Заев от София: Балканите вече не са барутен погреб!

Търговията между България и Македония се е увеличила с 12%
10 юли 2018 12:05, Екип на Bloomberg
31

Само позитивни неща се случват днес между България и Македония, коментира премиерът на югозападната ни съседка Зоран Заев в интервю на Николай Кръстев за предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria. Той призна, че е щастлив, че всички страни са доказали, че Балканите вече не са барутен погреб!

Заев бе в София за участие във форума "16+1", който се проведе в българската столица миналата седмица.
Македонският премиер съобщи, че търговията между Скопие и София се е увеличила с 12%.

"Има много български инвеститори, които или инвестират вече в Република Македония, или водят преговори за инвестиции. Също така се случва и обратното – няколко бизнесмена от Македония инвестират в България, а това означава работни места за гражданите на двете страни. Аз съм един от покровителите и гарантите на концертите One love, през есента те ще завършат, но виждаме и доста театрални представления от България, които се играят в македонските театри".

Още по темата

По думите му отборите правят вече общи турнири, а общините - общи организации.

"Щастлив съм, че живея във време, когато отношенията между България и Македония блестят. Те ще растат и ще се развиват и ние, политиците, само ще останем да им служим. Всичко започна след подписването на договора за приятелство и добросъседство с България, който подейства стимулиращо както при мен, така и при премиера Ципрас да започнем да работим за постигането на договор с Гърция. След това се стигна до дата за започване на преговори с ЕС. На 11 и 12 юли очакваме покана от НАТО за присъединяване към Алисанса. Това е исторически момент за Македония".

Заев посочи, че 80% от гражданите на Македония са за влизането на страната им в Алианса, а над 75% са за пълноправното членство в ЕС.

"След 27 години Македония е напът да изпълни 30-годишните си надежди и очаквания. Аз съм щастлив, че всички доказахме, че Балканите не са повече барутен погреб, както бяхме свикнали, а че регионът ни е европейско и хубаво място, в което младите да останат да живеят в страните си. Показахме, че по приятелски начин може да бъдат намерени решения по чувствителни въпроси както беше между Македония и България, така и между Македония и Гърция", каза още македонският премиер.

Той обясни, че ако президентът Георге Иванов и втори път реши да не подпише договора между Македония и Гърция, тогава ще се проведе референдум, за който е ясно, че ще бъде или в края на септември, или в началото на октомври т.г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
в люлин 2 има магазинче на мак верига кам с невероятно високи цени
23
7
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 5 години
Балканите не са вече барутен погреб!Точно така!Само,че македонскиот *** трябваше да добави,че това е изключителна заслуга най-вече на Бойко Боеисов
22
4
 
5
 
! Отговори
ртх преди 5 години
прилича ми на плевнелиев
21
4
 
5
 
! Отговори
тихо преди 5 години
че, лосионпиещите братушки веднага ще дойдат да ни развалят блестящите отношения на Балканите.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
:)
19
3
 
9
 
! Отговори
до благоевград преди 5 години
Со що бре ке помагате бре -со бутилката от кръчмата ли ?!?
18
15
 
8
 
! Отговори
Благоевград преди 5 години
Македонски войници къде сте ?Елате ни освободете от българско робство.Ние ке ви помагаме.Пиринска Македония Автономия.
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Балкански шмекер... :-)
16
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Балконски шмекер -при това не особено интелигентен ! Беше си наумил да прекръства страната си на Илинденска македония ,като в реч се изцепи -как от илинденското въстание страната възкръснала и заявила своята идентичност ,като в самото въстание участвали -македонци ,сърби ,турци ,власи ,роми ,бошняци ,албанци ......като нещо забрави за най многобройния елемент и за тези които де факто са вдигнали въстанието -българите !!! Чакайте после от такъв тип -искрени и добронамерени отношения!
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е най-добрият премиерминистър на тази страна. Само че трябва да почне да казва Северна Македония, а не сръбската република македония.
14
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що ли хич им нямам вяра на македонците. Ще ти забият нож, когато не очакваш.
13
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Латинска Америка говори испански и португалски. Няма бразилски, няма колумбийски език.Така както не може да има македонски. В северна Македония се говори български.
12
4
 
12
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Звездичките в долния ми коментар са за "бугaри", сръбския жаргон наложен в БЮРМ за назоваване на българите.
11
5
 
18
 
! Отговори
шишу преди 5 години
Зоране , Зоранее, вятър те вее на бяла кобила . Мислиш българите за късопаметни ? Лъжеш се , не сме.Никой не вярва на думите ти , нито на патоса с който говориш.В Македония често забравяш да кажеш дума за българите загинали на ваша територия, за поети ,писатели и пр., които присвоихте.В България си ласкател , за да те хареса Бойко , чрез него и ЕС.Ясен си.
10
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най после признаха, че Александър Македонски е елин. Така ще признаят и всички българи нарочени за "македонци".
9
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Балканите вече не са барутен погреб!"Не са, но не за друго, а защото няма вече барут. Войните се водят с други средства. Иначе си остават погреб, особено Балканите у нас.
8
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македонска нация, език и народност витае само в руските глави.
7
7
 
23
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Живо ме интересува дали ще се намери един журналист да попита Заев какви по националност са Димитър Талев, Полковник Дрангов, Мара Бунева, Ванчо Михайлов, Гоце Делчев, Тодор Александров и Никола Вапцаров! Хей така, просто да си каже какво е мнението му! Само тогава ще разберем дали наистина е различен от гвардията на УДБА, дето управлява в Скопие от 1913г. насам с малки изключения 1941-1944г.
6
9
 
24
 
! Отговори
Така като гледам преди 5 години
Балканите са окупирани от Запада
5
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво е цъфнал, ама през последните месеци имаше куп изказвания, с които ни плю..ше в очите, или пък "забравяше" да спомене БГ. Те да не си мислят, че с подписването на договора с нас почва розовия период, тепърва да си налягат парцалите и комисиите да да си изправят кривиците. Ама нека първо му се размине пафората около договора с Гърция, тогава ще си хортуваме кой, какво и защо.