .
8
2
 
5
 
! Отговори
Kак преди 6 години
Ами как: Горна Скопска реп. Има примери по света , като Горна Волта - от Африка.
7
0
 
16
 
! Отговори
глупости преди 6 години
Ако е Северна Македония значи има и Южна Македония.Ако е Горна Македония значи има и Долна Македония.Ако е Вардарска Македоние значи има и Гръцка Македония защото Вардар минава и през Гърция.
6
20
 
7
 
! Отговори
nuevitas преди 6 години
Крайно време е македонците да продължат напред. Не е нормално да се стопира развитието на една държава от друга с мотив името. Все пак са ни съседи и ще се радвам да влезнат в ЕС, да се отворят тези граници и да си живеем живота. Не може в 2018 да спори с доводи от 1990
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западна Румелия! Исторически обосновано и сме си 100 години назад с тия политики!
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбрахте ли, че не искаме да се казва Македония
3
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най им приляга Република Долно Нанагорнище.
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украинците защо да са ***?Гогол е бил украинец.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скопие и народа да се казва скопиани.Има го и географският признак.И без това в Гърция отдавна им викат скопиани.