Върнаха паметните плочи в Босилеград, отнети от Сърбия

На тях са имената на българите - жертви от погрома през 1917 г.
27 юни 2018 09:15, Елка Василева
31
Върнаха паметните плочи в Босилеград, отнети от Сърбия
Румен Радев и Александър Вучич. Снимка: архив, БТА

Сръбските власти в Босилеград върнаха двете паметни плочи с имената на жертвите от Босилеградския погром през май 1917 г., предаде БНТ.

Първата плоча беше отнета миналата година от полицията по нареждане на местната управа. Тогава идеята на Културно-информационния център беше да постави плочата в центъра на Босилеград, за да се отбележат 100 г. от паметта на невинно избитите българи. Втората плоча пък беше задържана на 11 май т. г. от митническите власти на ГКПП "Рибарци-Олтоманци".

Още по темата

От Културно-информационния център в Босилеград казаха, че проблемът с паметните плочи е бил поставен на срещата между президентите на Сърбия и България Александър Вучич и Румен Радев преди няколко дни в Димитровград. След разговора сръбските власти върнали плочите в Босилеград.

"Надяваме се с този жест да е започнал един етап на българо-сръбските отношения, да започне решаването на проблемите на българското малцинство, каза Иван Николов", председател на КИЦ-Босилеград.

"Няма нищо лошо, което да оскърбява сръбската държава с невинно избити жертви. Ние искаме просто тези плочи да ги сложим тука, за да помним нашата западно-покраинска история", каза Радко Стоянчов.

В момента двете паметни плочи се съхраняват в информационния център. От там ще възобновят административната процедура пред местната управа едната плоча да бъде поставена в центъра на Босилеград.

Другата вероятно ще намери място в близкото село Долна Любата, където са били избити част от българите преди 101 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със сърбите все пак сме си най- близки /макетата са си наши донякъде/ и е срамно да не си съжителстваме и подкрепяме. Няма какво да делим. По- добре ще е да влязат в ЕС- те са ни по- важни от румънците даже, с които не можем да направим нещо като вишеград.
5
4
 
10
 
! Отговори
Джумая преди 5 години
Взимайте си парцалките и се разкарвайте.С вас най -добре никакви отношения.Комплексари ,отграднали гръцка история и български език!
4
18
 
4
 
! Отговори
Охрид преди 5 години
Айде сега да върнете на Македония всички откраднато от къщи черкви и манастири през време на балканската, първата и втората световна войни.Музеите ви са пълни до таваните с откраднати артефакти от Македония.
3
8
 
3
 
! Отговори
ЯДОСАН преди 5 години
РУСНАЦИТЕ НИ ОТРЯЗАХА ОКОНЧАТЕЛНО ЗА ВТОРАТА ТРЪБА НА ТУРСКИ ПОТОК.ОКОНЧАТЕЛНО МИНАВА ПРЕЗ ТУРЦИЯ,ОТТАМ-ГЪРЦИЯ И ИТАЛИЯ И РАЗКЛОНЕНИЕ ЗА МАКЕДОНИЯ И СЪРБИЯ.ТАКА ЧЕ ПО-ДОБРЕ ВУЧИЧ ДА НИ ДАВА ПО МАЛКО ГАЗ,ОТКОЛКОТО ЕРДИ.А АКО ИМАМЕ МАЛКО ДОСТОЙНСТВО-КЪСАНЕ ДИПЛОМАЦИЯ С РУСИЯ.
2
3
 
19
 
! Отговори
Да, преди 5 години
ама сърбите са долни. Пак ще намерят начин да ги махнат.
1
3
 
14
 
! Отговори
Да, преди 5 години
ама сърбите са долни. Пак ще намерят начин да ги махнат.