Хиляди в Скопие на протест срещу новото име на Македония

Демонстрантите скандираха "Никога Северна, винаги Македония"
24 юни 2018 17:35, Красимир Ангелов
107
Хиляди в Скопие на протест срещу новото име на Македония
Снимка: Reuters

Нова вълна на недоволство бе изразена в македонската столицата Скопие.

Под мотото "Никога Северна, винаги Македония" и "Не искаме да живеем в Северна Македония", демонстранти се събраха пред сградата на парламента в западната ни съседка.

Те се обявиха против подписания преди седмица в Преспа договор, който слага край на спора за името и поискаха документът да бъде обявен за невалиден.

На този фон гръцкият външен министър обяви, че днес ще подпише, а още утре сутрин ще изпрати писмата до ЕС и НАТО, в които Гърция заявява, че няма да се противопоставя на пътя на Република Македония към евроатлантическата интеграция.

Още международни новини четете на сайта на телевизия Bulgaria On Air
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: МакедонияскопиеГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да живее Георги Димитров !
68
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали и северна,БЮРМ,Скопие ,няма значение,важно е Македония да стой далеч от долната,сбъркана софийска политическа пасмина и нравите които насаждат в държавата !С две думи ,,далеч България" ,и трябва да се запише като чл.1 в конституцията им!Това,че по времето на комунизма бяха в Югославия само спечелиха.
67
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямам думи - македонците били роби в България??Е, па какво им е робското? то за да си роб трябва да има и за това някякво доказателство. В Османската империя всички, които не са мюсюлмани са били роби на мюсюлманите. Трябвало е да се подчиняват на мюсюлманите, и от средите на мюсюлманите са се избирали ръководните длъжности по села и градове.В България по конституция всички граждани имат еднакви права.Къде видя роби в България??
66
5
 
7
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Македонче пита татко си:- Тате, тате, що е ова Екватор?Той отговаря:- Това сине, е линията дека дели Земята на Северна и Южна Македония.
65
9
 
5
 
! Отговори
Горна Джумая преди 5 години
Да си Македонец е чест , гордост и достойнство !
64
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УЧУДВАЩО Е , ЧЕ СЪРБОМАНИТЕ СА ТОЛКОВА МАЛКО В МАКЕДОНИЯ!
63
7
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
Западна България да се кръстят!
62
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 58 Всяка страна си тълкува фактите както й е изгодно!Малко факти:Според румънците в средновековието е имало Влахо-Българска държава и като се позовават на документи в които пишело ,че братята Асеневци са власи дошли от Влашко ,документи в които се пишело ,че цар Калоян бил влах.Сърбите пък пишат ,че славянските племена ,,Тимочани",и ,,Браневичи"са сърби и затова се вдигнали на въстание против бугарите и тръгнали за Панония от където ги бил върнал хан Тервел. Повечето славяни на Балканите са
61
4
 
5
 
! Отговори
Край преди 5 години
Бе дайте да ги кръстим Световна Империя Великомакедония че да мирясат.
60
5
 
8
 
! Отговори
Сандански преди 5 години
А защо България е вперила пръст и гледа само във Вардатска Македония ? Защо не говори за макрдонците в Пиринска Македония , за техното дередже ? Защо не говори за Егейска Македония и за прокудените македонски бежанци от гърците с огън и куршими и за имотите и къщите на македонските бежанци ??
59
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А , бе , и македонци и гърци направихте историята на дреб - ей ги макетата носят портрета на човек , който се е самоопределил за българин , ами вдигнете портрета на Филип Македонски!?
58
2
 
5
 
! Отговори
София преди 5 години
До 56Има едно златно европейско цивилизовано правило което пропускаш: Има документи/факти - има история. Няма факти - няма история.
57
3
 
4
 
! Отговори
Баща ти преди 5 години
До 55С какво се дрогираш бе младеж ? : D :D : D
56
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 54 Ха,ха Няма европейски стандарти за история,всеки си съчинява своя история!Скопските историчари на това се надяват и затова е такава фантастика в тяхните учебници!
55
20
 
7
 
! Отговори
Благоевград преди 5 години
В земята в която трябва да сме господари , ние Македонците сме роби.Алтернативите на тази система в България не са по-привлекателни от одродяването - социална деградация , емигриране , физическа смърт , или безнадеждна съпротива в неравен двубой с чуждата българска власт.Македонецо , не забравяй сеоята Родина Македония ,нейните борби и правото и да бъде свободна ! 21 век ще бъде век на свободата за Македонския народ !
54
7
 
7
 
! Отговори
София преди 5 години
До 54 Така е. Нашите учени трябва здраво да натиснат македонистите за приемане на европейски стандарти за историята. Народа в Македония може да бъде спасен.Никакви компромиси на тези измамници!
53
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До София,само че гърците им забиха ЯК ШУТ за "античната им"история и не само ами сега "македонец"НЯМА ПРАВО ДА НАРИЧА СЪС СТАРИТЕ БЪЛГАРСКИ ИМЕНА ГРАДОВЕТЕ И СЕЛАТА В ЕГЕЙСКА МАКЕДОНИ-А!!Няма Солун,има Тесалоники,няма Костур,има КасторЯ и т.н..няма "македонски театър,кино,вино,министерство"ИМА ВИНО ОТ..,МИНИСТЕРСТВО НА .,НАЦИОНАЛЕН ТЕАТЪР НА.. и т.н.!Затова сега македонистите И НА ЗОРАН ще се вкопчат с оше по-голямо настървение в българската средновековна и по-нова история.Ха да ги видим нашите!
52
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Сърбия живеят потомци на хора които до средата на 19в.са се чувствали българи,и те са повече от македонците !Хайде идете в Зайчар,Парачин,Враня,Ниш и др. и им обяснете ,че не са сърби ,а чистокръвни българи!
51
10
 
8
 
! Отговори
Петрич преди 5 години
Искаме да се проведе консултативен Референдум за Автономия на Пиринска Македония под мотото ,,Искаме да бъдем стопани в своя дом,,,.Допитванията да имат само консултативен характер и не задължават София да предприема каквито и да е действия.
50
9
 
10
 
! Отговори
София преди 5 години
До Благоевград и другите ну никовеЧовече, повтарям ти - няма проблем да се определяш както желаеш и аз това го приемам напълно. Проблема е кражбата на история от възитаните от сръбската УДБА македонисти. Гърците се дразнят че македонистите крадат античните им герои, ние българите се дразним от това че в Македония се прикрива от народа там българската националност на героите от илинден и ВМРО