Напрежение между Белград и Прищина, 32 ранени при сблъсъци

Косовската полиция задържа високопоставен сръбски представител
27 мар 2018 08:30, Елка Василева
40
Напрежение между Белград и Прищина, 32 ранени при сблъсъци
Задържаният Марко Джурич. Снимка: Reuters

Високопоставеният сръбски представител Марко Джурич бе арестуван от специалните части на косовската полиция вчера, след като влязъл незаконно в Косово.

Президентът на Косово Хашим Тачи каза, че полицията е придружила Джурич, който е главен преговарящ на Сърбия в разговорите с Косово, провеждани с посредничеството на ЕС, до граничния пункт между Косово и Сърбия.

Тачи призова за спокойствие и каза, че "този случай не трябва да нарушава комуникацията между Косово и Сърбия, усилията за нормализация, добрите междусъседски връзки и помирението между Косово и Сърбия".

Лекар от северната част на Косово каза, че 32 души са били ранени, петима от тях - сериозно, по време на вчерашните сблъсъци с косовската полиция, избухнали по време на задържането на висшия сръбски представител Марко Джурич, съобщи Асошиейтед прес. Според доктор Милан Йованович пострадалите са получили медицинска помощ в болница в разделения град Косовска Митровица и не са оставени на лечение.

Сръбският президент Александър Вучич каза, че Джурич е бил бит по време на ареста си и ще бъде прегледан в сръбска болница.

Косовските власти казаха, че Джурич, влязъл без тяхно разрешение в Косово, е бил освободен и изгонен от страната, пише БТА.

Служители казаха, че полицията в Косово е използвала зашеметяващи гранати и сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи в Косовска Митровица и да арестува Джурич.

Междувременно посланикът на Русия в Белград Александър Чепурин изрази възмущение заради сблъсъците в Косово, след като специалните части на косовската полиция със сила влязоха в административна сграда в Косовска Митровица, където се провеждаше кръгла маса по косовския въпрос и задържа ръководителя на Канцеларията за Косово и Метохия към правителството на Сърбия Марко Джурич. „Възмутени сме от грубата провокация на Прищина. Напълно сме солидарни с Марко Джурич и със Сърбия“, заяви руският посланик като своя първа реакция след инцидента.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., но Белград не признава отцепването на бившата си област и се опитва да запази влиянието си в северната част на Косово, където живее по-голямата част от косовските сърби.

Сръбските официални представители са длъжни да искат разрешение от косовските власти преди всяко посещение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимена вие българите все повече ставате като нация.бг семейство раждат 2 деца ромско семейство раждат 4 или 5 деца майче имате по математика отличен 2
32
1
 
3
 
! Отговори
Тито преди 6 години
Косовският проблем може да бъде решен от един герой като генерал Радко Младич.
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-долу някой ми пише за Русия и православието. Безспорен факт е, че през цялото съществуване на православието само Русия е успявала да го забрани и то не само на собствените си територии, но и на тези на цяла източна Европа, без Гърция. Кога в България, освен между 1944 и 1989 православието е отричано и забранявано? (изключвам османския период) Така че Русия и руснаците са последните, които имат правото да се обявяват за православни водачи, понеже видиш ли имали най-силна армия примерно...
30
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Гробокопач29 Кой бе ти,такива като тебе ги влачат превити,докато им лъснат слиповете...Войнолюбците,ходом марш,в руската ***!Тук е България,ЕС и НАТО.Албанците винаги са се размножавали,живеем в мир с тях,скоро ще влязат по-напред от Сърбия в ЕС,Албания е вече в НАТО.
29
9
 
18
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Сръбкасата армия, докато още я има и Сърбия не е в НАТО, трябва да нахлуе в Косово и да го превземе отново цялото, избивайки всеки шиптър, който мърда. Аз им разрешавам. не обичам шиптърите, нагли бок.луци са. Размножават се като *** и въз основа на това си присвояват територии.
28
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяка държава има право да откаже влизане на чужд гражданин.Косоварите вероятно ,имат доказателства срещу дейноста на Джурич, на територията ,на Косово.На сръбския министър на културата е позволено да влезе в Косово,но той сам се е отказал и се е върнал назад.
27
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбите са влезли в Косово незаконно,на неорязаните кадри се вижда, как косовските спец.части искат ,да арестуват Джурич без ,да прилагат сила,но придружаващите го сърби налитат на бой и удрят въоражените с автомати полицай и ЧАК тогава е употребена сила!В САЩ за удряне на полицай ,отворкото ,ще получи 4-5куршума в главата!
26
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбия няма никакви индулгенции на Косово,най-развитите държави са го признали,сърбите там са малцинство,с влизането на ЕУЛЕКС в Косово,резолюция 1244/ООН,престава да действа,какво търсят там сърбите още?Русия има интерес да насърчава Сърбия,да не признава Косово,за да налага смут в региона,но като резултат имаме изолация и стагнация на Сърбия и съседните й държави.Време е,сърбите да признаят Косово и да тръгнат напред в развитието си.И без друго,се смаляват,като нация.
25
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сръбският директор за преговорите с Прищина-Марко Джурич и министъра от БелградСелакович,са влезли в Косово незаконно.Косовската полиция е действала според закона и конституцията на Косово.Ако Сърбия не желае да бъде унижавана и нейните лидери да бъдат привеждани с наведени тела,и да им се виждат слиповете,да престане да унижава другите народи и държави.Дори и да не прознава Косово,наливането на масло в огъня,от страна на Сърбия е крайно неразумно.
24
20
 
17
 
! Отговори
Дългата ръка на преди 6 години
руските хибридни войни.Чудят се КАК да ОБЪРКАТ всичко на Балканите. Чрез Сърбия.Не успяха подлите им замисли в Черна гора. Сега продължават.Кой знае какво готви ПРОВИДЕНИЕТО на ПУТИН и сие.
23
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът на Сърбия е, че няма граница с Русия, а е обградена от натовски държави, така че е ясно кой кого ще смачка.
22
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво като са напълно солидарни. Дрън, дрън.
21
22
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде пак фантазииите попнаха. Русия това щяла ръсия онова щяла :))) 20 год само щяла. Русия първо да върне Крим ...после да разсъждава за косово.
20
13
 
38
 
! Отговори
Същото преди 6 години
Сръбската полиция прави същото с Българите от Западнити покрайнини.Бой, тормоз, изнудване , ограничение правата на Българите в Сърбия.
19
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разделяй и владей ,това правят винаги силните на деня ,а сърбите ,може би и сами са си виновни
18
15
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Простите албанци в Сърбия имаха равенство, но се надупиха и сега са менте държава, огромна част от територията им е американска база, а вмините са с подобни на нашите концесии, бачкат с един процент за държавата. Кой губи - мизерстващото албанско население, кой печели марионетните им лидери половината от които са военнопрестъпници, ала няма кой да ги съди в Хага, щото са удобни, вадили са бъбреци и сърца на сърби и са ги продавали техните орди. Бог вижда греховете им и на троловете също грехчета
17
24
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Действително Русия е искала Цариград да е неин, ала само града и околностите му , малък район, а всичко останало е щяла да дари на България , Гърция и ние днес щяхме да граничим в Мала Азия с арменската държава и с кюрдистан, а турция нямаше да я има ако България не бе обслужвала Германските имперски интереси. Продължавайте да тролите във вреда на православните народи. Вие не сте българи.
16
12
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Со ро со *** искам да ви разкажа нещо за лошата Русия и добрите западни велики сили. Лошата според вас Русия, която си преследвала имперски интереси, с войни освобождава Сърбия, Гърция и България. Добрата Англия след руско-турската война окупира Кипър, ПРЕЗ 1882 ГОДИНА, Египет през 1884 година, а Австрия използва съединението за да удари Сърбия в гръб като окупира Босна. Ето това са част от добрите практики на запада, а най-дивото им престъпление спрямо България е насадената немскокобургска дина
15
0
 
15
 
! Отговори
до 7 преди 6 години
Аз ште я пусна тая ракета. Ште си напраа самоделка ама само от некде да ми дадат ядрен заряд и иизощо неме да са мисла ами я пусщам и съм и е... макята
14
13
 
15
 
! Отговори
антисоросоид преди 6 години
До 7 АнонименКой е станал на кайма в сирия бе ? Ти постоянно ли са дрогираш ? Абе ти да не си со ро сои ден джендар ?