Росатом започва през април да строи АЕЦ "Аккую" в Турция

Централата с 4 енергоблока трябва да е готова през 2021 г.
5 мар 2018 19:14,
96
Росатом започва през април да строи АЕЦ "Аккую" в Турция
Снимка: Reuters

Руската държавна корпорация "Росатом" планира през април да започне наливането на "първия бетон" на атомната електроцентрала "Аккую" в Турция. Това съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

За стартиране на реализацията на проекта са необходими 101 лиценза, като до момента са получени 90 от тях.

АЕЦ "Аккую" с четири енергоблока ВВЕР-1200 трябва да бъде построена в окръг Мерсин на брега на Средиземно море до 2021 г.

Споразумение за това Русия и Турция сключиха през май 2010 г. Общият обем на инвестицията се изчислява на 22 милиарда долара.

Към момента проектът се финансира изцяло от руска страна. "Росатом" има право да продаде до 49 процента от проекта на заинтересовани инвеститори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
23
 
! Отговори
СПОМЕНИ преди 6 години
До АнонименИмаше референдум и БЪПРЕКИ че народа в България НЕ каза, че не иска АЕЦ Белене, герберите замотаха резултата и - ето на!
19
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция има нужда. Искат да влязат до 2023 г. в топ 10 на икономиките в света. В момента икономиката им е за 1000000000000 лири.
18
3
 
24
 
! Отговори
българина преди 6 години
искам някой от простия електорат на геб и самия бб да обясни, кой ще плати неустойката от 1.1 млрд, за която теглихме ЗАЕМ за белене, а сега ще го строим, щото козлодуй свършва така или иначе, както и тецовете! кой ще я плати???? няма такива *** като греберите, искам обяснение от мънкащия ББ защо платихме неустойка? народния съд ви чака мър ши безродни!!!!!! 1 млрд Хемус щеше да е готова отдавна!
17
1
 
20
 
! Отговори
хитрата сврака преди 6 години
Хитрата сврака и с двата крака!Или хитрия Бойко - без един енергиен проект!Само дето от тоя селски терикатлък ще страдат много българи в идните поколения....
16
3
 
29
 
! Отговори
Герберастка логика преди 6 години
не ни трябва ток, защото нищо не произвеждаме. Затваряме болниците, защото и без това измираме, за какво да ги държим. И кой ви сложи вас за държавници бе шииибани скодоумници
15
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаше референдум и народа в България каза, че не иска АЕЦ Белене, а вече всичко друго са игри за да се крадат пари. АЕЦ Белене е бездънна яма където изчезват милиарди. И никой не протестира и не се вълнува.А червените *** в нета веднага скачат да пишат глупости, защото им плащат.А такива като комунистическите мекерета дето откраднаха парите за АЕЦ Белене трябва да са в затвора. Ако бяхме нормална държава нямаше да има червени *** в сайтовете и престъпниците щяха да са в затвора.
14
2
 
12
 
! Отговори
Ако им е! преди 6 години
Ако им е на турците нова АЕЦ!Нас ни требе! Така казаха от Брюксел. Е - Бойко да потвърди!
13
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Не на БЕЛЕНЕБоко Тиквунът ли е народа, бе, недоправен? Сто на сто (100%) на баща ти не му е стигнало семе да ти оформи акъл, като те е правил.
12
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България няма какво да я прави тази АЕЦ Белене,защото няма промишленост и няма нужда от ток. То ние и сега не можем да продадем всичкият ток, който произвеждаме, а и голяма част от износа ни е насочен към Турция. Само че турция сега изгражда 2 АЕЦ-а и ще задоволи напълно нуждите си от ток, а ние ще останем с още по-голям излишък на ток.Какво да я правим тази АЕЦ? И знаейки всичко това разни престъпници взеха няколко милиарда досега за този АЕЦ, който никога няма да се построи.И не са в затвора
11
5
 
31
 
! Отговори
НЕ на ГЕРБЕРИЗМА преди 6 години
Герберизмът е опасен за вашата държава. Той унищожава бъдещето на децата ви. Герберизмът защитава престъпника във всичките му форми. Герберизмът е рак за общестото.
10
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Не на БЕЛЕНЕУмни, не НАРОДЪТ, а неговите предатели казаха НЕ на "Белене", "Южен поток" и "Бургас-Александруполис"! Един ден ще отговарят! Ясно?
9
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Споко! Стига сте се пенили!Гинчето ще изчака да я построят и после ще купи този Турски АЕЦ, ние ще помогнем да събере парите със сметките от ЧЕЗ и така Турският АЕЦ пак ще бъде в Български ръце и то без оШофорки.
8
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАРАДИ БУДА БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ОСЪДЕНА И ПЛАТИХНЕ НЕУСТОЙКА НАД 1 МИЛИАРД А НЯМАМЕ БЕЛЕНЕ!
7
33
 
9
 
! Отговори
Нова АЕЦ не е нужна преди 6 години
По време на комунизма когато работеха и 6-те реактора на АЕЦ Козлодуй в България постоянно не достигаше тока и постоянно го спираха, сега само с 2 реактора въобще нямаме проблеми с тока и даже изнасяме ток. Нова руска АЕЦ въобще не ни е нужна поради липса на недостиг на ток. Руските под.логи обаче искат нова руска АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ.
6
1
 
21
 
! Отговори
Сандо преди 6 години
... и ток ще почваме да внасяме, за кво ни са наши мощности
5
38
 
7
 
! Отговори
Не на БЕЛЕНЕ преди 6 години
Народът каза окончателно НЕ на Белене като в преобладаващото си мнозинство умишлено не гласува на референдума ни преди около 3 години и го направи невалиден. Народът каза окончателно НЕ и на Южен поток.Тази теми завинаги са приключила за България. Руските под.логи в България обаче продължават да точат лиги за да крадът и се облизват с надежда... Жалко само за изядените милиарди за Белене и Южен поток от комунистическите правителства. С част от тези пари Гоце подари хотел за 8 милиона на 20 годишния си син.
4
1
 
33
 
! Отговори
А вие преди 6 години
плащайте постоянно поскъпващ ток на Гинка и се чувствайте европейци му ху ху ху
3
1
 
40
 
! Отговори
българина преди 6 години
познайте чии специалсти ще работт там, а бяха подготвени за белене? ББ е проклятие и проказа за България във всяко отношение, деграфско, социално, икономическо, геостратегическо. България става ци ганска държава защото герб регистрираха трета турска партия, искат ИК да се приеме, подменят историят в учебниците защото в МОН са хора на америка срещу България, пуснаха американски безплатни бази, унищожиха армията, която е по малка от сръбската, станахме енергийна пустиня, развъждат ц ганите, долууу
2
37
 
9
 
! Отговори
жигули преди 6 години
Много лошо, скапан руски реактор в силно земетръсна зона на няколко стотин километъра от България. Рашките достатъчно ни облъчиха с Чернобил, сега ни готвят поредната доза здравословен радий и цезий
1
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герберотъпчета , вашия вожд нарече Белене гьол и спря строежа , сега на обратно ! Както за всичко във феодална България !