Българите са измислили ракията?! Сърбите в шок, не знаят какво да правят!

"Какво ще стане, ако продължим да пием ракия и станем българи, Боже опази"
Обновена: 7 апр 2018 13:59 | 7 апр 2018 11:32, Елка Василева
283
Българите са измислили ракията?! Сърбите в шок, не знаят какво да правят!
Снимка: архив, Булфото

Като гръм от ясно небе и право в бъчвата със сливова ракия до сърбите достигна мълвата за шокиращото българско археологическо откритие, което разтърси сръбските земи. Първоначално това беше едва слаба мълва, но после тя се превърна в рева на лъва от герба на нашия източен съсед: БЪЛГАРИТЕ СА ИЗМИСЛИЛИ РАКИЯТА, пише сръбският вестник „Телеграф“.

Досега, пише сръбското издание, смятахме археологията за наша приятелка, която може да подкрепи всички наши твърдения, но какво да мислим за нея сега, когато българските специалисти от Националния исторически музей начело с Филип Петрунов откриха в крепостта Лютица над Ивайловград парче от стар казан, за който смятат, че е бил използван за варене на ракия?

За да бъдат нещата още по-зле, продължава вестникът, парчето от казана е от 11 век и то не е първото открито досега. А Ивайловград изобщо не е първият. Не знаем как да ви съобщим, пише „Телеграф“, но в крепостта Дръстър над Силистра е открито трето парче от казан.

Поколения сърби растат, научавайки от своите родители две много прости неща и то още преди да се научат да четат и да пишат. Първо, ракията е сръбско национално питие. Второ, ракията заедно с останалите спиртни напитки е започнала да се произвежда едва през 16 век, когато технологията за дестилиране започва да се разпространява в Европа.

Концентрирайте се, пише изданието, и си помислете добре и ще си спомните как баща ви седи на леглото до вас, преди да заспите, гали ви по главата и повтаря: „Шестнадесети век, шестнадесети век, шестнадесети век, шестнадесети век, шестнадесети век. Петре, не забравяй, шестнадесети век. Шестнадесети век“.

Но сега българските археолози разрушиха всичко, пише „Телеграф“. А като последен пирон в ковчега идва откритието на Константин Тотев, който открил парче от чашка от 14 век, на което пишело, че от чашката е пиел някой си българин на някакъв религиозен празник.

Понеже се откриват само парчета от казани и чаши, който знае какво още може да се случи, така че все още има надежда, пише още сръбският вестник.

Белградчани, с които са разговаряли от изданието, не са много големи оптимисти.

„Не съм сигурен какво да мисля. Цял живот те учат, че ракията е наша и сега това. Страхувам се, че българските открития са убедителни. Може би ще трябва да се примирим с това, че пием българско питие“, казва объркан млад мъж, с който разговаряхме близо до църквата „Александър Невски“ в квартал „Дорчол“, пише вестникът.

Една госпожа на средна възраст, която се връщаше от снощен рожден ден, казва, че на тържеството никой не е искал да пие ракия.

„Никой не искаше да рискува, пиеше се само бира и водка, защото руснаците са сърби.Знаете ли, това не е шега, докато не разберем какво се случва, ракията е "off limit". Тук има и морален проблем, мисля какво ще стане, ако продължим да пием ракия и станем българи, Боже опази“, каза жената, като се прекръсти.

Мъж пък, който седеше на пейка в Студентския парк и пийваше коняк от патронче, каза, че няма такива морални дилеми. „Аз съм стопроцентов сърбин, в кръвта ми няма нито капка от този български алкохол. Всъщност виждате какво пия“, каза мъжът, пише сръбският „Телеграф“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още по темата: ракиясърби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То има ли нещо, което да не е сръбско, според самите сърби? Що е србско, се е юнак. Това е нацията на Балканите с най- голямото самомнение. И то им изигра най - лошата шега. Нейсе,видяхме докъде ги докара. Нищо, което искаха и мислеха че им се полага не стана и не го получиха. То да не е да се дуеш на съседите си и да се правиш на велик само пред тях? На кого в света му пука за сърбите? За света те са убийци и никой не им има и капка доверие. Пък те да се мислят за каквито щат.
220
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комплексите са страшно нещо....,та и сърбите така....Но те не са виновни ,че ние не знаем историята си ,и никой никога не се постара да въздигне българина и българският дух....Комунистите са били ,а и все още са най големите анти българи втълпявайки на народа си всичко от негативен тип....и като казвам комунисти ,имам предвид всички изминали досега и настоящем във властта и парламента...
219
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Велика тъпотия написана от джурналистката Василева!Какво е това намереното парче-медно,оловноцинково,керпичено ,глинено,неръждавеика,казан от пералня "Рига",каменно?И как ще се докаже ,че това парче се е ползвало за казан за ракия.Тъповизми.Моля археолозите да се включат във важния дебат,истината да излезе на яве щото на сърбите ще им се разсъхнат дъгите от ракиено въздържание!
218
1
 
4
 
! Отговори
postradal pasi преди 6 години
До Трезволюб ПияндурскиA българите са открили и други неща ама нихилизма е мръснa болест обхванала българофобите
217
1
 
12
 
! Отговори
123 преди 6 години
За сърбите мога да кажа само няколко неща:1. Питието им българско2. Езикът им български, ама опростен с малко селско звучене. 3. И претенциите им едни такива измислени. Добре поне, че крепостта в белград си я наричат както си е Българската крепост.4. Псивните са им забавни де.
216
4
 
12
 
! Отговори
Трезволюб Пияндурски преди 6 години
Тия пък намерили с какво да се гордеят - пиячка!!! Хората изобретиха печатарската машина, електричеството, електрическото осветление, телефона, радиото, телевизията, автомобила, парахода, самолета, хладилника, компютъра, мобилните комуникации, интернет, смартфона, космически технологии и т.н. ..... а тия се пънат за ракията, като мypзилките дето откраднаха технологията на гореизброените благинки и го удариха на алкохолизъм а се тупат в гърдите че са велики.
215
3
 
20
 
! Отговори
E преди 6 години
То пък тогава изобщо имало ли е Сърбия, всичко се е именувало България !
214
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми за та.шак сме си
213
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Не знаят какво да правят? Е много ясно, да правят РАКИЯ!Ай наздраве!
212
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПреди да драскаш тука чети. Асеневци (По правилното е Ясеневци) приемат в страната кумани печенеги и алани. Те са помагали за освобождението от византийците и по кръв са близки до нас. Високи светли дори руси, говорели са тюркски диалект защото са били векове под управлението на татари и монголи. След нашествието на османлиите те се помохамеданчват и се вливат в аристокрацията на империята. Заедно с кавказките мемелюци (европейци по кръв и вид) и босненците изграждат империята ...
211
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Б.Нищо чудно, че са загубили битката, ако са се занимавали само с производство и консумация на алкохол ..
210
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"И кой е този вторият език? Тракийският ли? Хахахха"А освен неумности нещо друго ще напишеш ли, ***?
209
1
 
27
 
! Отговори
Бугарче преди 6 години
Абе и те знаят, че са българи ама нещат да си признаят.
208
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е славянска страна. С малко българи, прабългари, дали са името на държавата, сички прабългари са се славянизирали. А където са им били столиците - Плиска, Преслав - там са се турцизирали и затова Ахмед Доган е български патриот. Никой славянин не се е потурчил, Западна България е без турци.
207
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По добре да сме сърби, братя славяни отколкото англолъжливи ***. Тая статия налива омраза към сърбите , а аз не кълва на Шо ро шоидни похвати.
206
2
 
21
 
! Отговори
Б. преди 6 години
Щом твъдят тези неща, сърбите определено не са чели книги. Има описания на превземането на Триадица от османците в кр. на 14. век от техни хронисти. Та те пишат, че градът е бил завладян много трудно, защото българите яростно се съпротивлявали. Описват ги като огромни мъже, които преди битка варели ракия в казани и пиели по много от нея. След това навлизали без страх в битката.
205
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е да де, ама половината език - неславянски /не може да се получи при тезата за малобройност на българите/ и на всичкото отгоре - не тюркски език /оборва тезата за Алтай/. ...И кой е този вторият език? Тракийският ли?Хахахха
204
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбите са родили Лепа Брена ,българите -Азис
203
31
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости,ако българите са измислили нещо,то е само едно запомнетеЕдинственото нещо измислено и изработено от българина е ЧУШКОПЕКА.Няма доказателства за нищо друго в цялата 1350 годишна история на БГ-то,въпреки вандалското разкопаване и плячкосване на древни гробове и гробници
202
2
 
37
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Както е казал Бай ***: Сърбите са българи, ама се сърбеят :)