Борисов: Да не допуснем конфликт като този в бивша Югославия!

Темата за Западните Балкани не трябва да слиза от европейския дневен ред
Обновена: 27 май 2018 07:34 | 26 май 2018 12:32, Елка Василева
129

Снимка: МС

 

Ако не гарантираме, че темата за Западните Балкани ще остане в дневния ред на Европейския съюз, тогава Срещата на върха в София е била просто една добра среща. Трябва да направим всичко възможно да не допуснем отново конфликт като този в бивша Югославия, заяви премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в Хърватия.

Това са нашите Балкани, нашата Европа и затова трябва да положим огромни усилия. Така Борисов коментира постоянството, с което Българското председателство и лично той се ангажират с процеса на приобщаване на държавите от региона към Европа чрез постигане на свързаност, икономически растеж и разрешаване на двустранните конфликти, съобщи правителствената пресслужба.

Борисов посочи, че е обсъдил темата и с папа Франциск при аудиенцията си вчера и е получил съгласието му да посети България, Румъния и при възможност и друга държава от региона с основната цел да изпрати послание за мир и разбирателство.

Започнахме да решаваме проблемите в София и разчитаме на Хърватия да продължи процеса, каза Борисов. „Обединени можем да свършим много работа“, посочи той, като подчерта, че заедно с колегата си Андрей Пленкович се подкрепят при дискусиите в Европейския съвет, както и по темите, които се отнасят до общи проблеми в региона.

На пресконференция след срещата си с хърватския премиер, по чиято покана е в Загреб, министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че диалогът може да доведе до разбирателство, дори между държави с многогодишни проблеми помежду им.

Той даде пример в новия етап в отношенията между България и Република Македония и разказа за поредното съвместно честване, обединило двете страни – отдаването на почит в Рим на делото на светите братя Кирил и Методий.

Борисов благодари и за възможността броени дни след отбелязване на празника на българската просвета и култура и на славянската писменост в хърватската столица да бъде открит паметник на патриарха на българската литература Иван Вазов, което е още един символ на близостта между страните и народите ни.

Премиерът Пленкович поздрави министър-председателя Борисов за организираната Среща на върха в София, която постави темите за Западните Балкани след 15-годишна пауза. „Това беше послание към всички наши съседни държави да продължат с реформите, а съвместно с тях и да изграждаме свързаност - транспортна, дигитална инфраструктура“, коментира хърватският премиер.

Той отбеляза чудесните политически и икономически отношения между Хърватия и България и подчерта, че ще продължи съвместното сътрудничество за влизане на страните в Шенгенското пространство и в еврозоната.

По-късно българската делегация начело с министър-председателя Бойко Борисов и столичния кмет Йорданка Фандъкова и хърватска делегация откриха в Загреб паметник на бележития български поет, писател и драматург Иван Вазов.

Паметникът е разположен в парка Бундек на Алеята на поетите, където са и монументите на Александър Пушкин и Сергей Есенин. Под бюста е изписан стих от “Моите песни” на патриарха на българската литература:

“И аз на своя ред ще си замина,
трева и мен ще расне над прахът.
Един ще жали, друг ще ме проклина,
но мойте песни все ще се четат.”


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
9
 
2
 
! Отговори
Възродителен Процес преди 5 години
Да не забравим но се правим на луди и умишлено забравяме , а Възродителен Процес у нас мълчим като риби , иначе Текста кой знае от каде е краден/копиран сайта днес.бг е известен с кражби на готови вече Новини
35
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквата е станал като бъчва и има проблеми с храната и трябва да се лекува от затлъстяване.
34
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До СхематаТия хора откъде имат пари за да гледат по 5-10 деца?С кво се занимава тоя "шиптър" та видите ли има по 100 деца къщи,коли,жени,че и пари за още?Някой го спонсорира.
33
3
 
2
 
! Отговори
До антибългарката преди 5 години
можеш да си продаваш отровата в болниците за антидот - коте,ти просто си Императрицата на родната ни бг омраза - сама си го признаваш..
32
6
 
5
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Бати Бойко е велик!!!Бати Бойко е най-готиния пич на Балканския полуостров!Бати Бойко е умиротворителя на Балканите!!!Бати Бойко е най-големия бенефициент на еврофондовете!Бати Бойко обича Леля Меркел и Леля Меркел обича Бати Бойко!!!Германия е велика, еврото е стабилно!Агент Чарли Доусън!ЦРУ!!!
31
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 28 *** като теб ни пречат защо на ислямистче и ромче се дават пари, а за деца на другите не се дават защо ромите като не щат да се образоват да ги вкарват в една мина и там да си изкарват прехраната с честен труд и после да църка 7 чавета.
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво е отишъл в Хърватия, да вземе да види какъв терминал за втечнен газ направиха там, а не като него от 10 години говори за диверсификация и никакви действия, даже и интерконекторните връзки не ги е направил
29
3
 
3
 
! Отговори
Име преди 5 години
борисов, кое дава право на една нещастна третополова да бъде назначена за цензур на медиите не на сорос, а на бъгариq?
28
14
 
1
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Русия е на колене!!!Агент Ричард Хънт!ЦРУ!!!
27
1
 
15
 
! Отговори
До Схемата преди 5 години
Шиптърската стратегия е неизмена и непоклатима - ке ви биемо со *** - и така превзеха Косово! НАТО няма да спаси Македония от демографският бич,както и нас.ИДИЛ разчита на демографията,Исляма и безсилието на Запада! И досега печели неоспоримо!
26
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо да се обединяваме,по добре да се избиваме като през втората и първа световна и през всички други войни.По добре да хвърчат бомби които да избиват нашите деца,така ли бе русофили.Само руските макаци не научиха нищо от историята,а то е че от войната по страшно няма.
25
3
 
22
 
! Отговори
Бойко не може да изм преди 5 години
Бойко показва пълна липса на идеи. Сърби и Харвати работят отдавна заедно и въобще за битки не става дума, но няшият *** няма какво да каже. Когато искаш да присъединяваш някого говориш за общи дейности и други, а не за война и битки. Интересно е, че няма и съветници. Сега очакваме в Москва да говори как не трябва да се допускат фашистите на власт
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Западните Балкани трябва да си сътрудничат за да придобият гейовете, сихопатите и изврaтеняците и веганите полагащите им се права и Меркел да има де да разселва тарамбуките, че ЕС не може да приема повече, тряба на Балканите повече тарамбуки да се разселват по евроквоти.
23
2
 
9
 
! Отговори
Име преди 5 години
борисов, защо в "демокрациqта" на червените книжки с номера има толкова много цензура? да не от биъньсмените, като цецо
22
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още след 1 месец, когато Австрия поеме председателството, темата за Западните Балкани ще бъде забутана в девета глуха, и на никой няма да му дреме за нея!Тя е важна само за българските казионни медии, за да се опитват да представят Боко като някакъв политик от регионално значение, иначе на никой от големите не им пука за нея, а пред Европа има далеч по-важни проблеми за решаване
21
2
 
32
 
! Отговори
Схемата преди 5 години
Шиптърът с три деца купува къща в македонско село, една ограда го дели с българина, комуто е втълпено, че е от "македонската нация" и който има едно дете. Трите шиптърчета бият българчето, наречено македонче.. То се оплаква на баща си, който разговаря с новия съсед. Шиптърът шумно се кара на своите, но после у дома ги насърчава. Те пак бият българчето. И така всеки ден. Българинът ("македонецът") издържа най-много 2-3 години, продава къщата и се мести другаде. Купувачът на дома му е друг шиптър.
20
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов: Да не допуснем конфликт като този в бивша Югославия! Ние следваме нашите братя от Урина
19
2
 
4
 
! Отговори
Име преди 5 години
да се съсредоточите на защитата, а педалофили с цензурни възможности: 1) капитализмът победи! фалшификациq! серж-асоцито, меркел- вечната на хонекер, борисов с членска карта 1 победиха!. окей, помпео, вулканът на цру също победи, но ако го попитате колко данъци е платил, са платили... ха!
18
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя и България е твоята държава,ама не се спираш да погледнеш проблемите,в които е затънала.Оправяш Западни Балкани,ЕС,защото те не могат да съществуват без теб.Маса държавни пари потроши за ескурзиите си,гостите,които каниш,но за здравеопазване,заплати,пенсии пари няма,Мегаломан неграмотен,важното е да си чешиш егото.,Да се прегръщаш,да се целуваш,а и тука няма <папи> да те милват.гото,а България не ти е важна,нали тук няма папи да те милват по глявата,д
17
3
 
9
 
! Отговори
усилено озасланинява преди 5 години
кво квазимодно безформие тип а ла бойлер дела анфетерминский