Промените отвън и отвътре: Турция, кемализмът, неоосманизмът

От 2011 г. има завой във външната политика, обясни Енис Тулча
25 юни 2018 15:45, Екип на Bloomberg
15

За гражданите на Турция е по-трудно да видят настъпилите в последните няколко години промени там, отколкото за чужденците, които посещават по-рядко страната. Промените касаят не толкова политически въпроси, колкото са свързани с представите за страната.

Това каза Енис Тулча, преподавател в университета в Галатасарай, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

"Може да се каже, че до 2010 г. външната политика на страната беше продължение на кемализма. Примерът, който Турция следваше, беше от средата на миналия век – Турция да не се меси и да не взима страна в конфликтите в Близкия Изток", каза ученият.

Още по темата

Той добави, че от 2011 г. насам има промени в тази насока, позициите на Турция към момента в областта на международните отношения е различна – идеята вече е да има отношение към режима в Близкия Изток – да има ясно и конкретно поставено разграничение на Турция от него.

Преподавателят обясни, че в момента в страната се водят дебати по темата за кемализма и колко отдалечена е тя от него.

"Основателят на Турция Кемал Ататюрк заема водещо и основополагащо място в съзнанието на Турция, но кемализмът като цяло не се използва като понятие вече", каза Енис Тулча.

"Неоосманизъмът не се завръща, тъй като колкото повече се завръща, толкова повече опасности се появяват пред Турция", смята Тулча. Според него това е още една промяна, която се е случила в страната, отново свързана с промените в международната политика от 2011 г. насам.

"Икономически погледнато, през последните години имаше спад на турската лира, спрямо останалите основни валути", каза още Тулча. Според него това е нещо, което се е случило малко по-рано от очакваното.

"Появиха се твърдения, че дългът на страната може да превърне в проблем, според други - евентуална финансова криза като тази от 2014 г. е много далече", припомни ученият.

Вижте целия разговор с него, провел се в навечерието на вота в Турция

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИмеNad 55 procenta sa za Erdogan
7
2
 
8
 
! Отговори
Име преди 5 години
и нито дума за това, колко процента от турците, които живеят в ес са гласували за ердоган. защо така, другарки и другари, либерални-средновековни инквизитори? исках да чуя и как върви "интеграцuята" на тези хора в "цивилизацията" на юнкер, меркел, макрон, обама, клинтън, сорос, гутериш , ротшилд...?
6
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е началото на края за туркистан...
5
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция от 2011-та вече трябвало да има отношение към режима в Близкия изток. Това означава ли, че Турция трябваше да подпомага ИД? За да може Ердоган да си върти делаверите с нефт? Означава ли, че имаше право да нахлуе в Сирия и да избива безнаказано кюрди? Това означава ли и как се вписва изказването на Ердоган, че целия Балкански полуостров е в неговите душевни граници?Тоя говори като български журналист, лижещ краката на Борисов.
4
2
 
11
 
! Отговори
вчера.бг преди 5 години
Бойко Ефенди нареди да не плашим народа с поскъпвания, а да го забаламосаме с новините от Цариград.
3
1
 
25
 
! Отговори
Турски сериал преди 5 години
Стига с тази Турция. Пишете за новото поскъпване на парното и тока.
2
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да прочетете за новите цени на тока и парното . Подаръци от СОБСТВЕНИКА НА ГЕРБ ! ГАРАНТИРАН ОТ ГЕРП !
1
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво ни интересува това нас НОРМАЛНИТЕ ХОРА