Бедствието в Гърция: 10 минути - силен вятър, бурно море, бърз огън!

Баба и четири дечица изкарали 6 часа, държейки се за скали в морето
25 юли 2018 07:00,
59
Бедствието в Гърция: 10 минути - силен вятър, бурно море, бърз огън!
Снимка: Reuters

Ужасен вятър, бурно море и бързо разпространяващ се огън! Това е смъртоносната смесица, предизвикала националната трагедия в Гърция през последните часове. 

В капана между пожара и силните вълни смъртта си намериха над 70 души, над сто са ранените, има и много, които са в неизвестност.

За ужаса от първо лице разказват много българи, станали свидетели на смъртоносните пламъци.
Една от тях е Диляна Иванова, българка, която живее от години в Гърция. Тя е администратор на сайта "Българи в Гърция" и поддържа контакти с наши сънародници в южната ни съседка.

Още по темата

"Не е било възможно да се избегне трагедията, защото хората са останали в капан", каза тя пред "Монитор".
Диляна обясни, че някои са се спасявали в морето, но на много малко места брегът в района е равен.

"Повечето е скалист и почти няма стъпала за слизане до морето. Затова и имало хора, които са скачали направо от високото", описва ужаса българката.

Когато огънят е стигнал до самия бряг, хората, търсещи спасение, започнали да влизат във водата.

"Има едно семейство, изкарало пет-шест часа във водата, държейки се за някакви камъни. Семейството е от баба и четири дечица. Те са били в последната къща на самия бряг. Да, от къщата е имало прекрасна гледка, но как са успели да слязат по скалите, не знам. Било е неописуемо! Огънят ги гони, те слизат във водата и се хващат за някакви скали. Около 60 души са били в тази ситуация в малки заливчета, семейства, съседи. Но не всеки е издържал, защото е било тъмно и късно. Вятърът е бил ужасен, а морето бурно", описва огнената драма жената.
Доброволци и спасители се притекли на помощ на бедстващите в морето.

"Вадили са ги от морето с лодки, с корабчета, кой с каквото можел помагал. Полицията също е спасявала. Казват, че пожарът в Мати се е разразил точно за десет минути. Вятърът е разпространил пламъците буквално за секунди. Никой не е можел да реагира", разказва още Диляна.

Имало е хора, които са влезли в колите си и са тръгнали.

"Били са група от коли, но огънят им препречва пътя и са се върнали обратно към морето да се спасяват във водата. Колите изгарят, а после пламъците поглъщат и самите тях", описва от ужаса българката.

Тя разказва и за мястото, станало сцена на голямата трагедия. То представлява гориста местност, която прилича на вилните зони в България.

"Преди 50-60 години предците на хората, които живеят там, са купували имоти и сега техните внуци са си построили хубави къщи. Става въпрос за хубави имоти", уточнява Диляна.

Някои от обитателите им имат къщи и в Атина и ходят само за лятото в тях, но повечето живеят в района постоянно, там качеството на живот било много добро.

Точно до Мати, един от най-пострадалите градове, има много детски лагери. Има туристически бази, има бази към общините. Има и санаториуми за белдробни и други заболявания.

"Мати е малко градче, може да се каже и предградие. Намира се на четири километра от Рафина, на 7 километра от Маратона и на 25 километра от центъра на Атина. Води се към община Рафина, има пристанище.Трагедията можеше да бъде неописуема. Слава Богу, че ситуацията беше овладяна", категорична е българката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
4
 
! Отговори
Demented преди 5 години
Бог да прости загиналите.
33
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо Атина се е запалила питам пожарникаря ?А , господин ГЕНЕРАЛ ?
32
9
 
4
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
А когато гърците давеха българските деца по островите защо не каза нищо за тях?
31
5
 
11
 
! Отговори
Ан преди 5 години
До Су 34 По-*** *** от теб няма как да съществува. Има изгорели деца, изроде, не кълни, че ще те застигне теб!
30
5
 
1
 
! Отговори
Ад под небето преди 5 години
Какви вълни какво бурно море ! На снимките морето е спокойно като тепсия .
29
3
 
42
 
! Отговори
гурбетчията преди 5 години
пиша ви от Анкара, а ве хора, как може да се радвате на такова бедствие, повръща ми се от коментари на ниво радост за мъката на пострадали и умрели хора, животни и др. Лекувайте се ......
28
40
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се готвят за наводненияж и заметресение 7,8 по Рихтер .Нашта маса поздравява вашта маса с песента -Палим ,палим барбекюто ...
27
20
 
2
 
! Отговори
господ преди 5 години
това е просто едно жертвопринушение което трябва да се дава на боговете, само че ние не го даваме сами та се налага да си го взимат
26
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това се вижда и на видеата от Гърция,колите са направо стопени или на прах на места,гумите заедно с джантите ги няма на много коли,а къщите сякъш са горяли на опак,отгоре надолу.Дано Бог им помага!
25
54
 
7
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
Глупавите гръкомани се помислиха за по-умни и велики от Россия и веднага си получиха заслуженото. Няма по-велик и по-умен народ от великите руси!Това многоооого хубавичко да го запомнят всички гърчеещи се и да знаят, че освен, че е велика Россия е исторически съюзник на България!
24
44
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що не сте на море сега там в тъпата ви Гърция, нали било много хубаво?
23
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГoшуМного си П Р О С Т !
22
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Огромни съболезнования на близките на загиналите. Дано пострадалите се възтановяват по-бързо, и да няма повече жертви!
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТе са поискали помощ от ЕС,но до вчера само Испания и Кипър са им изпратили помощ.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера жертвите бяха 74.Пожарът е бил като пръстен.Тук едно от видеата от дрон - https://youtube/watch?v=nmbN2bs1pks
19
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 19Хората вече сами са се организирали да си помагат,***. Ресторанти,магазини и хотели раздават храна и вода и дават подслон на нуждаещите се хора,БЕЗВЪЗМЕЗДНО. И ДА можеш да бъдеш сигурен че ЕС ще им помогне защото това е залегнало в законите на Съюза,когато страна членка пострада от природно бедствие да получи помощ.Както им помогна и Турция изпращайки техника и пожарникари в Гърция. Двете страни утре пак ще си имат търкания но когато съседът ти има нужда от помощ,помагаш.
18
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По едно време, ако си спомняте в България беше подобно, макар и в много по-малки мащаби, но всяко лято имаше големи горски пожари и то на различни места. Дали е Путин, Мутин, Харп или нещо друго не знам, но и ние сме били в кофти ситуация. Когато горя големия пожар край Стара Загора, благодарение на голя самолет пратен от Русия за гасене на пожари го загасиха, иначе можеше да е същата гледка... И то го издейства Евений Же,лев (лека му пръст), а не Българското правителство... Много есно се хули...
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 34 Ааааа..може може- ти го доказваш, папагал!
16
13
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е острова на Бат Бойко да не е изгорял, че ще е срамота пожарникар с изгорял остров
15
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 32ПО СМЕШНИ ОТ ТЕБ РУСКАТА *** НЯМА КАК ДА БЪДЕМ :D