Вучич: Няма нито един сърбин, който да не обича българите!

Радев призова за единство на българското малцинство в Сърбия
Обновена: 22 юни 2018 16:32 | 22 юни 2018 15:15, Елка Василева
103
Вучич: Няма нито един сърбин, който да не обича българите!
Румен Радев и Александър Вучич. Снимка: БТА

Девет медии на български език ще получат увеличено финансиране от сръбската страна - три пъти повече в сравнение със сегашното.

Това обяви президентът Румен Радев на съвместен брифинг със сръбския си колега Александър Вучич днес след срещата на двамата президенти с българското национално малцинство в Димитровград, предаде БТА.

Радев отбеляза по въпроса за образование на български език, че след 30 години без издаване на български учебници от миналата година са издадени всички учебници за основно образование и се чакат решенията на Националния съвет на националното ни малцинство да предоставят вариантите и сръбската държава е готова веднага да отпечата учебниците за средно образование.

По-тежкият проблем е обезлюдяването, той не зависи от еднолично решение, коментира още Румен Радев. Той посочи, че има план, полагат се съответните грижи, инфраструктурата продължава да се развива.

Още по темата

Призовах местната власт, в която участват много представители на нашето национално малцинство, да вършат по-ефективна работа за привличане на инвеститори, заяви още българският президент.   

"За здравеопазването ще има още финансова подкрепа за местните медицински пунктове, потвърден е ангажиментът на ВМА да се извършва лечение и там, и периодично да се изпращат специализирани екипи и да се води профилактична дейност тук, на място. Има огромен прогрес в законодателството на Сърбия по отношение на малцинствата и очакваме този ефект да се види тук на място", заяви Румен Радев.

Той посочи, че днешната среща е била безпрецедентна, защото двамата президенти - и на Сърбия, и на България - са били на откровена и ползотворна среща с нашето национално малцинство. Радев отбеляза, че съдбата на това малцинство е изключително важна не само за България, а и за Сърбия, и за двустранните ни отношения, и за европейската перспектива на Сърбия.  

Между мен и президента Вучич има отношения на близост, конструктивност и пълна откровеност. Ние знаем проблемите, има нов дух в нашите отношения, има ангажираност на българската държава, личен ангажимент на президента Вучич, но трябва тук да има спазване и на сръбските закони, отбеляза българският държавен глава.

Според него понякога нетърпението да се свърши нещо води до някои нелепи ситуации - като задържането на двете паметни плочи или задържането на медиците ни. Да си гражданин тук с българско самосъзнание означава да бъдеш лоялен и към законите на държавата, в която живееш, отбеляза българският държавен глава.

Той каза, че е призовал за по-голямо единство в българското национално малцинство като общност тук, както и в Националния съвет на българското национално малцинство, защото от това единство зависи до каква степен и сръбската, и българската държава могат да се ангажират с решаването на проблемите.

Той благодари на президента Вучич и го поздрави за лидерството му и политическата отговорност да се работи заедно за постигне на пълно историческо помирение, за решаване на проблемите на националното ни малцинство, за развитие на отношения в дух на приятелство.

Радев открои поднасянето на цветя на паметника на Нешков връх, както и решението за връщането на двете паметни плочи, които още в понеделник ще бъдат върнати в Босилеград.

Вучич категорично изрази становището си, че сръбската държава по никакъв начин няма да толерира езика на омразата и действия, които водят до прояви от такъв характер и негативна реторика, заяви още президентът Радев.

Ние, сърбите, обичаме българите, искрено казвам, че при нас няма нито един сърбин, който не обича българите, каза сръбският президент Александър Вучич. Желаем добри отношения, и ако някой каже, че се нуждаем от България само за да продължим по пътя към Европейския съюз, това не е така. Нуждаем се от България като съсед, като приятелска държава, отбеляза Вучич. Разбира се, европейската перспектива е добре дошла, но това за нас не е повод или мотив за добри отношения с България, заяви той.

Вучич каза, че е настоял пред президента Радев и пред българите да кажат какво трябва да се направи и какви са конкретните задачи за решаване. Разговаряхме и по проблемите, касаещи инвеститорите тук и ще направим усилия да ги решим, посочи сръбският президент. Според него, когато туристите опознаят красотата на земите около Босилеград и Димитровград, ще има и инвестиции в туризма.

Много съм щастлив заради посещението на българския държавен глава. Днес двамата ще отидем на Нешков връх, където са погребани сърби и българи, посочи сръбският президент.

Румен Радев е от вчера на двудневно официално посещение в Сърбия по покана на своя сръбски колега  Александър Вучич. Днес двамата държавни глави освен срещата си с българското национално малцинство в Димитровград посетиха и гимназията "Св. Св. Кирил и Методий" и направиха първа копка за паметник на Св.Св. Кирил и Методий.


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
9
 
! Отговори
Щ преди 8 месеца
До Българин

Другарят предател Димитров,и мераклията Тито не сполучиха да създадат такова антибългарско творение,но явно последователите им не са изчезнали заедно с тях.Защо бе,другари?Заврете се в някаква дупка,веднъж и завинаги,и оставете България малко да живне.Стига я дърпахте назад!
83
4
 
10
 
! Отговори
до Българин преди 8 месеца
Какъв българин се пишеш ти комунистически бероднико и предател ?????
82
15
 
9
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Дошло е време, Българи Сърби и Македонци да се обединим в една държава. Вероятно Русия няма да има против. Стига сме слугували на който трябва и на който не. Колкото повече раболепничим толкова повече ни мачкат. Ако станем една държава няма да ни трябва нито НАТО нито ЕС. Със силните всички се съобразяват. Видяхте какво се случи със САЩ и митата ... нали бяха първи приятели на ЗЕ е ... сега какво стана?
81
2
 
1
 
! Отговори
23 преди 8 месеца
РАДЕВ Е ОТИШЪЛ В СЪРБИЯ , ДА НАПРАВИ КОРЕННОТО. ..
80
3
 
8
 
! Отговори
Го4о преди 8 месеца
Радев за какво беше в Сърбия, че нещо не разбрах?
79
2
 
19
 
! Отговори
Аман от лицемерщина преди 8 месеца
Ей сега ви повярвахме, *** лицемерни! Сърбия няма нито един съсед, когото не мрази и не навижда! „Обичат ни“ само когато са слаби. Вдигнат ли глава - и без повод ще ти забият нож в гърба! До болка познати са ни номерата им.
78
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пълни лъжи.
77
2
 
17
 
! Отговори
сик преди 8 месеца
Всички славяни ни мразят /Русия , Сърбия / , защото сме българи и нашата държава е по -стара и по напреднала ....
76
0
 
9
 
! Отговори
българин преди 8 месеца
вмро да преиздаде книгата"За ревизия на Ньойския договор и връщане на западните покрайнини", автор Стоян Г.Бояджиев, изд-ВМРО-Съюз на македонските дружества, София 1994 г.и да се подарят по 50 бройки на Президентство, МС, НС,МВнР, посол-
ства у нас и наши в чужбина и на Правителството на РСърбия, Словения и Хърватска.
75
3
 
17
 
! Отговори
3M преди 8 месеца
Ние Българите имаме държава повече от 14 века. И през цялото това време сме властвали над славяните (каквито са сърбите). И как да ни обичат!? Тяхната държавица е от стотина години, а завистта им е вечна.
74
4
 
29
 
! Отговори
айде бе преди 8 месеца
Досега не съм чул и един сърбин да обича България .....
73
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ГОЛЯМ ВИЦ
72
3
 
27
 
! Отговори
Буратино преди 8 месеца
"Няма нито един сърбин, който да не обича българите", заяви Вучич и сложи на нощното шкафче любимата си книга "Най-големите лъжи в историята"!
71
3
 
24
 
! Отговори
Страхил преди 8 месеца
" Вучич: Няма нито един сърбин, който да не обича българите"
========================================================

За съжаление това не е истина.
70
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 65 Лечков,на световното по футбол.На Балканите,най-опасен е сръбския националшовинизъм.Неотдавна,сърбите заедно сруските си ментори, спретнаха атентата в Черна Гора и в македонския парламент.Имат и други"проекти",затова трябва да ги държим изкъсо.
69
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Иван 67 Иване,ако трябва да говорим за "нецастниците българи",които мразят сърбите,то те не искат нищо от Сърбия,докато Сърбия иска от България подкрепа за членство в ЕС,без да е изпълнила на дело своите безкрайни обещания,да спазва правата на българите в Сърбия.Иска и пари по граничните проекти от ЕС,за сметка на България.Има разлика,схващаш ли,или си безродник от БСП/АБВ/Атака.
68
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сръбската политика се диктува от Москва,създава несигурност на Балканите и се отличава с лицемерие и омраза,относно България.
67
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не е паднал от луната, ами сръбската сметка за ЕС-членство не излиза без нас. И не е вицът на месеца, а най-нахалната сръбска лъжа, която съм чувал. Ако е истина, да ни върнат Западните покрайнини и Поморавието и ние също ще ги обичаме. Хайде де!
66
6
 
22
 
! Отговори
ха преди 8 месеца
Този Вучич , пада от луната . Това е вицът на месеца ......
65
6
 
27
 
! Отговори
Иван преди 8 месеца
Има много нещастници сърби които мразят България, както и има много нещастници българи които мразят Сърбия. Не мисля че може да им се помогне, но не трябва да се заблуждаваме че не съществуват.