Борисов: Да не допуснем конфликт като този в бивша Югославия!

Темата за Западните Балкани не трябва да слиза от европейския дневен ред
Обновена: 27 май 2018 07:34 | 26 май 2018 12:32, Елка Василева
129

Снимка: МС

 

Ако не гарантираме, че темата за Западните Балкани ще остане в дневния ред на Европейския съюз, тогава Срещата на върха в София е била просто една добра среща. Трябва да направим всичко възможно да не допуснем отново конфликт като този в бивша Югославия, заяви премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в Хърватия.

Това са нашите Балкани, нашата Европа и затова трябва да положим огромни усилия. Така Борисов коментира постоянството, с което Българското председателство и лично той се ангажират с процеса на приобщаване на държавите от региона към Европа чрез постигане на свързаност, икономически растеж и разрешаване на двустранните конфликти, съобщи правителствената пресслужба.

Борисов посочи, че е обсъдил темата и с папа Франциск при аудиенцията си вчера и е получил съгласието му да посети България, Румъния и при възможност и друга държава от региона с основната цел да изпрати послание за мир и разбирателство.

Започнахме да решаваме проблемите в София и разчитаме на Хърватия да продължи процеса, каза Борисов. „Обединени можем да свършим много работа“, посочи той, като подчерта, че заедно с колегата си Андрей Пленкович се подкрепят при дискусиите в Европейския съвет, както и по темите, които се отнасят до общи проблеми в региона.

На пресконференция след срещата си с хърватския премиер, по чиято покана е в Загреб, министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че диалогът може да доведе до разбирателство, дори между държави с многогодишни проблеми помежду им.

Той даде пример в новия етап в отношенията между България и Република Македония и разказа за поредното съвместно честване, обединило двете страни – отдаването на почит в Рим на делото на светите братя Кирил и Методий.

Борисов благодари и за възможността броени дни след отбелязване на празника на българската просвета и култура и на славянската писменост в хърватската столица да бъде открит паметник на патриарха на българската литература Иван Вазов, което е още един символ на близостта между страните и народите ни.

Премиерът Пленкович поздрави министър-председателя Борисов за организираната Среща на върха в София, която постави темите за Западните Балкани след 15-годишна пауза. „Това беше послание към всички наши съседни държави да продължат с реформите, а съвместно с тях и да изграждаме свързаност - транспортна, дигитална инфраструктура“, коментира хърватският премиер.

Той отбеляза чудесните политически и икономически отношения между Хърватия и България и подчерта, че ще продължи съвместното сътрудничество за влизане на страните в Шенгенското пространство и в еврозоната.

По-късно българската делегация начело с министър-председателя Бойко Борисов и столичния кмет Йорданка Фандъкова и хърватска делегация откриха в Загреб паметник на бележития български поет, писател и драматург Иван Вазов.

Паметникът е разположен в парка Бундек на Алеята на поетите, където са и монументите на Александър Пушкин и Сергей Есенин. Под бюста е изписан стих от “Моите песни” на патриарха на българската литература:

“И аз на своя ред ще си замина,
трева и мен ще расне над прахът.
Един ще жали, друг ще ме проклина,
но мойте песни все ще се четат.”


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко Борисов трябва да отстои българските национални интереси пред дивата азиатска сатрапия, като не допусне нито АЕЦ БЕЛЕНЕ,нито южни,нито български патоци. Впрочем защо ГОЦЕ Сирешника не е осъден още за национално предателство, а го наградиха с хотел/и мн. други работи/,а!?
55
9
 
5
 
! Отговори
Охххх преди 5 години
Г-жа Лъжа като е "толкова умна", защо една тиква все печели на изборите? Защо БСП се превърна в СКОПЕНА партия? (по думите на един млад социалист)!
54
2
 
10
 
! Отговори
До До 35 преди 5 години
До До 35Днес наистина някой се грижи за шиптърската инванзия.Но да не се забравя и миналото, Титовите глупости отпреди 50-60 г., когато стимулира шиптъри да се заселват в Македония, защото имало нужда от работна ръка на определени места там. После следват най-различни бонуси, защото шиптърите са били считани за малцинство. С две думи, позната картинка - така и наш Тошо довежда едни от някъде си, уж за да повиши числеността на пролетариата у нас и ги засипва със стимули. Резултата го знаем.
53
5
 
20
 
! Отговори
Българи Не сме важни преди 5 години
Бойко,що първо НЕ мислиш за българския народ, а си взел да се притесняваш за Балканите? Македония се опитва да влезе в ЕС,затова ти се умилква. А да ти кажа честно,ако питаш македонците какви са Кирил и Методий ще ти кажат,че са македонци НЕ българи.ПРЕДЛОЖИ на МАКЕДОНИЯ да признае БЪЛГАРСКОТО МАЛЦИНСТВО в МАКЕДОНИЯ,а после ще говорим да я подкрепяме за ЕС,в който едва влязохме,защото Царят се намеси.Това,че си почерпил Макарона, баба Шмеркел и Тереза Змей с едно парче баница НЕ те прави герой.
52
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До Светлин Генов
51
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До Светлин Генов
50
2
 
10
 
! Отговори
няма свободно слово! преди 5 години
Как да не се допусне конфликт, като в Югославия, след като в обществото има нетърпимост към турци, ро.ми и други етности. Вижте коментарите под всяка статия и ще разберете за каква омраза става въпрос. Даже не е нужно да живеете сред обикновените хора, за да почувствате агресията. Коментарите насаждащи омраза си стоят черно на бяло в сайта, а постовете, в които се посочват язвите на обществото, биват трити на секундата. Особено под статиите на авторката. Трие на поразия. ЦЕНЗУРА!
49
5
 
14
 
! Отговори
До Светлин Генов преди 5 години
Зависи - взимал съм 350 - хляб 26ст сирене краве -2,16лв ток вода и парно - символика но през 1987г
48
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чуждестранните инвестиции в България са намалели 20 пъти за десетилетие - това е достижение на Боко и сие.Ама не се коментира, щото сме първи навсякъде,смеееех.
47
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ са на страната на мюсюлманите на Балканите и се оформа реставрация на Османската империя и Румелия. България е сладващата застрашена след разпада на Югославия, защото пречи на великите сили.
46
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Източна Европа има едно правило-колкото по- източна толкова по-зле.Айде сега тия са ни братя ония са ни братя.Много братя ,малко сестри...Не са добре нещата.
45
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не е решено, а се оформиха мини ислямски държавици като Косово, Македония, Босна, които са разделени и се ислямизират и влизането им в ЕС не е добре.
44
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко да вземе да построи един терминал за втечнен газ щото всички около нас правят а той се дуе и чака заповеди, после ще чакаме някой нещо да ни даде.Велик на приказки и дотам. Умствения багаж го няма.
43
4
 
8
 
! Отговори
Светлин Генов преди 5 години
То смешки, смешки *** и смешното намръзва! 500 лв. заплата ли е?
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хърватия още имат спор със Сърбия за Босна.
41
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"голям миротворец" се извъди наш Тиквунчо, първо управляващите на повечето държави в Западните Балкани са омърсени в кръв и мафиотско управление,второ запазването на мира в никакъв случай не се решава от малките а от големите.Вместо честно управление и вдигане на благосъстоянието на Народите и борба с корупцията, се замазват очите с някакви привидно благородни но съществуващи вече достижения.
40
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Решават Великите сили. Те допускат и не допускат. Ето как допуснаха в Либия, Ирак, Афганистан, Сирия, Украйна. Магарето да не се тика при атовете.
39
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Конфликта в бивша Югославия , Възродителен Процес , Покръстване през 866 г. са едно и също нещо , няма разлика , единствената разлика са годините
38
4
 
19
 
! Отговори
До 35 преди 5 години
Спонсорът е на Запад от Калотина - и не е само един.Той иска от нас,от македонците и сърбите - тоест православните - да клекнем! А сети се що Някои така мразят православната Русь?
37
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХА-ХА-ХА !"Боже, колко простотия има по този свят, Боже !"---Не си прав! Всичката простотия е събрана в ЕДНА тиква. :)