Ердоган превзе Турция! 52,6% от хората го поискаха пак за президент

Неговата Партия на справедливостта и развитието печели и парламентарния вот
Обновена: 25 юни 2018 09:50 | 25 юни 2018 07:00,
241
Ердоган превзе Турция! 52,6% от хората го поискаха пак за президент
Снимка: Reuters

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) са победители на президентските и парламентарни избори в страната, след като 97% от гласовете са обработени, информира турският Hurriyet.

За преизбрания турския президент Реджеп Ердоган са гласували 52,6% от избирателите, на второ място остава кандидатът на Републиканската народна партия Мухарем Индже с 30,8%, на трето място се изкачва Селахатин Демирташ от Демократическата партия на народите с 8,2%, а четвърта остава Мерал Акшенер от "Добрата партия" със 7,4% от гласовете, съобщи "Фокус".

Още по темата

Сред партиите на парламентарните избори победител е Партията на справедливостта и развитието с 42,4%, на второ място остава Републиканската народна партия с 22,7%, а Демократическата партия на народите се изкачва до третото място събирайки 11,4% от гласовете. На четвърто място остава Партията на националното действие с 11,2% от гласовете, а на пето е "Добрата партия" с 10,1%.

Избирателната активност на изборите е била 87,4%.

"Турция даде уроци по демокрация на света със своята близо 90 процентова избирателна активност", заяви Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Anadolu Agency.

Снощи той обяви победата си в президентските и парламентарни избори.

"Нашата нация ми даде отговорностите на президентството и изпълнителната власт", заяви Ердоган пред журналисти в Истанбул, цитирайки неофициалните резултати, които ще го направят първия турски лидер в новата президентска система на управление.

Той призова всички да оставят на заден план предизборните аргументи, напрежения и обиди, за да се фокусират върху бъдещето на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
11
 
! Отговори
Луд преди 5 години
До 6Хахахах, да то и при тато имаще 100% избирателна активност, чиста демокрация си беше. Вземете завършете поне първи клас.
92
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странно българите повече следят турската политика и икономика отколкото родната ,явно са доста отекчени.
91
10
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Гледах сутринта репортажи от Турция! Млади ислямистчета, момичета забулени, се радваха на победата на Ердоган. С такива, Турция няма бъдеще! И Европа също!
90
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е то от тия 52 % поне едно 10 са служебни по документи :) ама в Турция и Русия е така
89
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен всички демократично мислещи хора бяха хвърлени в затворите.Голямата част от населението на Турция са ислямисти с промити мозъци.
88
12
 
14
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Много ми харесва, че Турция е независима и свободна страна. Евала на турците, не са глупави хора щом преизбраха един политик, който си гони националните интереси!В същото време вече ме е срам, че съм европеец - 27 страни слугуват на Германия и се оставиха да се превърнат в икономически джуджета зависими политически, икономически и културно от Германия, гей ценности и деградация. Алооо, в Турция има 4 милиона бежанци и се оправиха хората, а еврочиновниците не могат с 1 милион вече 5 години
87
4
 
9
 
! Отговори
АЗ преди 5 години
Нищо не е превзел Ердоган, мнозинството турците сами му дават огромна власт. Макар че същите дето сега го подкрепят може като нищо да се обърнат срещу него, ако султана се провали.
86
5
 
10
 
! Отговори
6 преди 5 години
До ЛудА 90% избирателна активност какво е?Това ако не е демокрация,тогава кое е!?Сигурно с ятагани на вратовете ги карат да гласуват,така ли!?Мразете го Ердоган,ваше право е,но ако ние имахме такъв водач,България щеше да е друга!Айде,лек ден!
85
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 107Тя лирата е не просто евтина, новата лира твърдо е поела по курса на старата лира. погледни какъв е бил курся при въвеждането и какъв е сега, до преди 3-4 години лирата и лева имаха почти еднакъв курс, а сега 1 лира е 30 стотинки, това са първите стъпки към галпираща инфлация, да не говорим за големия отток на капитали, погледни какво става с Акую, частните инвеститори избягаха
84
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ердоган превзе Турция!"Глупости, превзел! ... Тя си беше негова и преди.
83
3
 
8
 
! Отговори
до турчина преди 5 години
опчти уцелваш - понеже макака много се дървеше на САщ и Германия, последните спряха инвестициите си в Турция и балонут му е пред спукване. Скоро ще гледаме интересн събития. Няма инвестиции, лирата скача - почти хиперинфлация - за 3 мес. - повече от 10 %. От бг история знаем, че инфлацията може да свали и най - големия дикттор.
82
7
 
8
 
! Отговори
Османската империя преди 5 години
Как са живели българите в Османската империя?През 19-ти век Османската империя подобрява условията на живот по българските земи - глад не е имало, смъртността намалява. Нещо повече: българските земи са били една от икономически най-развитите области на империята.dw
81
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ква икономика надолу? Това че лирата е евтина е само в плюс за икономиката ориентирана на експорт.А коя страна с 4 милона бежанци хранени от 5 години и съседи разорени от десетгодишни войни ще се справи така ?
80
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тва нищо не е! Да дойде да види в Бг турците как гласуват - тука за подобен резултат Доган ще го уволни))):
79
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хаха и на вас ли евреите ви са виновни хахаха , каква прилика с Жан! А я кажи за чуждите инвестиции, дето се срутиха , и за тях ли евреите са ви виновни?
78
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евреите се опитват да срутят валутата на Ердо както на руснаците, лихварски номера. Те си мислят че така ще се уплаши и отново ще им стане васал.. не са познали!
77
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тва е феномен! В държава , в която икономиката тръгва надолу - инвестициите също, а инфлацията нагоре, подобни резултати са чудо. Феноменът се обяснява лесно - диктатура! Същият като в Русия.
76
0
 
14
 
! Отговори
Луд преди 5 години
До мнениеЕ как ще го купиш, като цяла Турция е негова, за какво му е да е подкупен. Той е царя. Само че при цар демокрация не търсете.
75
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕЕ, ЕРДОГАН ЕФЕНДИ, ИЗЛАГАТЕ СЕ, Я ВИЖТЕ КАКВИ % ВЗИМА АРАТЛИКА ВИ ПУТИН, ЗА КИМ ДА НЕ ГОВОРИМ))):
74
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В ЗЕМАЯТА НА СЛЕПИТЕ ЕДНООКИЯТ Е ЦАР.