Половината гърци под прага на бедност – под €382 на месец

1,5 милиона пък са в крайна бедност – под €182 на месец
11 апр 2018 12:15, Елка Василева
47
Половината гърци под прага на бедност – под €382 на месец
Снимка: архив, Reuters

Бедността "чука" на вратата на все повече гърци, които с дълговете си към банките, данъчните, застрахователните фондове и осигурителните каси са стигнали до икономическа нищета, твърди в. "Та неа".

Изданието цитира официална статистика, която показва, че в момента 48 на сто от населението на Гърция, тоест 5,1 млн. души, живеят под прага на бедността. Този праг е 382 евро на месец.

От тези 48 на сто има 1,5 млн. души, които живеят в условия на крайна бедност, тоест получават под 182 евро на месец.

Очакванията на експертите са от 2019 г. дори да настъпи бум на бедността, след като започнат да се прилагат мерките, гласувани от сегашното правителство и договорени с външните кредитори на страната, които предвиждат нови съкращения на пенсии и намаляване на необлагаемия данъчен минимум, пише вестникът.

Изнесените в публикацията данни сочат още, че брутните средни доходи на близо милион и половина частни служители възлизат на 1148 евро на месец, а средната заплата на над два милиона работещи в частния сектор трудно надхвърля 920 евро.

В същото време над един милион пенсионери в момента живеят с основни пенсии от 364 и 500 евро, според изданието.

/БТА/

 


47
Още по темата: Бедностгърци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама как бе!?Няма такова нещо!Гърците са милионери до един.Не работят нищо и по цял ден ядат агнета и пият узо.Умиращите от глад българи ходят там да ги нагостят и напият без пари.
2
15
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде пак промивка на матряла колко са зле гърците. Вземат поне по 1000 евро, карат по хубави пътища, чистота, хубава храна, кеф им плажове и вили по морето, обаче на българчетата трябва да се втълпява колко са добре в Бантустана.
1
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха,ха....А българите под колко евро са?Със сигурност много под прага на бедността. Но все пак дайте поредната безмислена статистика.