Сърбия и България – общи проекти и добро сътрудничество

Бърнабич: Белград подписа важни проекти с Китай в София
10 юли 2018 18:00, Екип на Bloomberg
5

1882 гледания   |  Още видео

Отношенията между България и Сърбия са "много, много добри", обяви премиерът на западната ни съседка Ана Бърнабич в интервю на Николай Кръстев за предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria .

"И аз, и президентът на Сърбия имаме много добри отношения с премиера Борисов. Имахме преди няколко седмици и посещение на президента Румен Радев в Сърбия. И наистина сме много доволни и имаме много общи проекти", каза Бърнабич.

Тя бе в София за участие във форума "16+1", който се проведе в българската столица миналата седмица.

Още по темата

"Всъщност проектите, които имаме в рамките на инициативата "16+1", са важни не само за Република Сърбия, преди всичко те свързват целия регион. В този смисъл с България имаме завършването на източния край на Коридор 10 към страната ви, също така имаме и железопътна връзка по линията Ниш-Димитровград и газов интерконектор между Ниш и Димитровград. Така че имаме много общи проекти и добро сътрудничество", каза още  Ана Бърнабич.

По време на срещата "16+1" в София Сърбия подписа различни договори в областта на търговията със селскостопанска продукция. Най-сериозните са свързани с износа на месо, който показва значителен ръст на продажби в Китай. Един от фокусите на сътрудничеството на Сърбия с Китай е селскостопанската продукция.

По отношение на кредитите от Китай, Бърнабич посочи, че те са взети при много изгодни условия с грейс период от 5 до 7 години при изгодни лихви на нива от близо 2%.

"Те са напълно открити и могат да бъдат видени. Това е част от нашето стратегическо партньорство с Китай. То носи и още много други предимства във вида на инвестиция в предприятието за производство на желязо в Смедерево, където бяха запазени 5000 работни места след влизането на китайската компания "Кестел", каза още премиерът на Сърбия.
Ана Бърнабич обясни, че страната й очаква да има конкретен интерес от страна на някои китайски компании за приватизацията на РТБ Бор и Икарбус.

"Още веднъж бих желала да благодаря на президента на Китай Си Дзинпин и за неговата голяма инициатива, изразяваща се в подкрепа на Република Сърбия. Надяваме се, че той отново ще посети по покана на президента Вучич страната ни", обясни премиерът на Сърбия.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Сърбите са подписали в София изгодни договори, а ние каквоподписахме?" Ние най вероятно сме сключили споразумение за отваряне в БГ на още 5-6 сръбски скари, казали сме им колко много държим на българското малцинство в Сърбия ама на нещо повече като пари например да не се надяват
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 3от 1
Недей да оправдаваш сърбите с руснаците!
Нищо няма вярно в това и ако действително вярваш във виновноста на Русия ,то въобще не познаваш сръбската подлост и двуличие!
А че скубеха и от Изток и от Запад това е доказано в тяхната история! Дори и в момента
правят мили очи на Путин,а преговарят за ЕС/вече преполовиха преговорните глави/
Милошевич ,просто е жертва на сръбския шовинизъм , не разгада в кое време живее!
3
3
 
5
 
! Отговори
tony t до 1 преди 8 месеца
Това със войните където ни забиваха нож в гърба ги подкукоросваха руснаците . А това където скубеха и от изток и от запад резултата от началото до края на 90 -те се видя . Още си лижат раните .
2
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сърбите са подписали в София изгодни договори, а ние каквоподписахме?
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Добри отношения с държавата Сърбия не предвещават добро бъдеще за България.
Колкото по -резервирани сме към Сърбия толкова по-добре.
В периодите ,след Освобождението 1878г;след 1908 преди Балканските войни;и през 30години на 20век /по тяхно настояване закрихме ВМРО/ сме в добри отношения ,знаем след това какво се случва с България.
Но все пак трябва нашите политици да се учат сърбите как България да скубе и от Изток и Запад.