"Вечер": Косово – "данъчен рай" на Балканите

Много сръбски фирми се "местят" там, за да не плащат
30 юли 2018 15:30, Елка Василева
4
"Вечер": Косово – "данъчен рай" на Балканите
Снимка: архив, Reuters

Косово се превръща в данъчен рай на Балканите, тъй като голям брой компании от Сърбия пренасочват своите адреси към Северно Косово, за да не платят на фирмите, на които дължат пари, но и за да не платят дълговете си към държавата, пише вестник "Вечер".

По тази причина през април тази година в Сърбия бе приет нов закон, с който ако една фирма подлежи на данъчен контрол, тя не може да се пререгистрира на друг адрес. Но както тези дни съобщи радио Свободна Европа за Сърбия, за да има ред, трябва да се следят и фирмите, които не са под данъчен контрол, за да не се пререгистрират и те междувременно.

В конкретния случай става дума за измама и затова за фирмите, които са пререгистрирани в Косово, са внесени наказателни обвинения и се водят процедури против техните ръководители.

Анализите сочат, че от 2000 г. досега е голям броят на сръбските фирми, които преместват капитала си в Косово, за да им се намалят разходите за данъци или за да ги избегнат изцяло. Тази възможност им позволява Агенцията за данъчна регистрация на Сърбия и така се губи възможността да се контролира тяхната работа.

Проучванията показват, че дълговете на някои фирми към държавата достигат до над 1 милион евро. Според данни на Агенцията за регистрация на фирмите, която е част от министерството на търговията и индустрията на Сърбия, в Косово от 2003 г. до днес са регистриран 339 фирми от Сърбия, а само през първата половина на годината 14 фирми са направили това.

Мнозинството от тези компании са със седалище в Северно Косово, където преобладава сръбското население. Ключов момент, който им позволява да ползват такива облекчения, е, че според брюкселския договор районът се намира в преход и в интеграция в косовската система, но част от фирмите се регистрират и в Прищина.

Според Инсайдер.нет през последните няколко години около 80 сръбски фирми са регистрирани в Прищина като фирми-фантоми, които след това изчезват. Тази сръбска медия пояснява, че в Сърбия фирмите купуват стоките на части, а гаранцията дават с подписана запис на заповед. Но за да избегнат плащането след това, се пререгистрират в Прищина и не плащат фактурата.

Председателят на Стопанската камара на Косово Сафет Гърджалия на няколко пъти заявява, че става дума за фискално укриване, а Северно Косово е "черна дупка" на Балканите в този смисъл. В този регион няма дори касови апарати, макар фискализацията да е започнала през 2010 г. Според него проблемът трябва да бъде решен съвместно, за да се избегне сивата икономика, тъй като за корупция и престъпление са необходими двама. От друга страна, сръбската власт на тази територия няма никакви правомощия.

От 2010 г. до края на юни 2018 г. според данните на Данъчното управление на Сърбия са внесени над 100 наказателни обвинения срещу отговорни лица на компании, които имат седалище в Косово. Остава отворен въпросът как приетите присъди ще могат да се реализират, когато съдебните изпълнители от Сърбия нямат правомощия в Косово.

И президентът на Сърбия Александър Вучич през юни 2017 г. заяви, че се откриват фантомни фирми в Косово, чиито шефове са недостъпни за сръбските органи на правосъдието. Една от придобивките, които имат тези компании, е че плащат по-малко данъци и осигуровки върху заплатите, тъй като при заплатите в Сърбия натоварването от държавата е 56,3 процента , а в Косово е 14 процента.

Но в останалата част от Косово ситуацията се променя. Така например новият данъчен пакет в Косово, който бе въведен от 1 септември 2017 г., вече не включва ДДС за суровини и информационни технологии. Данъчният пакет носи и редица облекчения за компаниите, които искат да инвестират в Косово, тъй като с това ще се създадат по-добри условия за развитие на производството.

Косово е една от най-слабите икономики в Европа. Брутният вътрешен продукт на човек е само 1 565 евро. Според данни от 2004 г. въпреки значителните субсидии в миналото Косово има най-слабата икономика от всички бивши югославски републики. Като добавка към лошото състояние на областта е и комбинацията от преднамереното неразвиване на икономиката от централната власт, липсата на външна търговия и междуетническите конфликти, които постоянно нанасят вреда на икономиката.
 


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
MOJE AMA V KOSOVO SE INVESTIRA EDINSTVENO V DROGA TYRGOVIQ S ORGANI I PRPSTITUCIQ DRUGO TAM NEMA NEMA I DA IMA
3
2
 
20
 
! Отговори
Кофти опит има преди 7 месеца
У Нас след нагла диверсия 1989 година към март 1994 година имаше рязко оживяване на България.НАд 267000 фирми изнасяха родна продукция по целия свят.

Терористи на власт въведоха нагло престъпен НЕЗАКОНЕН данък ДДС /18%. Износа бе сринат зверски./вижте статистиката/ С дъмпингов внос през партиини фирми смачкаха всички заводи произвеждащи за вътрешния пазар, СЛед това подариха заводи и комбинати на партиино подставени лица .нарязаха ги на скраб и оставиха милиони без работа и доходи.
2
3
 
8
 
! Отговори
Имаме проблеми преди 7 месеца
Експерти да сравнят сегашните искреизили на власт вкл София с онези от Византия..Акцизи,данъци,такси,еко такси,пътен данък ,винетки,ДДС се събират от милиони оставени без доходи з а оцеляване вкл не получаващи нито лев или с пенсии по 100 евра месечно.
1
1
 
9
 
! Отговори
Браво на Косово преди 7 месеца
Brawo Браво След жестоката ЮСтинианова чумна пандемия от горе готвят специална охрана на пращани на почивка след прераждане. МНого добри охранители са СЛАВЯНИТЕ..НАселват големи региони .Обработват земята отглеждат важни домашни животни .ВЪВ Византия обаче изкреизили на власт събират все по нагли данъци а СЛАВЯНИТЕ НЯМАТ ПАРи. След 681 година прабългарите поемат охраната на големи региони Създават държава която не събира данъци.