Балканите: Корупция, престъпност... Но шампионът – Албания!

Доклад на ЕК оценява администрацията в региона
Обновена: 15 апр 2018 13:17 | 15 апр 2018 13:15, Боряна Павлова
58
Балканите: Корупция, престъпност... Но шампионът – Албания!
Тирана, Албания Снимка: Reuters

Организираната престъпност и корупцията остават синоним за всяка държава от Западните Балкани. Това се казва в документ на Брюксел, който ще бъде публикуван на 17 април в Страсбург, отбелязва скопското електронно издание "Локално", като се позовава на Радио "Свободна Европа", чиято редакция разполага с копие от текста.

Следващата седмица Европейската комисия ще обяви Пакет за разширяване, който оценява ситуацията в страните, които искат да се присъединят към 28-членния блок. В документа се подчертава, че проблемни точки в страните от региона остават онези, свързани с върховенството на закона, предаде "Фокус".

Публичната администрация в страните в региона остава слаба и напредъкът в областта на свободата на изразяване е малък или никакъв. В текста за пореден път се подчертава, че двустранните спорове остават основни пречки в процеса на евроинтеграция, и в предходния период не е постигнато нито един резултат в решаването открити въпроси между съседните държави.

Тазгодишният "шампион" ще бъде Албания, която ще получи препоръка за започване на преговори за присъединяване, а според Радио "Свободна Европа" Македония ще получи същата препоръка.

За Черна гора се казва, че е постигнала много на хартия, но нищо на практика, а за Босна и Херцеговина – че отново забавя процеса на реформи.

Пътят на Сърбия към ЕС продължава да бъде обвързан от преговорите за нормализиране на отношенията с Косово.

Във връзка с Македония, в проекта доклада се изтъква, че за по-нататъшен напредък на държавата решаващи фактори са запазване и задълбочаване на инерцията в процеса на спешните приоритети за реформи. ЕК изразява готовност да подкрепи този процес в областта на съдебната власт, основните права и свободи, и сигурността на държавата.

Позовавайки се на мерките, предприети в областта на миграцията, в документа се заключава, че помощта на Брюксел за региона е довела до отслабване на миграционни вълни. В тази връзка се признава ролята на Сърбия и Македония, които в документа са определени като "доверени партньори" в тази област. Но ЕК смята, че има място за безпокойство, когато става дума за трафик на хора и мигранти.
 


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Alexander Bogoridy преди 8 месеца
До Анонимен
ti si Ruski Troll
49
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Посоката на разпространение на култура е от изток на запад, а на престъпност и корупция е обратно от запад на изток. С приемането ни в ЕС и НАТО вече сме на границата на сблъсък на позитивната източна енергия и негативната западна енергия. :)
48
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В сравнение със САЩ прохождаме. Там децата се избиват в училище, а корупцията с име лобизъм е колосална и е защитена от закона. 1 000 000 000 долара струва ракетния удар по Сирия.
47
3
 
1
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 месеца
Истината е, че албанците никой не ги следи - българските власти просто се научиха да се крият от статистиките

НО РЕЗУЛТАТИТЕ НИ СА МНОГО ПО-ЗЛЕ, ЗАЩОТО ИКОНОМИКАТА НИ Е МААЛКО ПО-ДОБРЕ ОТ ТЯХНАТА - ИСТИНАТА ЗА НЕЩАТА ОТ ЖИВОТА
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Aйде бе,администрацията,катаджиите,мижитурки зад гишета и в чужбина посланици и аташета.Стегнете се де,албанците ще ни победят в коронната ни дисциплина!
45
1
 
5
 
! Отговори
Мунчо преди 9 месеца
И така да е! А корупцията въобще не се среща в ЕС, така ли? Това е една разкапана организация! Вече мирише, ама яко. На Китай принадлежи бъдещето. И България въобще ако иска да оцелее в бъдеще, трябва да се обвърже със страните на бъдещето, а не на залеза на Запада!
44
0
 
8
 
! Отговори
www преди 9 месеца
ШАМПИОНИ СМЕ НИЕ НО НИ Е СРАМ ДА ГО КАЖЕМ - ПОНЕЖЕ СМЕ Ч ЛЕН НА ЕВРОПАТА ...
43
0
 
6
 
! Отговори
Handel преди 9 месеца
Тия откриха топлата вода.
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да не говорим че не гледат в собствената си страна а мърсуват по света. Каква корупция и измами има на запад все още нищо не сте видяли. А те седнали все за Балканите пишат.
41
7
 
3
 
! Отговори
икономист преди 9 месеца
Не че сме цъфнали и вързали, но все повече се убеждавам, че има много тролове в тоя сайт, които само маскарят името на България... Явно се правят опити да се докарат дивиденти на определени политически формации.
40
0
 
3
 
! Отговори
икономист преди 9 месеца
До Анонимен 31

Това, което си написал за заплатите на българските академични кадри, много се разминава от действителността. Освен, ако не визираш учените в БАН...
Тези, които работят в университетите като преподаватели и едновременно с това извършват научна дейност, взимат много повече пари. Тези 400 евро ги взима главен асистент с 20 години стаж, а не професор. И това е по информация от преди години...
Не знам как е във всички университети, но на много места заплатите са по-големи!
39
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Балканите са най—отвратителното място в Европа, такава мизерия и ориенталщина няма никъд другаде на континента.
38
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бил съм в Албания 1990г. и бях потресен от мизерията и нищетата, от жестоката престъпност. Все едно да се върнете в България от 1900 г.Преди три години бях на почивка и разгледат подробно цялата страна-СТРАХОТЕН скок в развитието. Чудесна храна, заплатите и пенсиите особено-по -високи от българските, Тирана и Дуръс са се слели , а са на 30 км.Албанците ще им дишаме пепеляка ...
37
2
 
11
 
! Отговори
Петърчо преди 9 месеца
Радио Свободна Европа е създадено от ЦРУ преди повече от 50 години и низ него са минали 20 млрд. долара пари на американските данъкоплатци. Вие си правете изводите защо ЦРУ му е на ЦРУ радиостанция и защо налива толкова много пари в нея след като СССР вече не съществува. Наздраве бръснене.
36
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А България за 11 години до къде я докара с корупцията?
35
1
 
1
 
! Отговори
До скитник преди 9 месеца
Излива ти се простотията мой човек! Благодаря ти че ми даде правото да те нарека теб второ качество! Просто ми го доказа с просташкият ти коментар
34
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Спокойно не сте отстъпили първото място просто тука няма осъдени
33
1
 
2
 
! Отговори
кака преди 9 месеца
До Анонимен
няма професор с такава заплата!!!Виж с такава пенсия има.
32
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
по какво ще познаете , че се намирате в АЛбания?
по две неща - по бункерите и че там никой няма друга кола освен Мерцедес. Може да е на 30 г, но трябва да е Мерцедес. Друга марка не признават. Няма Ауди, няма БМВ, няма ОПел - Мерцедес. Нов, стар, на 1 година, на 5 години, на десет години - няма значение- Мерцедес. АКо нямаш Мерцедес не си човек.
31
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Заплата на един българси професор - 400 евро при около 20 г стаж.
Заплата на един албански префосор - 2500 евро

Заплата на един български доцент -около 300 евро
заплата на един албански доцент - около 2100 евро
Дааааа, по -изостанали са албанците.