Протестиращи: Македония ще гори, смени ли се името!

Недоволство в Скопие за договора с Атина за "Северна Македония"
14 юни 2018 11:45, Елка Василева
64
Протестиращи: Македония ще гори, смени ли се името!
Снимка: БТА

Около 1 500 души протестираха снощи пред сградата на парламента в Скопие срещу договора с Гърция и против промяна на конституционното име на Македония.

С пиротехника, пеене на патриотични песни и скандирания "Оставка на Заев", "Бесилка за предателите", "Името не го даваме", "Македония", "Македония на македонците" те поискаха да не се подписва договорът с Гърция и подкрепиха президента на Македония Георге Иванов, който по-рано през вчерашния ден заяви, че няма да подпише договора, с който се приема името "Република Северна Македония".

Още по темата

В едно от обръщенията беше предупредено, че ако се смени името, Македония ще гори, предаде Макфакс.

Сред протестиращите имаше и голяма група хора с маски на лицата. Част от тях отправиха заплахи към журналисти, отразяващи протеста, пише Радио Свободна Европа.

Страшо Олумчев, председател на Всеемакедонския национален съвет – Македониум, заяви, че гражданите са се събрали спонтанно, възмутени от договора с Гърция и че "този протест е само предупреждение, защото никой няма право да променя конституционното име на държавата и право по националните въпроси има само народът".

Срещу сградата на парламента бяха хвърлени запалени факли, а също и бутилки, консерви, камъни.

Нямаше политици сред демонстрантите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
17
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Това смяна на име е маневра за присъединяване към ЕВРОСЪЮЗА. щото като гледат наще как тъпчат европейски пари в личните си сметки и на македонския елит му става лошо
34
2
 
12
 
! Отговори
Istinata преди 5 години
Da ia krustiat iugozapadna Bulgaria
33
6
 
6
 
! Отговори
Тим преди 5 години
Целия проблем идва от гърците който уж невинно покрай името след време ще започнат да предивяват териториялни претенции не можа да им мине номера с турците за островите дето спорят както не можа да им мине номера и с кипър и сега започнаха да си правят друга сметка
32
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде, тези пак се помислиха за център на Вселената. Щели да горят. Примрял е някой за тая пустош дето обитават, освен шиптерите. Ако щат и на Френска Македония да сменят името, все ще са си същите. Македонците са били и винаги ще бъдат проклети хора. И нашите са такива. Цялото население от Благоевград на долу са първични. Вадят ножове за щяло и нещяло и се започва веселбата.
31
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макетата са по великите фрази. Което показва комплекс за малоценност.Е, ЗАЩО ЩЕ СИ ПАЛИТЕ ДЪРЖАВАТА?Ако някое маке знае - да каже.
30
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Амче тя и сега си прилича на изгоряла.
29
0
 
15
 
! Отговори
Wal преди 5 години
"Страшо Олумчев, председател на Всеемакедонския национален съвет Македониум".Малии, тоя Страшо че ги избие всичките,без да го познавам, вече съм изтръпнал . По-добре да не се бутаме между шамарите :)
28
2
 
5
 
! Отговори
Тим преди 5 години
И ние като всички на балканите четем и пишеме историята както на нас ни е угодно и на нас ни се иска но сериозно ако човек започне да чете историята и документите ще разбере че нещата стоят малко по различен начин
27
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македония щяла да гори.Е, ПА ЗАЩО?Ми айде, та цирка да бъде пълен.
26
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да го разбираме, че макетата искали `самостоятелност и защита на техните интереси`Някои да ги е нападнал в момента? някои да им заплашва интересите?Никой нищо няма да си седят и да си оправят държавата, икономиката, индустрията. Човешките права са нарушени например в Турция - стотици хиляди по затворите, кюрдите ги избиват... А тия какво искат? македонска му работа.Ноа крив ... и космоса му пречи.
25
20
 
3
 
! Отговори
до Shark преди 5 години
Какво не разбираш бре тъпчо . Четеш ли се изобщо какви глупости си написал.Защо не искали македонците да били обединени със сърбите, българите ?Ти в ред ли си. Искат това което имат всички страни . Самостоятелност и защита на техните си интереси и човешки права . Понял ?
24
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И да гори, ибда не гори, по-смотана няма да стане. Просто няма накъде...
23
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво макета ! Трябва да се огранизираме и тук македонците и да идем пред европредседателството и да ви подкрепим Македония на македонците .Който и посегне -оган ке го гори .
22
9
 
22
 
! Отговори
Ач преди 5 години
ЕС -е безалтернатива.Без ЕС се връщаме 100 години назад...
21
5
 
28
 
! Отговори
макето с наденицата преди 5 години
Бе я елате да се сберем заедо и да направиме една обща държава....ше ви кръстиме Българска Македония ем сме си половин братя, а Ципракис да руча дървье от яд!
20
13
 
17
 
! Отговори
рех преди 5 години
как мислите нормално ли е примерно турция да каже какво да ни е името??? това са такива абсурди , 4е тоя сегашния мин председател на македония просто е за сваляне? и стига с тия рекети - ако смениш името влизаш в нато и т н !! то да не е на пазаря това да се пазари !!
19
2
 
7
 
! Отговори
Баланс и мир -ГЕРБ преди 5 години
До СтаврюАко дойдат сърбите или гърците пак политиците ли ще са виновни...
18
4
 
31
 
! Отговори
пиринско маке преди 5 години
Безродниците не си давали името?!Пишете се Югозападна България, защото в скоро време ще станете Източна Албания.И каква Македония искат да бъдат , след като скоро няма да има "македонци", а само албанци мешани със сърби и българи?!
17
5
 
27
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Хе-хе, смешна държавица, една шепа хора, които комплексарски се мислят за велики македонци. Какво се дръвчите, бе нещастници, ако продължавате така ще изчезнете съвсем.
16
4
 
28
 
! Отговори
Ставрю преди 5 години
Няма такава нация . Нашите политици са предатели