Македония става Северна, а българските интереси?

Ще има ли претенции към България - eксперти през Bulgaria ON AIR
Обновена: 22 юни 2018 08:31 | 20 юни 2018 11:45, Елка Василева
43

Република Северна Македония – това е името, за което са се споразумели Скопие и Атина. Новината беше потвърдена вчера от Зоран Заев след втория му разговор по телефона с гръцкия му колега Алексис Ципрас. От последните дни компромисът вече е факт.

"Стратегическа грешка е, че България не участва в преговорите за името на Македония. По-голямата новина е снощната декларация на Министерството ни на външните работи, в която се казва, че това име не може да представлява териториална претенция за България, както и не може да представлява претенция за историята, културата и идентичността ни", поясни бившият ни посланик в Хърватия Велизар Енчев.

Според него тази декларация е "след дъжд, качулка", тъй като с подписването на договора на 1 август за добросъседство с Македония сме признали кражбата на историята ни.

"Тази декларация е основание за оставката на външния министър Екатерина Захариева, защото вместо сега да искаме тези гаранции, ние можехме да се включим в преговорите за името на Македония. Това е провал за външната ни политика. Нито НАТО, нито ЕС са поискали да подписваме договора за добросъседство", обясни той.

В студиото на "България сутрин" историкът проф. Христо Матанов подчерта, че България е изразходвала огромна част от националния си ресурс, за да реши проблема с Македония.

"Компромисите тихомълком се промъкват. Така признахме и македонския език. В последните години правим доста компромиси с историята. Македонизмът не трябва да се развива на антибългарска основа", отбеляза проф. Матанов пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малей. Руските *** ще умрат от мъка, че Балканите се помиряват.
18
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има Македония, има и македонски език! Проблем? А и какво хубаво се очаква, ако двете държави се обединят? Нищо! С какво това би подобрило живота в тях? С нищо...
17
5
 
11
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Ще искат и Пиринска Македония да е към тях. Нашия пожарен ,,инженер,, ще им го даде. Нали е добродушен.България не трябва да произвежда нищо. Просто не е нужно. С това ще се заемат германци,румънци и турци. Българина му трябва да ходи по дискотеки и да лайква у фейсбуко.Няма смисъл бУлгарина да произвежда нещо,защото е срамно да купиш от него.Престижно е от румънци или дойчовци
16
6
 
17
 
! Отговори
българин преди 5 години
Предлагам името "Западна България".
15
4
 
3
 
! Отговори
Bg nqma takava stran преди 5 години
Bylgarski interesi bylgarska nacionalna doktrina Nqma takiva za kvo sa i na edna koloniq
14
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
голяма слабост на българия е, че за всичко клякаме, за всичко се навеждаме и съгласяваме, при това авансово - без още да са ясни реалните факти с които сме се "съгласили.като цяло, общото мнение във външен план е, че българия през цялото време се подписва ... "на бял лист"!жалки, смешни и нищожни изглеждаме от страни!и аз ще пророкувам, че т.н. македония, тепърва ще ни забие ножа в гръб ... само чакат да получат покана в нато и ес, и вече ние не сме им нужни! използваха ни, за да се промушат
13
2
 
35
 
! Отговори
Маке Баке преди 5 години
До 1919г село Тръново / Крива паланка / е българско село ,с различни махали . По силата на Ньойският договор оставя повечето от махалите на селото в тогавашна Югославия,а тази на дядо ми в България...И така дядо си остава българин ,а баба -македонка...ТОВА Е ИСТИНАТА !!!
12
13
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Хахахаааа, а В.Енчев не беше ли руски подгъзник и слушалка от ДС. Каквото и да каже няма никакво значение, помммиярр!!!
11
5
 
16
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Свят да му се завие на човек от толкова Македонии - исторически, географски, етнически, националистически, а тя си е само територия с множество етноси, премазани от 73-годишен сръбски ботуш под руско давление с натрапено сръбско самосъзнание.Такива ялови кресльовци са непотребни и не ги иска никой освен разни политически и военни "съюзи" и "обединения", а и това е съмнително.Имаме си 1 млн. шведи, за какво са ни още?
10
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Български интереси от слуги и продажници не могат да бъдат отстоявани !
9
5
 
23
 
! Отговори
Коко преди 5 години
За съжаление подходите на управление на правителството са антибългарски.Нужно е да се ръководи страната от хора мислещи за България.
8
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Извода: византийците доказаха, че са такива, а макетата доказаха, че не са по-долу от тях и ЗАКОПАХА българия с това име!
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаше идея за Вардарска Македония, но според мен по-доброто е Варварска Македония.
6
3
 
16
 
! Отговори
Стив преди 5 години
до 1 Въпросът е принципен , а не за прищявки.Това правителство е аут ,след като неможе да ръководи , а само компромиси със страната прави.
5
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поздрави на Южна Македония и на всички наоколо от едно магистърче инженерче 6 цифрена годишна заплата, прибирам се от офиса и минавам по Харбър Бридж покрай Операта на Сидни
4
4
 
23
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
БЮРМ беше най- добре.
3
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А България да е споменала че има български интереси. Гърците имат интерес и го заявиха недвусмислено и въпреки натиска не мръднаха на сантиметър от позицията си, която отразява гръцкия интерес. България се държи лакейски и се стреми да угоди на всеки, погазвайки собствения си интерес. Какво очаквате тогава? И това е не само по македонския въпрос, но и за всичко друго.
2
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставки на цялото правителство, не само на Захариева! Върнаха мутрите и окрадоха милиарди евро с подставени лица и фирми!
1
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво да направим ?!Да се караме с Македония ли сега!Те са друга държава и толкова!Тези дърти *** ни съветват да се караме със съседите ли?!